Hond is druk

Hond-is-druk

Is jouw hond druk? Dat is niet vreemd. In onze praktijk zien wij dit steeds vaker voorkomen. Een drukke hond is tegenwoordig vrij normaal. Dit komt doordat mensen druk gedrag wanneer een hond jong is normaal vinden, daardoor blijft een hond dergelijk gedrag vertonen. 

Het is ook niet vreemd, de oorzaak kan onder andere gevonden worden in de veranderende omstandigheden in de samenleving. Zo krijgt een hond steeds meer prikkels. Onder andere door meer verkeer, drukkere steden en meer andere honden. 

Een hond hoeft echter niet druk, hyperactief of overenthousiast te zijn in deze tijd. 

Dit is een kwestie van opvoeding. Vaak ligt de oorzaak dan ook bij de opvoeding of het (onjuiste) gedrag van de eigenaren. Laten we daar wat aan gaan doen!

Een drukke hond herken je aan het volgende probleemgedrag: 

Maar overenthousiasme kan zich ook uiten in een hond die overmatig blaft, piept of zelfs bijt!

Waarom is mijn hond druk?

Zoals net al toegelicht is het drukke gedrag van een hond niet vreemd. Onder andere door de vele prikkels die de huidige samenleving een hond bezorgen. 

Een drukke, overenthousiaste of hyperactieve hond is echter niet nodig. Door je hond te geven wat hij nodig heeft, kun je jouw hond ook in deze tijden rustig krijgen en houden. 

Zo zijn er methodes om jouw hond te kalmeren. Echter is kalmeren enkel het ingrijpen op het probleemgedrag. Het afleren van dit gedrag en de oorzaak aanpakken is vele malen belangrijker. Ook dat komt zeker aan de orde in dit artikel.

Er zijn eigenlijk drie hoofdzakelijke oorzaken aan te duiden voor het drukke gedrag van jouw hond.

  1. Het drukke / overenthousiaste gedrag is onbewust aangeleerd door de eigenaar;

Vaak ligt de oorzaak van een drukke hond in het gedrag van de eigenaar. Een hond is vaak druk, vooral wanneer ze jong zijn, dat wordt dan vaak onjuist beloond. Uiteraard is de intentie goed alleen bereik je vaak het tegenovergestelde.

Vaak vertoont jouw hond druk gedrag bij binnenkomst of het weggaan. Bijvoorbeeld van jouzelf of visite. Dit wordt vaak onjuist beloond, de hond wordt vaak enthousiast aangehaald. Daarmee geef je de hond het verkeerde beeld. De hond denkt dat het drukke gedrag wordt beloond, hij zal dit dan ook de volgende keer weer doen. Het werkt immers voor hem.

  1. De hond krijgt teveel prikkels;

Ook kan het voorkomen dat een hond overenthousiast of hyperactief gedrag vertoont wanneer hij teveel prikkels krijgt. Hij raakt dan eigenlijk overvraagt. In de hondenwereld noemen we dit ook wel “trigger stacking”. Je kan het zien als een mentale emmer die overloopt van prikkels.

Dit zie je ook terug in je eigen gedrag wanneer jij een spannende of stressvolle situatie meemaakt. Je gaat jezelf druk gedragen, door bijvoorbeeld rondjes te lopen of overmatig te praten. 

  1. De hond verveelt zich.

Een derde oorzaak is dat de hond zich verveelt. Wanneer een hond zich verveelt en te weinig energie kwijt kan gaat hij daarvoor oplossingen zoeken.

Een van die oplossingen is het vertonen van druk gedrag. Maar, dit kan zich ook uiten in blaffen, sloopgedrag of overmatig piepen.

Een hond moet voldoende fysiek en mentaal uitgedaagd worden. Anders ontpopt de overtollige energie zich tot frustratie. 

Overenthousiaste hond kalmeren

Wanneer jouw hond eenmaal druk of overenthousiast is is het soms noodzakelijk om de hond te kalmeren.

Hoewel wij altijd aanraden om probleemgedrag te negeren is het soms onmogelijk. Bijvoorbeeld wanneer er visite komt of het drukke gedrag leidt tot agressie bij de hond. 

Daarom geven wij jou graag 5 manieren om jouw hond te kalmeren wanneer deze overenthousiast, druk of hyperactief gedrag vertoont.

  1. Negeer het gedrag van jouw hond;
    Zoals net al werd aangegeven. Negeren is vaak de beste manier, hierdoor krijgt jouw hond niet het gewenste resultaat. Uiteindelijk zal de hond er dan ook mee stoppen. Mocht negeren niet mogelijk zijn, dan kunnen de andere tips wellicht helpen.
  2. Geef jouw hond een taak;
    Wanneer jouw hond een taak heeft kan hij zich daar op focussen. Hij zal dan ook stoppen met het hyperactieve gedrag. Een leuk voorbeeld is het dragen van een rugtas met wat gewicht.
  3. Ga erop uit voor een wandeling zodat de hond zijn opgebouwde energie kwijt kan;
    Soms vloeit hyperactief gedrag voort uit een overtollige hoeveelheid energie. Die kun je eenvoudig kwijtraken door een wandeling met de hond te maken. Om jouw hond nog meer energie kwijt te laten raken zou je hem ook tijdens de wandeling een taak kunnen geven, commando’s kunnen laten uitvoeren of je kunt hem mee laten rennen aan de fiets. Let wel op dat je dit rustig opbouwt. Twijfel je of je hond mee kan lopen aan de fiets? Vraag dit dan na bij je dierenarts.
  4. Check jouw eigen energie;
    Jouw eigen omstandigheden worden gespiegeld door jouw hond. Ben je zelf gestrest of heb je het zelf heel druk op het werk? Dat uit zich vaak in jouw lichaamstaal, jouw hond neemt dit gedrag over.
    Je kuntje hondniet geven wat je zelf niet hebt. Wees daarom zelf de bron van kalmte.
  5. Probeer aromatherapie.
    Mensen worden rustig van een lavendel geur. Bij honden kan dat, met een andere geur, ook werken. Een holistische dierenarts kan samen met jou op zoek gaan naar een geur die jouw hond tot rust brengt. 

Druk gedrag van de hond afleren

Kalmeren van een overenthousiaste hond is natuurlijk handig. Maar het gehele probleemgedrag afleren is veel mooier. Op die manier kun jij weer genieten van jouw hond.

Het afleren van probleemgedrag, zoals een overenthousiaste hond, begint altijd bij het vinden van de oorzaak. Bedenk zelf aan de hand van dit artikel welke mogelijke oorzaken ten grondslag liggen aan het drukke gedrag van jouw hond.

Begrijp het gedrag van jouw hond en begin van daaruit het gedrag af te leren. De basis die wij bij Hond weer in Balans altijd gebruiken bestaat uit 3 kernpunten.

  1. Positief gedrag zoveel mogelijk belonen;
    Is jouw hond normaalgesproken in een situatie erg druk of overenthousiast, maar nu niet? Beloon jouw hond dan. Geef aan dat hoe de hond het nu doet het goed doet. Let wel op hoe je de hond beloont, op wat voor manier je de hond beloont en of je dit juist timet.
  2. Negatief gedrag zoveel mogelijk negeren;
    Vertoont jouw hond het drukke gedrag? Negeer dit dan zoveel mogelijk. Jouw hond zal merken dat het drukke gedrag niet zijn vruchten afwerpt.
  3. Corrigeer in het geval dat negeren niet mogelijk is
    Soms is negeren niet mogelijk. Geef in dat geval duidelijk aan dat het gedrag niet gewenst is. Dat doe je echter nooit door de hond pijn te doen. Dat doe je door je stem te verhogen of bij te sturen met de lijn.

Let echter wel op dat je jouw hond niet verkeerd beloont. Wanneer jouw hond druk gedrag vertoont moet je hem niet direct mee naar buiten nemen. Wacht totdat de hond tot rust is gekomen en laat hem dan uit. Het timen is van cruciaal belang in dit geval.

Het aanpakken van probleemgedrag begint vaak bij jouzelf. Wil jij een trouwe hond waar je op kunt rekenen. Begin dan bij jezelf en word een goede leider. Download mijn gratis gids wanneer je zelfstandig aan de slag wilt gaan of ga aan de slag met mijn online cursus.

Hulp bij het drukke gedrag van mijn hond

Wil jij hulp bij het gedrag van je hond en de band met je hond versterken?
Wij helpen jou graag verder! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!