Angstige hond

Angstige-hond

Een angstige hond. Dat kan heel vervelend zijn, het komt helaas ook veelvuldig voor in onze praktijk. Er zijn allerlei oorzaken die er toe leiden. 

In dit artikel neem ik jou mee langs:

Wat zijn de oorzaken van een angstige hond?

Een angstige hond kent helaas vele oorzaken. Soms hardnekkig, soms wat minder. Om probleemgedrag op te lossen moet de oorzaak eerst worden vastgesteld, anders kun je niet het probleemgedrag duurzaam verhelpen.

In het kort zijn onderstaande punten vaak de oorzaak van een angstige hond:

  • Genetisch bepaald
  • Negatieve associatie met mensen, voorwerpen en/of andere dieren
  • Niet goed gesocialiseerd
  • Een traumatische ervaring
  • Angst door ouderdom
  • Te weinig beweging
  • Te weinig rust
  • Een medische aandoening
  • Gebrek aan duidelijkheid
  • Gebrek aan vertrouwen

Genetisch bepaald

Hoe zijn de vader- en moederhond? Angstig? Dan kan het zo zijn dat de pup dit gedrag overneemt, dat is genetisch bepaald. 

Negatieve associatie met mensen, voorwerpen en/of andere dieren

Een hond kan angstig zijn voor bepaalde mensen, voorwerpen en/of andere dieren door een negatieve associatie. Dat komt doordat hij hier negatieve ervaringen mee heeft gehad. 

Hij is bijvoorbeeld ooit eens geschrokken. Of zelfs geslagen met een voorwerp. Dat kan de basis zijn voor angst bij bepaalde mensen, voorwerpen en/of dieren. 

Niet goed gesocialiseerd

Het socialiseren van je hond in een vroeg stadium is enorm belangrijk. Anders kan het zijn dat een hond niet goed leert omgaan met andere honden, omgevingsgeluiden en noem het maar op. 

Angst kan zeer zeker ontstaan door een gebrek aan socialisering. Ga bij jezelf dus goed na of een hond is gesocialiseerd. Vooral in de eerste 14 weken. Want een belangrijke gedeelte van de socialisering begint al bij de fokker!

Een traumatische ervaring

Een hond kan eenvoudig een trauma oplopen. Dit komt vrij veel overeen met het hebben van een negatieve associatie. Echter, het verschilt. Zo wordt er in het buitenland bijvoorbeeld veel slechter omgegaan met honden. Komt jouw hond daarvandaan? Dan kan het best zijn dat jouw hond een trauma heeft opgelopen. Dat is dan de oorzaak en zal aan gewerkt moeten worden. 

Een angstige hond door ouderdom

Het kan ook voorkomen dat een hond door zijn ouderdom angstig begint te doen. Vaak komt dit door medische aandoeningen. Dan moet je denken aan dementie, gehoor problemen en slechtziendheid. 

Te weinig beweging

Beweging is goed voor een hond. Dat snapt iedereen. Wanneer een hond te weinig beweging krijgt kan die frustratie opbouwen. Daardoor kan hij intenser reageren op prikkels. Dus zijn angst kan hevig worden versterkt door een tekort aan beweging. 

Te weinig rust

Hoewel beweging goed is, is rust dat ook. Een hond moet goed kunnen slapen, en voldoende rust krijgen. Anders kan een hond zijn ervaringen niet voldoende verwerken. Dat resulteert ook in angst. Rust/slaap is dus heel belangrijk om fysiek als mentaal goed te kunnen herstellen. 

Een medische aandoening

Een medische aandoening kan resulteren in angst. Dan moet je denken aan pijn aan bijvoorbeeld de poot. De hond wordt angstig omdat die niet wil dat zijn poot wordt aangeraakt. Ook kan pijn er voor zorgen dat een ervaring erger wordt. 

Gebrek aan duidelijkheid

Wanneer er geen duidelijke regels worden gesteld kan een hond in bepaalde situaties onzeker zijn. De hond weet niet wat van hem wordt verwacht, hij weet dus niet hoe er gereageerd kan en mag worden. Een hond wordt onzeker. Die onzekerheid kan resulteren in een angstige hond. 

Het missen van vertrouwen

Een hond moet kunnen vertrouwen op zijn eigenaar. Een goede relatie en een probleemloze hond begint bij een goede relatie tussen eigenaar en hond. Wanneer er geen vertrouwen is kan een hond angstig zijn in bepaalde situaties. Hij kan niet rekenen op zijn eigenaar. Vertrouwen is 1 van de belangrijke elementen voor een sterke band met je hond.

Hoe herken je een angstige hond?

Is jouw hond angstig? Een angstige hond herken je aan de volgende kenmerken:

  • Een lage lichaamshouding
  • Staart tussen de achterpoten
  • Oren naar achteren
  • Beven / Trillen
  • Hijgen
  • Maakt contact ten behoeve van steun óf verbergt zich juist
  • Verstijven
  • Wegkijken
  • Ogen af en toe dichtknijpen
  • Ontwijken
  • In extreme gevallen vechten, vluchten en soms zelfs wanneer de spanning te hevig is flauwvallen.

Ook moet je letten op eventuele stress-signalen. Zoals het likken van de lippen of neus, wegkijken, een poot optillen, gapen en in extreme situaties wanneer de hond zich bedreigt voelt: grommen. 

Wanneer je hier niet goed mee omgaat kan dit omslaan naar angstagressie. Hulp is verstandig wanneer bovenstaande kenmerken relatief vaak voorkomen! Het kan alleen erger worden wanneer er niets aan wordt gedaan. Maar, hoe ga je dan om met een bange hond?

Hoe ga je om met een bange hond?

Zoals hierboven al werd gevraagd, hoe ga je om met een bange hond? Om verslechtering van eventueel probleemgedrag te voorkomen is het van belang dat je goed omgaat met een angstige hond. Maar hoe dan? 

In de hondenwereld zijn hier enorm veel meningen over. En allemaal anders. Het is voornamelijk afhankelijk van waar de hond bang voor is. Het achterhalen van de oorzaak is dus extreem belangrijk! 

Een hond is vaak niet de gehele dag angstig. Onzekerheid kan wel de hele dag terugkomen. De correcte methode om om te gaan met een angstige hond moet worden gebaseerd op de oorzaak en de mate waarin de hond echt angstig is of ‘slechts’ onzeker. 

Van belang is dus om niet zelf aan te klooien. De oorzaak moet boven water komen. Alleen dan kan er op een correcte manier worden omgegaan met de hond. 

Ter illustratie. Angst voor bijvoorbeeld vuurwerk kent een hele andere aanpak dan angst voor andere honden. 

Ken bovenstaande signalen en herken vervolgens wanneer jouw hond bang is. Op dat soort momenten zijn er enkele regels:

  • Jouw hond niet in situaties dwingen die die niet kent of waar die bang voor is
  • Communiceren niet met je hond op een angstige manier wanneer die angstig gedrag vertoont
  • Troost jouw hond nooit, dat werkt niet en soms zelfs averechts. Steun jouw hond echter wel. 
  • Blijf zelf altijd ontspannen. Wanneer je meegaat in de emotie van de hond dan versterkt dit vaak alleen de angst.
  • Voorkom zoveel mogelijk van de situaties waarvoor een hond angstig is. Daar moet je langzaamaan aan gaan werken. 

Hoe kalmeer je een angstige hond?

Kom je helaas toch in een spannende situatie terecht. En vertoont jouw hond de bovenstaande angstsignalen? Zorg dan dat je hem weet te kalmeren. Maar, hoe kalmeer je een angstige hond?

  • Zorg voor afleiding, laat de hond met iets anders bezig gaan. Zo vergeet die de situatie waar die zich in bevindt.
  • Troost jouw hond niet, maar steun hem wel. Laat zien dat jij achter jouw hond staat, hem beschermd en dat de hond op jou kan vertrouwen.
  • Wees bewust van hoe je reageert. Leer jouw hond niet aan dat een angstige reactie de juiste reactie is. Door de hond te troosten of betuttelend aandacht te geven kan je de situatie groter maken dan dat het is. Doe dit niet. Je hond mag best bang zijn, maar maak het niet groter. Laat hem zien op een kalme manier dat er niets aan de hand is.

Aromatherapie voor honden

Mensen kunnen zich rustiger voelen door bijvoorbeeld de geur van lavendel. Zo werkt dat ook bij honden. Bepaalde geuren kunnen jouw hond rust brengen. Ook etherische oliën kunnen helpen de angst iets te verminderen. Het is wel aan te raden om dit toe te passen i.c.m gedragstherapie.

Hoe maak je een hond zelfverzekerder? 

Angst bij jouw hond afleren kan erg moeilijk zijn. Wat dat betreft is angst een van de moeilijkere problemen, doordat geduld vaak centraal staat en vertrouwen langzaam gewonnen moet worden. Er zijn enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:

Blijf zelf altijd kalm

Hoewel het soms heel naar is om jouw hond angstig te zien is het nooit handig om in de emotie mee te gaan. Dat werkt alleen maar averechts. Zorg er voor dat jij te vertrouwen bent als hondeneigenaar. Zo vindt de hond steun. 

Heb enorm veel geduld

Herhaling is de sleutel tot succes. Angst is niet iets wat zomaar weggaat. Als een hond angst heeft mist hij op dat moment vertrouwen in de situatie, geluid, voorwerp, mens of dier. Vertrouwen moet dan langzaamaan gewonnen worden, dat gaat helaas niet direct. 

Het zetten van kleine stappen zorgt ervoor dat een hond langzaamaan over zijn angst heen kan groeien. Blijf geduldig en wees consistent in hoe je omgaat met jouw bange hond. 

Straf de hond nooit

Het straffen van de hond werkt nooit! De hond zal daardoor alleen maar angstiger worden of ander probleemgedrag gaan vertonen. Er zal stapsgewijs gewerkt moeten worden aan de angst of onzekerheid van je hond. Dit kost veel tijd en vaak kleine stapjes. Vertrouwen kan je immers niet forceren, maar moet jemet kleine stapjes winnen zodat het vertrouwen langzaam kan groeien.

Weet wat je doet

Het is lastig om om te gaan met een bange hond. Fouten worden snel gemaakt. Het achterhalen van de oorzaak van het angstige gedrag is soms ook lastig. Angst oplossen vergt een geduldige, doordachte en consistente aanpak. Het is dan ook aan te raden hier altijd hulp bij te zoeken. Neem hiervoor contact op met een hondengedragsdeskundige bij jou in de buurt.