Piepende hond

Piepende-hond

Een piepende hond. Heb jij daar ook last van? Dat is niet gek. Het is een veelvoorkomend probleem welke wij in onze praktijk vaak zien terugkomen. Er zijn verschillende oorzaken waarom een hond piept. Daardoor is het afleren van het piepen soms vrij lastig.

Oorzaken piepen van een hond

Om een jankende hond zijn gedrag af te leren is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een piepende hond. 

1. Onbewust aangeleerd gedrag

Wanneer mensen interactie hebben met hun hond doen ze dit natuurlijk meestal vanuit de beste intentie. Alleen soms hebben mensen niet altijd door wat hier onbewust mee gecreëerd kan worden. In dit geval piepend/jankend gedrag.

Het eerste grote probleem welke wij vaak terugzien is dan ook dat het gedrag van de hond beloond wordt wanneer hij gaat piepen. Dan moet je denken aan:

  • Jouw hond op jonge leeftijd uit de bench halen wanneer hij/zij gaat piepen.
  • De hond wat lekkers geven of een speeltje geven op het moment dat hij/zij gaat piepen.

Wat we in de praktijk wel eens voorbij zien komen, is dat de hond de bal brengt en gaat piepen en blaffen. De mensen vinden dit irritant en gooien dan de bal weg. De hond leert dan op deze manier dat hij eerst moet piepen en blaffen voordat de bal gegooid wordt. Wanneer dit gedrag onbewust beloond wordt (het gooien van de bal) dan zal hij dit gaan herhalen. Op die manier leer jij onbewust de hond dit gedrag aan.

Hetzelfde geldt voor het omdoen van de halsband wanneer de hond aan het piepen en janken is. Hij leert dan dat dit gedrag nodig is voor dat hij de halsband omkrijgt en gaat lopen. Wat je dan ook merkt, is dat je wederom het gedrag versterkt in plaats van dat het afneemt.

Kijk dus eens goed in je eigen thuissituatie hoe je hiermee omgaat en of je wat kunt verbeteren. Heb jij dit gedrag niet onbewust zelf gecreëerd? 

2. Je hond is nerveus, opgewonden, bang of gestrest

Het komt veel voor dat honden gaan piepen in een voor de hond spannende situatie omdat ze bang en/of gestrest zijn. Zo is dat ook met mensen, in stressvolle en spannende situaties kunnen de emoties hoog oplopen.

Van belang is om in de gaten te houden hoe jij, als baasje, omgaat met de situatie. De goede intentie om de hond vaak te helpen wanneer hij piept is niet altijd de manier om de hond verder te helpen..

Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin jij jouw hond weghaalt op het moment dat jouw hond bang en/of gestrest reageert. Dit in plaats van de rust bewaren en kalm de hond betuttelend toespreken. Hoewel jouw intentie goed is, help je de hond er niet mee.

Je mag je hond best steunen! Daar is helemaal niets mis mee. Maar als ji jouw hond echt wilt helpen, dan is het beter je hond te leren zijn angst te overwinnen. Dat doe je door te laten zien dat een bepaalde situatie of een bepaald object helemaal niet spannend of eng is.

Een hond overwint zijn angsten niet wanneer hij of zij er voor wegloopt. Je moet er stapsgewijs aan werken en de hond zijn angsten leren overwinnen.

Dit is niet alleen voor honden zo, maar ook wij mensen kunnen alleen angsten overwinnen door er mee aan de slag te gaan. Hiervoor hebben wij iemand nodig die ons daarbij helpt. Iemand die stabiel is, rustig blijft en die we kunnen vertrouwen. Dat is een persoon die ons kan laten zien dat een situatie niet spannend is. Dat is voor honden net zo!

3. Je hond heeft last van pijn

Een natuurlijke vorm van communicatie van jouw hond is om te gaan piepen wanneer zij pijn ervaren. Het is dan ook belangrijk om op dit moment het piepen of janken niet te negeren. Je moet jouw hond op dat moment de zorg geven die hij/zij verdient. Ook hierin is het belangrijk dat je hond tijdens zijn pijnervaring op jou kan vertrouwen. Maak het dan ook niet erger dan dat het als is, door heel veel medelijden te tonen en negatieve aandacht aan de hond te schenken. Zorg er simpelweg voor dat de hond de zorg krijgt die hij nodig heeft.

Ook hier geldt weer, verplaats je eens in jezelf. Denk eens aan een ambulancebroeder. Wanneer jij op straat ligt met een gebroken been, dan wil je het liefst zo snel mogelijk geholpen worden. De persoon die jou behandelt moet dan ook iemand zijn die jij vertrouwt en die laat zien dat hij er voor jou is.

Wanneer je dan op straat ligt en de ambulancebroeder zegt: ‘Ojee, heb jij je been gebroken? Wat erg! Doet het zeer? Ach gossie kom maar hoor’. Voel jij je dan geholpen? Of versterkt dit enkel de situatie waar je in zit?

Persoonlijk heb ik liever dat de ambulancebroeder zou zeggen: ‘Goedemiddag, ik zie dat je been gebroken is. We gaan je zo snel mogelijk helpen’. In de tussentijd bewaren zij de rust, ze werken op een assertieve manier en zorgen ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt.

Je hebt op dat moment veel meer vertrouwen in scenario 2. Wat je hieruit kunt leren? Wees de persoon waarop de hond kan vertrouwen. Dat werkt niet alleen positief op de hond maar ook op de band tussen jou en jouw hond, welke belangrijke is voor de toekomst. 

4. Jouw hond mist duidelijkheid

Een vierde oorzaak van het janken van jouw hond is het ontbreken van duidelijkheid. Duidelijkheid betekent dat een hond zijn grenzen kent en weet wat hij of zij kan verwachten. 

Een hond kan gaan piepen omdat hij of zij deze duidelijkheid mist. Dit kan vergeleken worden met het verkeer. Wanneer jij je daarin bevindt en de regels zijn onduidelijk kan dat behoorlijk veel onrust met zich meebrengen. Zorg dus dat jij een stabiele leider bent en de hond duidelijkheid geeft. 

De oorzaak van een piepende hond achterhalen

Uiteindelijk zul je de oorzaak van een piepende of jankende hond moeten achterhalen. Alleen dan weet je op wat voor manier je dit gedrag kunt afleren of wat de hond jou probeert te vertellen. Hieronder behandel ik enkele veelvoorkomende situaties en de vaak bijbehorende oorzaak.

Oude hond piept veel

Vaak komt het voor dat een hond eenmaal die ouder wordt begint met piepen in meer of mindere mate. De oorzaken zijn vaak vergelijkbaar met jongere honden. Wanneer jouw hond begint met piepen wanneer deze ouder wordt kan ook de oorzaak daar in zitten.

Een oude hond kan gaan piepen omdat deze langzamerhand dement begint te worden. Wanneer een hond dement wordt kan het voorkomen dat deze in het beginstadium veel piept. 

Ook pijn kan de oorzaak zijn van het piepen. Voornamelijk wanneer het een oude hond betreft die opeens begint met piepen. Vaak is dit pijn welke niet te zien zijn, dan moet je bij een oude hond denken aan bijvoorbeeld nierfalen. 

Begint jouw oudere hond opeens met piepen? Overweeg dan zeker een bezoek aan de dierenarts. Voornamelijk wanneer de leefomgeving van de hond gelijk is gebleven en dit gedrag voorheen niet werd vertoond. 

Hond jankt als ik weg ben

Wanneer jouw hond jankt wanneer jij weg bent is de oorzaak vaak een vorm van verlatingsangst. Ook daar hebben wij een uitgebreid artikel over geschreven. 

Verlatingsangst betekent vaak dat een hond angstig of paniekerig wordt wanneer deze gescheiden is van zijn of haar eigenaar. 

Dit geldt ook wanneer jouw hond ‘s nachts begint te piepen. Van belang is om de oorzaak of emotie die ten grondslag ligt aan het janken van de hond te achterhalen. Op die manier kun je dit probleemgedrag bestrijden.

Hond blijft piepen in de bench

Wanneer jouw hond blijft piepen wanneer deze in de bench wordt gezet heeft dit vaak te maken met frustratie / angst of met een overtollige hoeveelheid energie die hij niet kwijt kan. Vaak gaat het piepen dan gepaard met allerlei andere probleemgedragingen als blaffen en sloopgedrag. 

Het achterhalen van wederom de oorzaak is het begin van het vinden van de oplossing. Houd je hond goed in de gaten en houdt bovenstaande oorzaken in jouw achterhoofd. 

Hoe weet ik of mijn hond pijn heeft wanneer die piept?

Het is fijn om de juiste oorzaak te kennen wanneer jouw hond piept. Op die manier kun je namelijk aan de slag met het zoeken naar een oplossing.

Wanneer jouw hond pijn heeft wanneer die piept is deze oplossing vaak een bezoek aan de dierenarts. Maar hoe weet je nou welke oorzaak ten grondslag ligt aan het piepen?

Om te achterhalen of dit gepaard gaat met pijn moet je voornamelijk kijken naar de momenten waarop de hond piept. Doet de hond dit wanneer die stil ligt? Of doet de hond dit wanneer die bijvoorbeeld:

  • Opstaat en op zijn voorpoten gaat staan;
  • Beweegt in de mand;
  • Aangeraakt wordt op bepaalde plekken.

Dan kun je eigenlijk al snel de conclusie trekken dat een bezoek aan de dierenarts een slimme keuze is. Daarbij geldt eigenlijk altijd de regel dat een bezoek te veel aan de dierenarts beter is dan een bezoek te weinig. 

Piepen of janken afleren

Voor het afleren van het piepen of janken van een hond is eigenlijk geen standaard methode of stappenplan. Wij werken eigenlijk altijd met dezelfde drie kernpunten om probleemgedrag af te leren. Dat zijn:

  1. Positief dag moet veel worden beloond;
  2. Negatief gedrag moet zoveel mogelijk worden genegeerd;
  3. Wanneer negeren niet meer kan moet er worden gecorrigeerd.

Om het piepen van een hond af te leren is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Dat kan soms een moeilijke opgave zijn. Gezien jij zelf de eigenaar van de hond bent en beperkte kennis hebt van hondengedrag is het soms lastig vast te stellen. 

Mocht jij vastberaden zijn en graag jouw hond verder willen helpen met zijn of haar probleemgedrag, dan raad ik zeker aan om mijn ebook te lezen. In mijn ebook help ik jou verder met het voorkomen of verhelpen van probleemgedrag. Op een manier waar vertrouwen, liefde en respect centraal staan.