Verlatingsangst hond

Verlatingsangst-hond

Verlatingsangst bij een hond. Helaas een probleem gedraging die wij veelvuldig tegenkomen. Oorzaken zijn vaak lastig vast te stellen. Dat komt doordat angstig gedrag van een hond enorm veel oorzaken kan hebben, dan moet je denken aan:

  • Genetisch bepaald
  • Negatieve associaties met mensen, dieren of voorwerpen
  • Traumatische ervaringen
  • Angst door ouderdom
  • Te weinig beweging

Er zijn alleen nog veel meer oorzaken mogelijk. Daarom is het aanpakken van verlatingsangst vrij ingewikkeld en hardnekkig. Het oplossen van probleemgedragingen bij een hond begint namelijk altijd bij het vaststellen van de oorzaak. Anders ben je bezig met symptoombestrijding. Dat wil je niet. 

In dit artikel neem ik jou mee langs de oorzaken en geef ik jou 11 tips tegen verlatingsangst van een hond. Zo kan jouw hond weer alleen thuis zijn!

Hond kan niet alleen thuis zijn

Kan jouw hond niet alleen thuis zijn? Gaat die bijvoorbeeld alles slopen, overmatig blaffen of piepen? Dan kan er sprake zijn van verlatingsangst. 

Dat is alleen niet altijd het geval! Sloopgedrag kan namelijk een uitkomst van angst zijn, maar dat hoeft niet. Sloopgedrag kan ook voortkomen uit overtollige energie of frustratie. 

Stel dus eerst goed vast waarom jouw hond niet alleen thuis kan zijn. Een oplossing begint altijd bij de oorzaak. Ik neem jou graag mee langs alle mogelijke oorzaken van verlatingsangst.

Oorzaken van verlatingsangst

Alleen zijn is de hond niet aangeleerd

Een van de meest voor de hand liggende oorzaken. De hond is het niet aangeleerd. De hond heeft nooit alleen hoeven zijn, heeft overmatig veel aandacht gekregen en is alleen zijn niet gewend. Logisch dat een hond vervolgens angstgevoelens krijgt wanneer hij langere tijd alleen moet zijn. 

Een traumatische ervaring

Een traumatische ervaring kan de hond angstig maken. Dan moet je denken aan de kleinste dingen, zoals bijvoorbeeld het hebben meegemaakt van onweer of oudejaarsnacht zonder het bijzijn van zijn baasjes. 

Ouderdom

Ouderdom kan een rol spelen bij angstige gevoelens. Dit kan komen door dementie maar ook door het verliezen van het zicht. 

De hond voelt zich niet thuis

Wanneer een hond net nieuw is in een huis kan het zijn dat die zich niet thuisvoelt. Dan moet je denken aan een verhuizing of herplaatsing. 

Het vertrouwen ontbreekt

Het vertrouwen tussen baas en hond is belangrijk. Wanneer dit vertrouwen mist kan een hond angstig worden. Al helemaal wanneer zijn baasje niet in de buurt is. De hond voelt zich dan enigszins bedreigd door de omstandigheden. 

Een verandering in de leefsituatie

Een verandering in de leefsituatie van de hond kan angst naar boven drijven. Dan moet je denken aan een verhuizing, een herplaatsing, veranderingen binnen de gezinssamenstelling, etc. 

11 tips tegen verlatingsangst bij jouw hond

Verlatingsangst kan een hardnekkig probleem zijn. Het is dan ook noodzakelijk om goed om te gaan met een hond die verlatingsangst heeft. Hieronder vind je 11 tips voor verlatingsangst bij jouw hond:

1. Zorg ervoor dat jouw hond zijn energie kwijt is voordat je het huis verlaat.

Zorg ervoor dat jouw hond zijn energie kwijt is. Maak hem echt moe. Dat kun je doen door met de hond te lopen, te spelen met een bal of door de hond mee te laten lopen aan de fiets. Hierdoor heeft hij geen overtollige energie meer. Dat zorgt er vaak voor dat een hond zijn emotie wordt versterkt. Ook kan dit resulteren in sloopgedrag.

2. Zeg geen gedag of iets dergelijks wanneer je het huis verlaat.

Jouw hond moet leren dat het heel normaal is dat jij het huis verlaat. Geef dat dan ook niet aan. Het is immers heel normaal. Door niks te zeggen voorkom je dat je onbedoeld een negatieve gemoedstoestand beloont of dat je de hond in negatieve gemoedstoestand verlaat.

3. Sluit de gordijnen.

Door de gordijnen te sluiten boots je de nacht na. Een periode waarin de hond wel vaker langere tijd alleen is. Ook ziet hij jou niet echt weggaan of andere voorbijgangers. 

4. Zorg ervoor dat de hond rustig is en op zijn vaste plek ligt.

Ga alleen weg wanneer jouw hond rustig is en op zijn vaste plek ligt. Daardoor geef jij aan wat de bedoeling is. Meestal begint een hond ook te blaffen of janken wanneer hij met het baasje meeloopt en de deur voor hem wordt gesloten. 

5. Zet de radio zachtjes aan.

Door de radio aan te zetten onderdruk je zachte geluiden. Geluiden waar de hond normaalgesproken angstig op zou kunnen reageren.

Daarnaast werkt muziek vaak ook ontspannend. Zo komt jouw hond tot rust tijdens de perioden wanneer jij weg bent.

6. Geef de hond een lekker bot of ander speeltje.

Zorg ervoor dat de hond wat te doen heeft wanneer jij als eigenaar van huis bent. Dan moet je denken aan een leuk speeltje zoals een Kong. Ook een ander kauw speeltje kan een oplossing zijn. Daar zijn ze vaak langere tijd op aan het kauwen. Daarmee leid je ze van het feit af dat jij van huis bent!
Let er wel op dat dit iets is wat ze niet kapot kunnen maken of doorkunnen slikken.

7. Negeer de hond bij binnenkomst en weggaan.

Zoals net al werd aangegeven. Geef niet aan wanneer jij weggaat, dan beloon je zijn hoogstwaarschijnlijk negatieve gemoedstoestand. Doe dit ook niet wanneer je weer binnenkomt. Een hond moet denken dat het normaal is dat jij als eigenaar van huis bent. 

Is de hond kalm en ontspannen, dan mag je natuurlijk de hond begroeten. Doe dit alleen wel op de kalme manier en houdt het kort. Zo zorg je ervoor dat de hond kalm blijft en niet als nog opgewonden en druk wordt.

8. Verander jouw routine.

Een hond heeft vaak door dat jij weggaat. Vaak onthoud die jouw patronen. Zo zullen de meeste mensen voordat ze weggaan hun jas pakken. Pak eens eerst jouw jas en ga pas een uur later weg. Zo heeft jouw hond minder snel door dat je weg gaat.

9. Let op je eigen gemoedstoestand.

De meest bepalende factor is vaak jouw eigen gemoedstoestand. Wanneer jij jouw hond zielig vindt en jij je ook zo opstelt dan moedig jij een negatieve gemoedstoestand bij jouw hond aan. Je moet het dus doodnormaal vinden om van huis te gaan en jouw hond alleen achter te laten. 

10. Werk vanuit rust.

Werk altijd vanuit rust. Zorg ervoor dat een hond de rust bewaart wanneer jij weggaat. De toestand waarin jij jouw hond achterlaat is vaak ook de toestand waarin de hond blijft. 

11. Sta niet toe dat de hond de hele tijd achter je aanloopt.

Het lijkt vaak heel onschuldig en gezellig. Jouw hond die jou de hele dag door achtervolgt. Bijvoorbeeld naar de kamer, de keuken, de hal, de garage en de wc. Dat volgen is helaas geen goed teken. Het betekent dat de hond jou in de gaten aan het houden is. Hierdoor leert hij niet zelfstandig te zijn, krijgt hij niet de rust die hij nodig heeft en kan dit eventueel de angst versterken.

Zorg er dus al voor dat jouw hond jou vertrouwt. Daarmee zorg je ervoor dat jouw hond jou niet de hele tijd in de gaten houdt en achtervolgt. Dit voorkomt dat een hond de hele dag door onrustig is. 

We zijn helaas gestopt.

Na 15 jaar fulltime werkzaam te zijn geweest met enorm veel passie, zijn we nu helaas gestopt met onze werkzaamheden. Het bedrijf staat open voor overname.

Bent u opzoek naar tips over hondengedrag? Bekijk dan gerust onze kennisbank!