Blaffende hond

Blaffende-hond-probleemgedrag

Heb jij last van een blaffende hond? Niks is vervelender. Het zorgt voor overlast voor jezelf én anderen. Visite en andere bezoekers zullen snel angstig voor jouw hond zijn, daardoor vermijden ze dat bezoek aan jou misschien wel. Een blaffende hond is soms gewenst, maar soms ook zeker niet. Hoe leer je jouw hond te stoppen met blaffen wanneer dit onnodig is? Je leest het in dit artikel. 

Om honden probleemgedrag aan te pakken is het achterhalen van de oorzaak vaak belangrijker. Vaak zorgt een bepaalde oorzaak voor meerdere vormen van probleemgedrag, het vinden en oplossen van de oorzaak zorgt dus voor een leukere hond!

Wanneer blaft een hond overmatig?

Een hond kan blaffen, dat hoort er nou eenmaal bij. Maar wanneer is er sprake van overmatig blaffen en is het blaffen van een hond problematisch? 

Iets is pas een probleem wanneer iemand het als een probleem ervaart. Klinkt heel vaag, maar is wel de waarheid. De ene persoon woont achteraf en heeft er vrij weinig last van. Terwijl de andere persoon in een wijk woont, veel bezoek over de vloer krijgt en het geblaf wel problematisch vindt. 

De ene hond blaft simpelweg meer dan de andere hond. Dat zit hem vaak ook in het ras van de hond. Dat hoeft niet perse direct problematisch te zijn. Dan moet je denken aan onder andere chihuahua’s en herders.

Over het algemeen hanteren wij dat een hond overmatig blaft wanneer deze niet meer te stoppen is. Wanneer een hond aanslaat wanneer er bijvoorbeeld wordt aangebeld of er iemand achterlangs komt is dat niet per se fout. De hond zou er echter mee moeten stoppen op het moment dat de eigenaar dit aangeeft. 

Daarbij hoort een hond ook niet om het minste of geringste aan te slaan. Belangrijk is dan om vooral te kijken naar de achterliggende oorzaak van het geblaf. Is de hond bang of angstig, of is hij overbeschermend richting jou? Als de oorzaak boven water is kan het geblaf worden aangepakt en afgeleerd. Laten we gaan kijken naar de mogelijke oorzaken.

Waarom blaft een hond

Zoals hierboven al beschreven. Het afleren van het blaffen van een hond begint bij het achterhalen van de oorzaak. 

Want, waarom blaft een hond? 

Een hond blaft vaak omdat hij de situatie spannend vindt, een traumatische situatie heeft meegemaakt, er onjuist is beloond of omdat hij te weinig beweging heeft gehad of discipline kent. Afleren doe je door bijvoorbeeld gedragstherapie, vaak komt dit neer op wijzigingen aan het gedrag van de hondeneigenaar. 

1. Een hond voelt spanning door de situatie

Een hond kan gaan blaffen doordat hij de situatie waarin hij belandt eng vindt. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan:

  • Het passeren van andere honden tijdens de wandeling;
  • Het langs komen rijden van een auto;
  • Het binnenkomen van visite;

Doordat de hond deze situatie spannend vindt begint hij te blaffen. Hoofdzakelijk heeft dit twee redenen. Allereerst kan het komen doordat de hond het idee heeft dat de eigenaar de situatie spannend vindt. De hond reageert beschermend en begint te blaffen, ook de hond vindt de situatie daardoor spannend.

Daarnaast kan het ook komen door een traumatische ervaring. Wanneer een hond ervaringen heeft met situaties die minder plezierig waren, op zijn zachtst uitgedrukt, kan een hond angstig of onzeker worden. Daardoor zal hij zich de volgende keren in een vergelijkbare situatie ook angstig voelen. 

2. Blaffen door het onjuist belonen van gedrag

Een volgende oorzaak van het blaffen kan ook weer het gedrag van de eigenaar zijn. Het belonen van een hond werkt erg goed om hem positief gedrag aan te leren. Het geven van de juiste beloning, op het juiste moment en op de juiste manier is echter enorm belangrijk.

Door een hond op een onjuiste manier te belonen leer je hem het verkeerde gedrag aan. Soms heb je dit zelf niet eens door. 

Neem bijvoorbeeld het moment dat jij thuiskomt. Jouw hond is erg enthousiast, springt op, piept en blaft. Jij bent blij om jouw hond te zien en geeft hem direct veel aandacht. Door hem veel aandacht te geven beloon jij het eigenlijke negatieve gedrag wat de hond vertoont. Daardoor leer jij jouw hond aan dat dat probleemgedrag wordt beloond. 

3. Onvoldoende beweging of frustratie

Wanneer jouw hond te weinig beweging krijgt op een dag dan wordt deze niet voldoende uitgedaagd. Wanneer jouw hond te weinig beweging krijgt kan dat voor frustratie zoeken. Het is dus van belang om jouw hond dagelijks zowel mentaal als fysiek uit te dagen. 

Dat kun je bijvoorbeeld doen door dagelijks te wandelen en jouw hond. Hoogstwaarschijnlijk heeft jouw hond namelijk niet genoeg aan het ‘vaste 10 minuten rondje’. Geef daarnaast jouw hond tijdens de wandeling ook een taak. Doe dat door bijvoorbeeld tijdens de wandeling commando’s als zit, lig, aan de voet, enzovoorts te oefenen. De hond zal daardoor niet anders naar jou gaan kijken. Een hond die duidelijkheid krijgt van zijn eigenaar weet waar die aan toe is. Daardoor voelt een hond zich fijner en gelukkiger. 

Mocht je niet dagelijks de tijd hebben om jouw hond de benodigde fysieke als mentale uitdaging te geven dan zijn er allerhande speeltjes en andere mogelijkheden. Zo kun je jouw hond alsnog voldoende fysiek en mentaal uitdagen. Echter, een hond heeft aandacht nodig en verdient deze. Geef deze dan ook aan jouw hond, dat voorkomt mogelijk probleemgedrag. 

4. Hond blaft door pijn

Honden gaan niet snel blaffen wanneer ze pijn hebben, maar onmogelijk is het niet. Wanneer jouw hond uit het niets begint te blaffen kan het duiden op pijn. Houd dus goed in de gaten wanneer jouw hond blaft. Is dit op allerlei momenten of vooral wanneer hij een bepaalde beweging maakt, ligt of net heeft gegeten? 

Wanneer dit zo is, of wanneer jij hierover twijfelt, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Sluit deze oorzaak dan ook absoluut eerst uit voordat je het blaffen gaat afleren. 

5. Socialisatie

Een hond kan ook overmatig gaan blaffen als hij niet goed is gesocialiseerd. Hij kan dan bepaalde situaties, mensen of anderen honden spannend vinden waardoor hij gaat blaffen.
Ook al heb je je hond niet van pups af aan. Je hond is nooit te oud om te socialiseren. Alleen is het vaak lastiger om de hond iets te leren als de eerste indruk negatief is over een bepaalde situatie. Het kost dan tijd om iets negatiefs om te buigen naar iets positiefs.

Honden die naar andere honden of mensen blaffen

Een hond die blaft naar andere honden of mensen. Dat kan erg vervelend zijn, helaas komt het veel voor. De oorzaken zijn vaak:

  • de hond is opgewonden en wil te graag naar de andere hond toe;
  • de hond is nerveus bij het zien van andere honden;
  • de hond is bang voor andere honden;
  • de hond vindt andere honden spannend;
  • de hond voelt zich onzeker bij andere honden;
  • de hond wil uitvallen naar de andere hond;
  • de hond heeft geen vertrouwen in mens of hond.

Bijna al het bovenstaande probleemgedrag heeft te maken met de houding van de eigenaar. Vaak vindt de eigenaar de situatie ook spannend. De hond spiegelt dit gedrag, wordt angstig en reageert beschermend. 

Het kan echter ook zo zijn dat de hond een traumatische ervaring heeft gehad en daardoor de situatie spannend vindt. 

Hond blaft wanneer we weg zijn

Jouw hond blaft wanneer je weg bent? Dat is erg vervelend. Het probleem is dan het blaffen, echter is daar ook een oorzaak toe. Het feit dat de hond dit doet wanneer je weg bent duidt vaak op zogeheten verlatingsangst. 

Het bestrijden van verlatingsangst kan, vaak is dit een langer traject en moet dit goed worden aangepakt door jou als eigenaar. Over verlatingsangst hebben wij een ander artikel geschreven. 

Blaffen afleren

Zoals bij elke vorm van probleemgedrag onder honden is het zo dat het van belang is de oorzaak te achterhalen. 

Wanneer je namelijk enkel het probleem, dus het blaffen, gaat bestrijden heb je het over symptoombestrijding. Dat is niet slim. Wanneer je enkel het blaffen afleert, en de oorzaak niet achterhaalt, zal de hond stoppen met blaffen.

Echter zal de oorzaak niet verdwijnen. Bijvoorbeeld angst of frustratie, als de hond leert dat blaffen niet meer de ‘oplossing’ is zal hij ander probleemgedrag gaan vertonen. Zoals bijten of het slopen van spullen. 

Daarom zul je dan ook allereerst de oorzaak boven water moeten krijgen. Eenmaal je die kent kun je aan de slag. Enkele veelgemaakte fouten kun je eenvoudig oplossen. Vaak pak je hier het blaffen ook direct mee aan. 

1. Wees een leider

Wanneer een hond overdreven veel blaft geeft hij eigenlijk aan dat er iets niet goed zit bij zijn eigenaar. Het ligt dus niet aan de hond. En omdat in een bepaalde situatie de roedel niet in balans is moet iemand aangeven dat het niet goed is. En in dit geval is dat de hond. De hond kan dit alleen aangeven door te blaffen.

Een hond die overdreven veel blaft heeft een leider nodig die hem beweging geeft, duidelijkheid biedt, consequent is en liefde geeft. Liefde geef je dan ook alleen wanneer de hond rustig is en het juiste gedrag laat zien. Je wilt immers met liefde het positieve gedrag belonen, niet het negatieve gedrag.

Let op!  Een leider geeft leiding, duidelijkheid, vertrouwen en rust. Het heeft dus niets te maken met een dominante baas zijn.

2. Beheers de opwinding van jouw hond

Wanneer jouw hond van opwinding blaft is het van belang dit te negeren. Dat is een van de kernpunten waar wij mee werken. Negatief gedrag zul je, wanneer mogelijk, moeten negeren.  

Wanneer jij thuis komt en jouw hond blaft zul je dit dus moeten negeren. Als jij enthousiast naar jouw hond reageert zal de hond denken dat het gedrag wat hij vertoonde goed was. Daardoor doet de hond dit de volgende keer weer. Blijft dit gedrag negeren, stopt de hond een keer met blaffen? Beloon hem dan direct voor dit positieve gedrag. Dat is ook een van onze kernpunten. Positief gedrag veel belonen. 

3. Zorg voor beweging en leer jouw hond discipline aan

Wanneer jij jouw hond discipline aanleert en voldoende uitdaging geeft zal hij zich fijner en gelukkiger voelen. Bied de hond uitdaging op zowel fysiek als mentaal vlak. Enkele manieren om dit te doen zijn:

  • Het geven van commando’s tijdens de wandeling;
  • Jouw hond meer beweging te geven;

Voer deze tips consequent uit en houd er langere tijd rekening mee. Een gedragsverandering gebeurt niet vandaag op morgen. Negeer zoveel mogelijk het negatieve gedrag van jouw hond en beloon zoveel mogelijk het positieve gedrag. Gedragsverandering zou nooit gepaard moeten gaan met het pijn doen van jouw hond. 

Wil jij nou zelfstandig aan de slag met het probleemgedrag van jouw hond? Download dan nu mijn gratis gids. Daarmee leer jij een goede leider te zijn en jouw hond te geven wat hij nodig heeft. Dat is de basis van een goede start van een hond zonder probleemgedrag. Wil jij liever aan de slag met hulp?
Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op.

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!