Hondenfluisteraar

Is er een verschil tussen een zogehete hondenfluisteraar, hondengedragstherapeut en een hondengedragsdeskundige?
Wat is nu daadwerkelijk het verschil en is er wel degelijk een verschil tussen bovenstaande benamingen? Het antwoord is heel simpel: nee, er is meestal geen verschil.
De manier hoe iemand training geeft heeft te maken met de methode die de persoon hanteert. Dit onderscheid ontstaat dus niet zozeer door de naam zoals hondenfluisteraar of hondentrainer.

Een hondengedragstherapeut, de naam zegt het al, is iemand die een hond helpt bij het veranderen van het gedrag. Deze term is veel gebruikt en wel bekend. Persoonlijk vind ik deze term niet geheel de lading dekken. Volgens de titel help je de hond met het veranderen van het gedrag. Maar wat gebeurt er dan met de eigenaar? Diverse onderzoeken hebben laten zien dat menselijk gedrag van invloed is op het gedrag van de hond. Dit is dan ook de reden dat ik niet alleen hondengedragsdeskundige ben, maar ook “mensen”coach. Hondenfluisteraar

Een hond heeft een duidelijke “taal”. Een taal die wij wel kunnen leren en soms zelfs kennen, maar die we lang niet altijd meer bewust toepassen.

Wij gebruiken namelijk meer “hondentaal” dan we zelf weten zonder daarbij stil te staan. Denk daarbij alleen al aan lichaamstaal, stress/kalmerende signalen en de energie die je zelf uitstraalt. En daarom is het ook zo goed mogelijk om de hondentaal te leren te begrijpen. Zolang we er maar bewust van worden hoe die gesproken wordt en waar je op moet letten, kunnen we een heleboel gedragingen al snel herkennen. Een hondenfluisteraar is nog niet bij iedereen bekend, een paardenfluisteraar is al wel een wat meer ingeburgerde term.
Een hondenfluisteraar doet niets anders dan het gedrag en de taal van een hond begrijpelijk maken voor de eigenaar van de hond. Doordat het begrijpelijk wordt hoe een hond communiceert kunnen we het ook beter bijsturen en zo het ongewenste gedrag veranderen naar gewenst gedrag.

Niet iedere hondenfluisteraar is hetzelfde

Daarbij wordt de term hondenfluisteraar ook vaak in associatie gebracht met mensen die “zeggen” te kunnen communiceren op een heel andere wijze. Dat kan soms wat zweverig overkomen terwijl een hondenfluisteraar vaak niet eens echt anders te werk gaat maar simpelweg een hond goed kan aanvoelen zoals ik ook toepas in mijn werk.
Sommige hondenfluisteraars passen dit op een andere manier toe, zoals ze aangeven als een soort medium. Deze hondenfluisteraars geven aan op deze wijze in contact te komen met een hond en daarbij een persoonlijk gesprek met de hond te kunnen voeren.
Hier houd ik mezelf niet mee bezig en zelf zie ik de term hondenfluisteraar dan ook niet in associatie met deze werkwijze.

Kortom. Als we kijken naar de benaming hondenfluisteraar, hondengedragstherapeut, hondengedragsdeskundige of bijvoorbeeld een kynologisch gedragstherapeut dan komt het eigenlijk allemaal op het zelfde neer mits de aangeboden dienst van een goede kwaliteit is.

Een goede hondenfluisteraar is in feite dus niks anders dan hetgeen ik dagelijks in mijn praktijk als hondengedragsdeskundige en coach toepas.

Zoekt u een hondenfluisteraar? U kunt mij altijd vrijblijvend contacten.

Kies een werkwijze die past bij jou en je hond

Ervaar je probleemgedrag bij je hond, dan wil je hier graag wat aan doen. Je wilt dan niet in een spannende of enge situatie terechtkomen waarbij je  niet verder komt. Ga je op zoek naar hulp?  Zoek dan iemand die kijkt naar de gehele situatie en die kijkt naar de lange termijn. Als je opzoek gaat naar een hondenfluisteraar, gebruik dan verschillende zoekwoorden en bezoek verschillende websites. Kijk goed naar de methodes en manier van werken van de verschillende hondenfluisteraars of hondengedragsdeskundigen.

Vraag ook in je familie, vrienden of kennissenkring naar ervaringen. Er zijn zeker weten mensen in je netwerk die hun ervaringen met een hondenfluisteraar of hondengedragsdeskundige met je willen delen. Neem gerust contact op met meerdere hondenfluisteraars, voordat je een keuze maakt met wie je aan de slag wilt gaan. Er moet immers een klik zijn en het moet goed voelen. Kies daarom altijd een hondenfluisteraar of hondengedragsdeskundige die bij jou en je hond past.
Alleen dan is de kans op positieve verandering groot.
Kan ik je ergens mee helpen? Dan hoor ik het graag!
Vraag gerust een vrijblijvend belafspraak aan.