Hondenfluisteraar

Een hondenfluisteraar, hondengedragstherapeut of hondengedragsdeskundige. Eigenlijk zijn dit vergelijkbare termen en doen ze allemaal hetzelfde werk. 

De manier waarop en de methodiek die wordt gehanteerd bepaalt eigenlijk welke benaming een hondenfluisteraar hanteert. In de basis doen ze allemaal hetzelfde.

Hondenfluisteraar een zweverige term

De term hondenfluisteraar kan wat zweverig overkomen. Er zijn hondenfluisteraars die aangeven in contact te kunnen komen met een hond. Hier houden wij onszelf niet mee bezig. Wel kan ik als hondengedragsdeskundige het gedrag van een hond lezen, op die manier kan ik problemen en oorzaken herkennen, dat vormt de basis voor het afleren van honden probleemgedrag.

Waarschijnlijk ben jij opzoek naar een hondenfluisteraar omdat je hardnekkige problemen met jouw hond ervaart. Dan moet je denken aan:

 • Honden die uitvallen naar mensen of andere honden;
 • Honden die overmatig blaffen;
 • Honden die overenthousiast reageren op bijvoorbeeld visite;
 • Honden die trekken aan de riem;
 • Honden die overbeschermend reageren.

Wij helpen jou graag verder

Wij, van Hond weer in Balans, doen er alles aan om mensen die probleemgedrag van honden ervaren verder te helpen. De kans is namelijk vrij groot dat je persoonlijk ook last hebt van het probleemgedrag van jouw hond.

 • Je durft mensen niet meer uit te nodigen door jouw overenthousiaste hond. Je sociale contacten worden daardoor minder.
 • Je gaat minder van huis omdat je hond maar blijft blaffen of alles loopt. Je sociale contacten worden minder.
 • Je durft je hond niet meer op de ‘populaire’ tijdstippen uit te laten. Je bent bang dat die uitvalt. Daardoor ligt je hele schema op zijn kop.

Wij helpen iedereen verder met het probleemgedrag van hun hond. Dat doen wij door hondengedragstherapie aan te bieden maar ook door onze gratis kennisbank over probleemgedrag en onze Facebook community!

Onze methodiek als “hondenfluisteraar”

Het aanpakken van probleemgedrag van jouw hond begint bij het achterhalen van de oorzaak. Het probleemgedrag zelf is niet het probleem, vaak ligt het probleem in de onderliggende oorzaak. Die oorzaak moet gevonden en getackeld worden. 

De methodiek die wij hiervoor gebruiken heet positief leiderschap. Om een sterke band met jouw hond op te bouwen moet er sprake van loyaliteit richting elkaar zijn. Dat ontstaat door wederzijds vertrouwen en respect. 

Binnen onze methodiek werken wij met 3 kernpunten:

 1. Positief gedrag moet veel worden beloond;
  Om een hond positief gedrag aan te leren als de standaard is het van belang om veel te belonen. Dat klinkt erg eenvoudig. Echter moet er bij het belonen rekening gehouden met hoe je de hond beloont, op wat voor manier je dat doet en hoe je het geven van de beloning timet. Doe je dit niet alle 3 goed, dan is de kans groot dat jouw hond juist probleemgedrag gaat vertonen.
 2. Negatief gedrag moet zoveel mogelijk worden genegeerd;
  Negatief gedrag moet worden genegeerd, een hond moet nooit het idee krijgen dat negatief gedrag hem verder helpt. Ook het geven van negatieve aandacht is aandacht, doe dat dan ook niet.
 3. Als negeren niet meer werkt, moet er worden gecorrigeerd.
  Niet al het negatieve gedrag kan worden genegeerd. Wanneer een hond uitvalt naar een andere hond of nog erger naar bijvoorbeeld bezoek zou er toch echt moeten worden ingegrepen.

  Ingrijpen doe je door te corrigeren. Corrigeren heeft nooit te maken met het pijn doen van jouw hond. Corrigeren kan door jouw stem te verheffen of even bij te sturen met de lijn. Vertoont de hond vervolgens weer positief gedrag, beloon hem dan ook.

Een hondenfluisteraar die zich richt op een duurzame gedragsverandering

Een korte periode waarin het gedrag van de hond anders is is niet waar wij voor gaan. Wij zorgen ervoor dat jij als baasje nu én in de toekomst kunt genieten. Dat doen wij door een daadwerkelijke gedragsverandering tot stand te brengen. 

Vaak begint dit bij de manier van omgang met de hond van de eigenaar. Door daar goed naar te kijken is het mogelijk om oorzaken aan het licht te brengen. Door inzet en begrip van de eigenaar en van de hond, kan een langdurige gedragsverandering worden bereikt. 

Kunnen wij jou ergens mee helpen?

Loop jij tegen probleemgedrag aan en kan je hier wel hulp bij gebruiken?
Neem gerust gratis en vrijblijvend contact met ons op via ons contact formulier.
Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas begin 2025 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!