Hondenfluisteraar

Is er een verschil tussen een hondenfluisteraar, hondengedragstherapeut en een hondengedragsdeskundige?
Wat is nu het verschil en is er wel een verschil? Het antwoord is simpel: nee, er is meestal geen verschil. 
De manier hoe iemand training geeft heeft te maken met de methode die de persoon hanteert. Dit onderscheid ontstaat dus niet zozeer door de naam zoals hondenfluisteraar of hondentrainer.

Een hondengedragstherapeut, de naam zegt het al, is iemand die een hond helpt bij het veranderen van het gedrag. Deze term is veel gebruikt en wel bekend. Persoonlijk vind ik deze term niet geheel de lading dekken. Volgens de titel help je de hond met het veranderen van het gedrag. Maar wat gebeurt er dan met de eigenaar. Dit is dan ook de reden dat ik niet alleen hondengedragsdeskundige ben, maar ook “mensen”coach. Hondenfluisteraar

Een hond heeft een duidelijke taal. Een taal die wij wel kunnen leren en soms zelfs kennen, maar die we lang niet altijd meer bewust toepassen.

Wij gebruiken namelijk meer “hondentaal” dan we zelf weten zonder daarbij stil te staan. Denk daarbij alleen al aan lichaamstaal en de energie die je uitstraalt. En daarom is het ook zo goed mogelijk om de hondentaal te leren te begrijpen. Zolang we er maar bewust van worden hoe die gesproken wordt. Een hondenfluisteraar is niet bij iedereen bekend, een paardenfluisteraar is al een ingeburgerde term.
Een hondenfluisteraar doet niets anders dan het gedrag en de taal van een hond begrijpelijk maken voor de mens. Doordat het begrijpelijk wordt hoe een hond communiceert kunnen we het ook beter bijsturen en zo het ongewenste gedrag veranderen naar gewenst gedrag.

 

Niet iedere hondenfluisteraar is hetzelfde

Daarbij wordt de term hondenfluisteraar ook vaak in associatie gebracht met mensen die “zeggen” te kunnen communiceren op een heel andere wijze. Dat kan soms wat zweverig overkomen terwijl een hondenfluisteraar vaak niet eens echt anders te werk gaat maar simpelweg een hond goed kan aanvoelen zoals ik ook toepas in mijn werk.
Sommige hondenfluisteraars passen dit op een andere manier toe, zoals ze aangeven als een soort medium. Deze hondenfluisteraars geven aan op deze wijze in contact te komen met een hond en daarbij een persoonlijk gesprek met de hond te kunnen voeren.
Hier houd ik mezelf niet mee bezig en zelf zie ik de term hondenfluisteraar dan ook niet in associatie met deze werkwijze.

Kortom. Als we kijken naar de benaming hondenfluisteraar, hondengedragstherapeut, hondengedragsdeskundige of bijvoorbeeld een kynologisch gedragstherapeut dan komt het eigenlijk allemaal op het zelfde neer mits de aangeboden dienst van een goede kwaliteit is.

Een goede hondenfluisteraar is in feite dus niks anders dan hetgeen ik dagelijks in mijn praktijk als gedragstherapeut toepas.

Zoekt u een hondenfluisteraar? U kunt mij altijd vrijblijvend contacten.