Hoe kalmeer je een hyperactieve hond?

Als je hond hyperactief of te opgewonden lijkt, komt het probleem waarschijnlijk voort uit verveling en een gebrek aan stimulatie. Dus om het probleem aan te pakken moet je beoordelen hoe je met je hond omgaat en wat voor soort activiteit je hond dagelijks krijgt. Hieronder geef ik enkele eenvoudige technieken die je thuis kunt proberen om jouw hyperactieve hond te kalmeren.

 

1.Negeer het gedrag van jouw hyperactieve hond.

Honden zoeken aandacht bij jou. Door aandacht te besteden aan de hyperactieve uitbarstingen van de hond, versterk je het probleemgedrag wat je juist probeert te verminderen. De volgende keer dat je hond weer op een overenthousiaste manier aan het springen en het happen is, probeer dan dit: niet aanraken en niet tegen de hond praten of hem aankijken. Je zult je misschien verbazen hoe snel de hond tot rust komt.

 

2.Geef je hond een taak.

Een taak hebben om op te focussen kan enorm helpen. Hyperactiviteit bij honden kan net zo gemakkelijk voortvloeien uit mentale behoeften als uit fysieke behoeften. Door je hond een taak te laten doen, verminder je zijn hyperactieve gedrag en richt je zijn aandacht ergens anders op. Als je hond bijvoorbeeld een rugzak met extra gewicht draagt, blijft hij gericht op het dragen ervan, in plaats van afgeleid te worden door mensen en honden bijvoorbeeld.

3.Ga erop uit voor een wandeling zodat de hond zijn opgebouwde energie kwijt kan.

Als je hond veel opgebouwde energie heeft, is een gezamenlijke wandeling een uitstekende manier om de hond zijn energie kwijt te laten raken. Als je die extra energie eenmaal hebt weggenomen, zal de hond gemakkelijker kalmeren.
Nu zal hij zijn opgebouwde energie kwijt zijn. Zonder die extreme opwinding zal hij het veel makkelijker vinden om te ontspannen.

4.Krijgt hij genoeg rust?

Wanneer je hond niet de rust krijgt om te herstellen van alle mentale prikkels, kan hij ook enorm druk worden. We noemen dit ook wel trigger stacking. Dit betekent in het kort dat de hond meer prikkels binnen krijgt dan wat hij kan verwerken. Hierdoor kan hij ook enorm druk worden. Zorg daarom dat er genoeg balans is tussen activiteit en ontspanning.

5.Check je eigen energie.

Je hond is jouw spiegel. Elke energie die jij projecteert, zal hij reflecteren. Ben je in een kalme, assertieve gemoedstoestand? Projecteer je een zelfverzekerde leiderschapsenergie? Ben je gestrest over een ruzie, of maak je je veel zorgen over problemen op je werk? Zenuwachtige of angstige stemmingen kunnen zich vertalen in nerveuze of angstige lichaamstaal of bepaalde tonen van jouw stem. Deze kunnen de energie van je hond beïnvloeden. Dus wees de kalm en zelfverzekerd en houd je energie in de gaten.

 

6.Probeer aromatherapie.

Vergeet niet dat honden de wereld vooral op geur ervaren! Net zoals de geur van lavendel mensen kan kalmeren, kan een rustgevende geur ook een zeer kalmerende uitwerking op jouw huisdier hebben. Praat met jouw dierenarts of raadpleeg een holistische dierenarts om te ontdekken welke geuren voor jouw hond kunnen werken en welke methoden voor hem het veiligst zijn.

Wat zijn de belangrijkste triggers voor de opwinding van jouw hond?

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!