Hondengedragstherapie

hondengedragstherapieWanneer is hondengedragstherapie gewenst? Ongewenst gedrag, ofwel probleemgedrag, van uw hond kan een grote impact op uw leven geven. Probleemgedrag is vaak gedrag dat voor de hond “normaal” is, maar voor u een ergernis is.

Enkele voorbeelden van probleemgedrag zijn:

  • Uitvallen aan de riem naar mensen of honden
  • Opspringen tegen visite
  • Overbeschermend gedrag.
  • Angstig of agressief gedrag van uw hond.

Dit gedrag kan ook invloed hebben op uw sociale contacten. U gaat mensen mijden onder de dagelijkse wandeling, contact met de buren verslechtert, vrienden en kennissen willen niet meer op bezoek komen en ga zo maar door. Contact u mij gerust gratis en vrijblijvend om met u te overleggen of hondengedragstherapie noodzakelijk is.

Vrijblijvend gesprek! of 06-34918921

Hondengedragstherapie op maat

Op het moment dat er wordt vastgesteld dat uw hond hondengedragstherapie nodig heeft, starten wij een therapie op maat. Deze therapie is gericht op het oplossen van de problemen waar de hondeneigenaren tegen aan lopen met hun hond. Met dit traject gaan wij intensief aan de slag om het probleemgedrag aan te pakken.

Hierbij is de doelstelling om een toekomst te creëren met uw hond waarvan u altijd gedroomd heeft. In korte tijd leert u te doen wat u moet doen om het gedrag van uw hond positief te veranderen. Zo kunt u weer genieten samen met uw hond.

Verandering kost tijd

Dit soort hondengedragstherapieën kosten tijd en energie. Ingesleten gedrag is niet makkelijk om te veranderen, helemaal niet wanneer dit gedrag gestuurd wordt door emotie. Vooral het gedrag wat voor uw hond regelmatig een succes is geweest is hardnekkig.

De inzet die u geeft in deze hondengedragstherapie trajecten is van groot belang. Daarom is het belangrijk dat u hier met volledige toewijding mee aan de slag gaat. Vanaf het moment dat het is gelukt het gedrag van uw hond te veranderen naar goed gedrag, heeft u er de rest van het hondenleven plezier aan.

Mijn methode

Wanneer een hond uitvalt naar andere honden aan de riem, is dit vaak de uitkomst van een probleem. Dit kan komen doordat;

  • Het baasje is bang/onzeker om te langs andere honden te lopen;
  • Het baasje is onzeker als hij met zijn hond loopt;
  • het baasje niet consequent is m.b.t.het stellen van regels en grenzen;
  • Het baasje liever situaties uit de weg gaat die volgens het baasje mogelijk een probleem kunnen opleveren.

In mijn methode kijk ik als hondengedragsdeskundige  en coach naar het daadwerkelijke probleem, want als de hondeneigenaar niet verandert en bang of onzeker is, blijft het motief van de hond hetzelfde. De hond neemt dit gedrag over. Een hond die echt heel bang is, zal bijvoorbeeld wegkruipen en dus niet het baasje gaan beschermen indien nodig.

Een gezonde relatie tussen baas en hond bestaat uit twee punten: vertrouwen en respect. Want vertrouwen en respect zorg voor loyaliteit. Wanneer één van deze punten mist, krijgt u te maken met probleemgedrag. Honden volgen namelijk alleen stabiele leiders. Een zelfverzekerde en assertieve leider is een goede leider, want alleen dan laat u aan uw hond zien dat u uw hond beschermt en niet andersom.

Waarom ‘roedelleider’

Een hond is een roedeldier met in elke roedel een leider. Bij aanschaf van een puppy of volwassen hond neemt u deze dus mee in de mensenwereld, ofwel in uw ‘roedel’. Het is dan uw verantwoordelijkheid om de pup of volwassen hond sociaal op te voeden en te leren wat u wel en niet verwacht.

Wanneer uw hond duidelijkheid krijgt, brengt dit een hoop ontspanning met zich mee voor de hond, omdat uw hond weet waar hij aan toe is. U hoeft dus helemaal niet als roedelleider een dominante tiran te worden, integendeel: u hoeft alleen de verantwoordelijkheid te nemen voor uw hond. Het woord roedelleider heeft in mijn methodiek dus niets te maken met de verouderde methodes. Denkt u na het lezen van deze informatie aan hondengedragstherapie? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met mij op zodat we indien nodig z.s.m. kunnen starten met de hondengedragstherapie.

Eddy Eelsing, Hondengedragsdeskundige en coach.