Hondengedragstherapie

hondengedragstherapieWanneer is hondengedragstherapie nou gewenst? Ongewenst gedrag, ofwel probleemgedrag, van jouw hond kan een grote impact op jouw leven geven. Probleemgedrag is vaak gedrag dat voor de hond “normaal” is, maar voor jou een ergernis is.

Enkele voorbeelden van probleemgedrag zijn:

  • Uitvallen aan de riem naar mensen of honden.
  • Trekken aan de lijn tijdens de wandeling.
  • Opspringen tegen visite.
  • Overbeschermend gedrag.
  • Angstig of agressief gedrag van uw hond.

Dit gedrag kan ook invloed hebben op je sociale contacten. Je gaat mensen mijden onder de dagelijkse wandeling, contact met de buren verslechtert, vrienden en kennissen willen niet meer op bezoek komen en ga zo maar door. Neem gerust gratis en vrijblijvend contact met mij op om te overleggen of hondengedragstherapie noodzakelijk is.

Vrijblijvend gesprek! of 06-34918921

Hondengedragstherapie op maat

Op het moment dat er wordt vastgesteld dat jouw hond hondengedragstherapie nodig heeft, starten wij een gedragstherapietraject op maat. Deze therapie is gericht op het oplossen van de problemen waar de hondeneigenaren tegen aan lopen met hun hond. Met dit traject gaan wij intensief aan de slag om het probleemgedrag aan te pakken.

Hierbij is de doelstelling om een toekomst te creëren met je hond waarvan jij altijd gedroomd hebt. In korte tijd leer je te doen wat je moet doen om het gedrag van jouw hond positief te veranderen. Zo kan je weer genieten van het leven samen met jouw hond.

Verandering kost tijd

Dit soort hondengedragstherapieën kosten tijd en energie. Ingesleten gedrag is niet makkelijk om te veranderen, helemaal niet wanneer dit gedrag gestuurd wordt door emotie. Vooral het probleemgedrag wat voor jouw hond regelmatig een succes is geweest is hardnekkig.

De inzet die jij geeft in deze hondengedragstherapie trajecten is van groot belang. Daarom is het belangrijk dat je hier met volledige toewijding mee aan de slag gaat. Vanaf het moment dat het is gelukt het gedrag van jouw hond positief te veranderen naar goed gedrag, heb je er de rest van je leven met je hond plezier aan.

Mijn methode

Wanneer een hond uitvalt naar andere honden aan de riem, is dit vaak de uitkomst van een probleem en niet het probleem zelf. Dit kan komen doordat;

  • Het baasje is bang/onzeker om te langs andere honden te lopen;
  • Het baasje is onzeker als hij met zijn hond loopt;
  • het baasje niet consequent is m.b.t.het stellen van regels en grenzen;
  • Het baasje liever situaties uit de weg gaat die volgens het baasje mogelijk een probleem kunnen opleveren.

In mijn methode kijk ik als hondengedragsdeskundige  en coach naar het daadwerkelijke probleem, want als de hondeneigenaar niet verandert en bang of onzeker is, blijft het motief van de hond hetzelfde. De hond neemt dit gedrag over. Een hond die echt heel bang is, zal bijvoorbeeld wegkruipen en niet rustig bij het baasje blijven zitten.

Een gezonde relatie tussen baas en hond bestaat uit twee punten: vertrouwen en respect. Want vertrouwen en respect zorg voor loyaliteit. Wanneer één van deze punten mist, krijg je te maken met probleemgedrag. Honden volgen namelijk alleen stabiele leiders. Een zelfverzekerde en assertieve leider is een goede leider, want alleen dan laat jij aan jouw hond zien dat jij jouw hond begeleid en beschermt en niet andersom.

Waarom ‘roedelleider’

Een hond is een roedeldier met in elke roedel een leider. Bij aanschaf van een puppy of volwassen hond neem jij deze dus mee in de mensenwereld, ofwel in jouw ‘roedel’. Het is dan jouw verantwoordelijkheid om de pup of volwassen hond sociaal op te voeden en te leren wat jij wel en niet verwacht.

Wanneer jouw hond duidelijkheid krijgt, brengt dit een hoop ontspanning met zich mee voor de hond, omdat jouw hond weet waar hij aan toe is. Jij hoeft dus helemaal niet als roedelleider een dominante tiran te worden, integendeel: jij hoeft alleen de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw hond. Het woord roedelleider heeft in mijn methodiek dus niets te maken met de verouderde methodes. Denk jij na het lezen van deze informatie aan hondengedragstherapie? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met mij op zodat we indien nodig z.s.m. kunnen starten met de hondengedragstherapie.

Eddy Eelsing, Hondengedragsdeskundige en coach.