Hondengedragstherapie

hondengedragstherapieWanneer is hondengedragstherapie nou gewenst? Ongewenst gedrag, ofwel probleemgedrag, van jouw hond kan een grote impact op jouw leven geven. Probleemgedrag is vaak gedrag dat voor de hond “normaal” is, maar voor jou een ergernis is.

Enkele voorbeelden van probleemgedrag zijn:

  • Uitvallen aan de riem naar mensen of honden.
  • Trekken aan de lijn tijdens de wandeling.
  • Opspringen tegen visite.
  • Overbeschermend gedrag.
  • Angstig of agressief gedrag van jouw hond.

Dit gedrag kan ook invloed hebben op je sociale contacten. Je gaat mensen mijden onder de dagelijkse wandeling, contact met de buren verslechtert, vrienden en kennissen willen niet meer op bezoek komen en ga zo maar door. Neem gerust gratis en vrijblijvend contact met mij op om te overleggen of hondengedragstherapie noodzakelijk is.

Vrijblijvend gesprek! of 06-34918921

Hondengedragstherapie op maat

Op het moment dat er wordt vastgesteld dat jouw hond hondengedragstherapie nodig heeft, starten wij in overleg met jou een gedragstherapietraject op maat. Deze hondengedragstherapie is gericht op het oplossen van de problemen waar de hondeneigenaren tegen aan lopen met hun hond. Met dit traject gaan wij samen met de eigenaar intensief aan de slag om het probleemgedrag van de hond aan te pakken.

Hierbij is de doelstelling om een toekomst te creëren met je hond waarvan jij altijd gedroomd hebt. In korte tijd leer je te doen wat je moet doen om het gedrag van jouw hond positief te veranderen. Zo kan je weer genieten van het leven samen met jouw hond.

Verandering kost tijd

Dit soort hondengedragstherapieën kosten tijd en energie. Ingesleten gedrag is niet makkelijk om te veranderen, helemaal niet wanneer dit gedrag gestuurd wordt door emotie. Vooral het probleemgedrag wat voor jouw hond regelmatig een succes is geweest is hardnekkig.
Het heeft immers voor de hond altijd gewerkt. Hier zal de hond dan ook niet eerder mee stoppen, dan wanneer de hond geleerd wordt dat het niet meer nodig is. Bijvoorbeeld omdat de hond kan vertrouwen op de eigenaar omdat hij niet meer onzeker is.

De inzet die jij als hondeneigenaar geeft in deze hondengedragstherapie trajecten is van enorm groot belang. Daarom is het belangrijk dat je hier met volledige toewijding mee aan de slag gaat. Vanaf het moment dat het is gelukt het gedrag van jouw hond positief te veranderen naar goed gedrag, heb je er de rest van je leven met je hond plezier aan. Er bestaat dus geen “quikfix ” oplossing. Er is geen magisch snoepje, hondenriem of ander wondermiddel waarbij de gedragsproblemen van je hond snel zal  verdwijnen. Daarbij ga ik niet zelf het probleem voor jou oplossen, maar gaan we samen aan de slag met jou en jouw hond om de “gedragsproblemen” van je hond om te buigen naar positief gedrag.

Mijn methode

Wanneer een hond uitvalt naar andere honden aan de riem, is dit vaak de uitkomst van een probleem en niet het probleem zelf. Dit kan komen doordat;

  • Het baasje is bang/onzeker om te langs andere honden te lopen;
  • Het baasje is onzeker als hij met zijn hond loopt;
  • het baasje niet consequent is m.b.t. het stellen van regels en grenzen;
  • Het baasje liever situaties uit de weg gaat die volgens het baasje mogelijk een probleem kunnen opleveren.

In mijn methode kijk ik als hondengedragsdeskundige  en coach naar het de oorzaak van het probleem, want als de hondeneigenaar niet verandert en bang of onzeker is, blijft het motief van de hond hetzelfde. De hond spiegelt dit gedrag terug naar jou als eigenaar. Een hond die echt heel bang is, zal bijvoorbeeld wegkruipen en niet rustig bij jou blijven zitten.
Dit omdat de hond dan het vertrouwen mist in jou als eigenaar. Hier moet dan ook aan gewerkt worden.

Daarbij werk ik met 3 belangrijke punten:

1. Positief gedrag veel belonen.
Het is belangrijk om positief gedrag of terwijl gewenst gedrag zoveel mogelijk te belonen.  Alleen kijk ik wel naar welke beloning gegeven wordt, hoe de beloning gegeven wordt en of de timing goed is.
Het verkeerd timen van een beloning kan het probleemgedrag onbewust verergeren.

2.Negatief gedrag het liefst zoveel mogelijk negeren.
Wanneer een hond probleemgedrag  vertoont, wil je hier het liefste zo weinig mogelijk aandacht aangeven. Immers is negatieve aandacht ook aandacht. In de meeste gevallen werkt het negeren dan ook positief en zal de hond het probleemgedrag steeds minder laten zien.
Laat de hond het juiste gedrag zien? Dan willen we dit uiteraard weer op de juiste manier belonen.

3.Als negeren niet meer werkt, dan moeten we ingrijpen.
Hoewel we het negatieve gedrag het liefst zoveel mogelijk negeren, zijn er natuurlijk situaties waarin dit niet mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een hond die uitvalt aan de lijn of een hond die opspringt tegen visite waarbij de hond de visite pijn kan doen door het happen in de handen of de benen.
Dan zullen we moeten ingrijpen en gedrag gaan corrigeren.
Alleen mag een correctie niet gaan om het pijn doen van de hond.
We willen de hond niet straffen, alleen corrigeren of terwijl bijsturen.
Een correctie mag dan ook nooit gepaard gaan met pijn, frustratie of kwaadheid. Dit werkt alleen maar averechts.
Wat kan een correctie zijn? Denk hierbij aan het inzetten van je lichaamstaal, je stem of je hond kort bijsturen via de lijn.
Wanneer de hond na de correctie weer het positieve gedrag laat zien, willen we dit natuurlijk op de juiste manier weer belonen.

Vertrouwen en respect
Een gezonde relatie tussen baas en hond bestaat uit twee punten: vertrouwen en respect. Want vertrouwen en respect zorg voor loyaliteit.
Loyaliteit hebben we nodig om een sterke band op te bouwen met onze hond. Wanneer vertrouwen en respect mist, krijg je te maken met probleemgedrag. Honden volgen namelijk alleen stabiele leiders die ze kunnen vertrouwen en respecteren. Een rustige, zelfverzekerde en assertieve leider is een goede leider. Want alleen dan laat jij aan jouw hond zien dat jij jouw hond begeleid en beschermt en niet andersom.

Waarom een leider?

Een hond is een roedeldier met in elke roedel een leider. Bij aanschaf van een puppy of volwassen hond neem jij deze dus mee in de mensenwereld, ofwel in jouw ‘roedel’. Het is dan jouw verantwoordelijkheid om de pup of volwassen hond sociaal op te voeden en te leren wat jij wel en niet verwacht van je hond.

Wanneer jouw hond duidelijkheid krijgt in de vorm van regels en grenzen dan brengt dit een hoop ontspanning met zich mee voor jezelf en de hond. Deze rust ervaart hij omdat jouw hond weet waar hij aan toe is. Jij hoeft dus helemaal niet als leider een dominante tiran te worden, integendeel: jij hoeft alleen de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw hond en je hond op een kalme manier op te voeden. En te leren wat er van hem verwacht wordt. Het woord leider heeft in mijn methodiek en hondengedragstherapie dus niets te maken met de verouderde methodes.

Ik noem het dan ook positief leiderschap.
Om een sterke band op te bouwen met je hond is vertrouwen en respect belangrijk. Vertrouwen en respect zorgt voor loyaliteit. Uiteraard geldt dit wederzijds. Door jouw hond te leren wat wel en niet kan, weet hij wat er van hem verwacht wordt ongeacht de situatie. Hier gaan we met onze programma’s en trajecten dan ook mee aan de slag.

Denk jij na het lezen van deze informatie aan hondengedragstherapie? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met mij op zodat we indien nodig z.s.m. kunnen starten met de hondengedragstherapie.

Benieuwd wat andere mensen hebben ervaren? Kijk dan gerust bij de recensies of blogpagina  voor diverse verhalen van hondeneigenaren die wij hebben geholpen met hun hond.

Vrijblijvend gesprek!

Eddy Eelsing, Hondengedragsdeskundige en coach.