Hondengedragstherapie

Is hondengedragstherapie voor jou de oplossing? Ongewenst gedrag van jouw hond, ofwel probleemgedrag, kan een gigantische impact hebben op jouw leven. Probleemgedrag is vaak ingesleten en voor de hond ‘normaal’ gedrag geworden.

Dan moet je denken aan kleine problemen tot grote problemen als:

 • Uitvallen aan de riem naar mensen of honden;
 • Trekken aan de lijn tijdens de wandeling;
 • Opspringen tegen visite;
 • Overbeschermend gedrag;
 • Angstig of agressief gedrag van jouw hond.

Dit soort problemen zorgen vaak voor uiteenlopende problemen bij jouzelf. Het heeft bijvoorbeeld invloed op jouw sociale contacten. Je gaat mensen mijden tijdens de dagelijkse wandeling, contact met de buren verslechtert, kennissen willen niet meer op bezoek komen en ga zo maar door. 

Hondengedragstherapie is de oplossing. Samen met een hondengedragsdeskundige naar de oorzaak kijken en het gedrag afleren of ombuigen naar gewenst gedrag. Niet voor even, maar voor altijd. Samen weer in balans. Samen weer genieten.

Neem geheel vrijblijvend contact op om te overleggen of hondengedragstherapie wat voor jou is.

Hondengedragstherapeut die luistert naar jouw verhaal

Probleemgedrag van een hond heeft impact op jouw gehele leven. Op het moment dat er wordt vastgesteld dat hondengedragstherapie nodig is, starten wij in overleg met jou een gedragstherapie traject op maat. Samen vinden we de oorzaken en gaan we op zoek naar mogelijke oplossingen voor het probleemgedrag van je hond. 

We willen niet het probleemgedrag kort afleren. We gaan voor een verandering die stand houdt. Zodat jij weer kan genieten van jouw hond. 

Het oplossen van het probleemgedrag kan op meerdere manieren, daarvoor kennen wij verschillende mogelijkheden. Zo kan het zijn dat jij voldoende hebt aan onze online cursus. Bij hardnekkig probleemgedrag zou ons 1-op-1 coachingstraject beter passen. 

Onze roedelwandeling is anderzijds perfect wanneer jij problemen ervaart met het lopen aan de lijn. 

Voor advies kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Kosten hondengedragstherapie

De kosten van hondengedragstherapie lopen vaak flink uiteen. Dat komt doordat een hondengedragstherapie traject ten alle tijde maatwerk is. Factoren die onder andere invloed hebben op de kosten van een traject zijn:

 • Intensiteit van het probleemgedrag.
 • Aantal honden waarbij het probleemgedrag plaatsvindt.
 • De duur van het traject.
 • Inhoud van het traject, denk hierbij bijvoorbeeld aan extra huiswerk, drive test, online community, tussentijds contact, introductie of roedel opname indien nodig.
 • Afhankelijk of er bij ons wordt getraind of bij de mensen thuis.

Naast de consulten zul je zelf ook tijd moeten investeren in het huiswerk en de thuisopdrachten. Daarin word je al dan niet intensief begeleid wanneer nodig. 

Voor een vrijblijvende indicatie kun je altijd gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zullen dit bij een intake gesprek kunnen vaststellen wat een traject op maat voor jou en jouw hond precies inhoudt.

Wij gaan voor een gedragsverandering die stand houdt

Hondengedragstherapie kost tijd en energie. Ingesleten gedrag is niet makkelijk om te veranderen, helemaal niet wanneer dit gedrag wordt gestuurd door emotie. Vooral het probleemgedrag wat bewust of onbewust onjuist beloond is is hardnekkig. Het heeft immers voor de hond altijd gewerkt. Anders vertoonde de hond het probleemgedrag niet.

De inzet die jij als hondeneigenaar levert in deze trajecten is van enorm belang. Daarom is het ook erg belangrijk dat jij vol toewijding aan de slag wilt gaan met jouw hond. Een gedragsverandering van jouw hond is immers iets wat jouw toekomstig positief beïnvloed. Zowel voor jou als voor jouw hond.

Er bestaat geen gouden tip, magisch snoepje of perfecte hondenriem. Alleen met 100% toewijding kan je negatief gedrag ombuigen naar positief gedrag. Samen gaan we aan de slag om het probleemgedrag van jouw hond om te buigen naar positief gedrag. 

Onze hondengedragstherapie

Wij gaan te werk met een methodiek die wij positief leiderschap noemen. Dit heeft niets meer te maken met de verouderde methodes omtrent leiderschap. 

Wanneer jouw hond duidelijkheid krijgt, in de vorm van regels en grenzen, dan brengt dit ontspanning met zich mee voor zowel jouzelf als de hond. Deze rust ervaart jouw hond omdat die weet waar die aan toe is. Jij hoeft dus helemaal niet als leider een dominante tiran te worden, integendeel: jij hoeft alleen de verantwoordelijkheid te nemen voor jouw hond en hem op een kalme, maar consequente manier op te voeden. 

Een sterke band met jouw hond begint met vertrouwen en respect. Vertrouwen en respect zorgt voor loyaliteit tussen jou en jouw hond. Loyaliteit hebben we nodig om een sterke band op te bouwen met onze hond. Want uit loyaliteit ontstaat ook de liefde die we voelen bij onze hond. Wanneer vertrouwen of respect mist, of beide mist ontstaat onbewust probleemgedrag. Honden volgen namelijk alleen kalme en stabiele leiders die ze kunnen vertrouwen en respecteren. Een rustige, zelfverzekerde en assertieve leider is een goede leider. Want alleen dan laat jij aan jouw hond zien dat jij jouw hond begeleidt en beschermt en niet andersom.

Onze methodiek als hondengedragstherapeuten

Het probleemgedrag van de hond is vaak niet het probleem zelf. Het probleem heeft vaak een andere oorzaak. Die oorzaak heeft als gevolg vaak het probleemgedrag van de hond. 

Om de oorzaak aan te pakken en de gevolgen daarvan te vermijden werken wij met 3 punten.

 1. Positief gedrag veel belonen

Het is belangrijk om positief, ofwel het gewenste gedrag, zoveel mogelijk te belonen. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe je dit positieve gedrag moet belonen, ook daar kijken wij naar. Het is namelijk van belang hoe je jouw hond beloont, hoe je de beloning geeft en of de timing wel goed is. 

Verkeerd timen van een beloning kan het probleemgedrag namelijk sterk verslechteren!

 1. Negatief gedrag het liefst zo veel mogelijk negeren

Wanneer een hond probleemgedrag  vertoont, wil je hier het liefst zo weinig mogelijk aandacht aan schenken. Immers is negatieve aandacht ook aandacht. In de meeste gevallen werkt het negeren dan ook positief, de hond zal het probleemgedrag steeds minder laten zien.


Laat de hond het juiste gedrag vervolgens zien? Dan willen we dit uiteraard weer op de juiste manier belonen.

 1. Als negeren niet meer werkt, dan moeten we ingrijpen.

Het negeren van negatief gedrag is vaak het meest wenselijke. Er zijn echter tal van situaties waar dat niet mogelijk is. Dan moet je denken aan:

 • Een hond die uitvalt aan de lijn richting een andere hond;
 • Een hond die overenthousiast reageert op visite;
 • Een hond die gaat bijten naar mensen of honden.

Het is dan van belang om in te grijpen en het negatieve gedrag te corrigeren. Een correctie mag echter nooit te maken hebben met het pijn doen van de hond. De hond moet niet gestraft worden, de hond moet worden bijgestuurd. Een dergelijke correctie heeft nooit te maken met pijn, frustratie of kwaadheid. Dit werkt alleen maar averechts. 

Bij een correctie moet je denken aan het inzetten van lichaamstaal, je stem of door het kort bijsturen van de lijn. Vertoont de hond na de correctie het positieve gedrag, dan moet dit uiteraard weer op de juiste manier worden beloond.

Hondengedragstherapie iets voor jou?

Twijfel jij of en je hond baat hebben bij hondengedragstherapie? Of wil jij graag meer weten wat een 1 op 1 traject inhoudt? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.
Mail, app of bel ons en vertel ons gerust het probleem waar jij tegen aan loopt met je hond.
Samen bekijken wij of jij en je hond ook baat hebben bij een hondengedragstherapie traject op maat.