Hond druk bij binnenkomst van visite.

Mensen vragen mij wel eens wat ze moeten doen als de hond druk is als ze thuis komen, of als er er visite binnenkomt. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Maar het begint allemaal bij de basis. Hierover zal ik mijn visie geven.

Het begint bij jezelf als eigenaar

Als je bijvoorbeeld naar de winkel bent geweest en je komt weer terug dan is je hond blij je te zien.
Hij zal dan druk gaan kwispelen en druk heen en weer lopen en in het ergste geval tegen je aan gaan springen.
Of wanneer hij in de bench zit, druk gaan bewegen en misschien zelfs blaffen.

Wat je dan misschien ook wel merkt is dat blijdschap over gaat in een grote mate van opwinding. De begroeting wordt dan vaak opdringerig, ongecontroleerd en kan zelfs pijn gaan doen. Het leuke en vriendelijke begroeten is er vanaf.
Dit omdat de hond door zijn opwinding gaat opspringen  of zelfs gaat
happen in je handen of bijvoorbeeld je jas.
Ga daarom als je binnenkomt altijd eerst de hond even negeren totdat hij rustig is.
Geef hem daarna een korte aai of haal dan je hond uit de bench en aai hem wanneer hij rustig is. Iets lekkers geven mag natuurlijk ook, mits hij hier niet opgewonden van raakt.

Beloon rustig gedrag, negeer druk gedrag

Door de hond te negeren als hij druk is, wordt zijn opwinding  niet beloond.
Door je hond aandacht te geven als hij rustig is, leer jij hem dat rustig gedrag goed is.
Een hond vindt het niet leuk om genegeerd te worden, maar vindt het geweldig om aandacht te krijgen: dus zal hij altijd kiezen voor de aandacht. En deze aandacht krijgt hij wanneer hij in de juiste kalme gemoedstoestand is. Daarbij leer jij je hond dat jij en je visite niet staat voor opwinding, maar voor kalmte. De associatie mensen begroeten, moet staan in combinatie met rust en niet met opwinding. Wanneer een hond opgewonden is kan de begroeten onprettig en soms zelfs pijnlijk verlopen.

Negeren betekend: niet aankijken, niet tegen hem praten, en niet aanraken.
Mocht de hond door zijn drukte tegen je opspringen geef dan GEEN knietje zoals wel eens gezegd wordt, maar negeer het gedrag volledig. Is hij kalm? Beloon hem hier dan voor. We willen de hond immers leren dat het goed is als hij op een kalme manier jou begroet.

Wat kan de visite doen om te helpen?

Het beste wat je kunt doen als er visite komt, is vragen of ze de hond volledig willen negeren.
Want op het moment dat je visite de hond aandacht gaat geven wanneer hij druk is, beloont je visite je hond onbewust voor zijn drukke gedrag.
Dus zal hij het de volgende keer weer doen. Want het heeft immers gewerkt. Dezelfde associatie die je hebt gecreëerd bij jezelf, wil je nu ook creëren bij de visite. De begroeting in combinatie met rust laten verlopen.
Dat is niet alleen voor je visite, maar ook voor je hond prettiger.

Wacht je niet tot de hond gekalmeerd is en ga jij of je visite hem alsnog aaien als hij druk is? Dan beloon je hem weer voor zijn drukke gedrag.
En leert hij dat als hij opgewonden is en bijvoorbeeld opspringt, dat hij aandacht krijgt. 

Het beste is dus negeren

Vraag je visite of ze de hond willen negeren en de hond pas aandacht te geven wanneer hij rustig is.
Zo laat je zien aan de hond dat hij geen aandacht krijgt als hij opgewonden is en deze wel krijgt als hij rustig is.
Zodra de hond rustig is, kan je visite de hond kort een aai of wat lekkers geven wanneer ze dit willen.
Aai de hond niet te lang, want zo heb je dan kans dat de hond weer druk wordt, waardoor het tegenovergestelde bereikt wordt.
Door de rust in huis te behouden, zal de hond zich beter gedragen en begrijpt hij sneller waar hij aan toe is.
Duidelijkheid geeft immers rust.

En dan hoor ik je denken: wat is nu het verschil tussen een rustige, blije hond en een opgewonden hond?

Een rustige en blije hond blijft met 4 poten op de grond staan, blaft niet, gedraagt zich niet nerveus, dringt zich niet op, heeft respect voor je persoonlijke ruimte en hapt niet in je jas, broek of handen.

Een opgewonden hond springt op, gedraagt zich nerveus, blaft, piept, springt op, dringt zich op, heeft geen respect voor je persoonlijke ruimte en hapt in je jas, broek of handen.

22 reacties

 1. Dus iedere keer als mensen zeggen dat hij gewoon blij is heb ik gelijk gehad want onze hond blaft springt en blijft druk. Zelfs kijken is voldoende. Als hij niet uit zijn mand mag blijft hij dat toch proberen en gaat steeds dwingender en harder piepen tot op jet irritante af. Ik hou van mijn hond maar niet van dit gedrag die hij blijft laten zien. Nu ben ik zo ver dat als ik weet dat er iemand komt ik mijn kleine vriend voor zijn en mijn rust naar boven doe met en speeltje en iets lekkers zodat het geen straf is. Zelfs dan blijft hij aandacht vragen door heel schel te blaffen en dr begeren we dan maar t zit niet heel erg relaxt.

  1. Hallo Bianca,

   Het belangrijkste is om het juiste gedrag te belonen. Ik begrijp de reactie om de hond in een andere ruimte te plaatsen, maar zoals je zelf ook al merkt, los je er niets mee op.
   De hond krijgt door waarom hij naar een andere ruimte wordt gebracht en zal dus niet veranderen. Oefen desnoods het binnenlaten van visite met iemand die wel mee wil werken. Mocht het e niet lukken dan helpen wel je natuurlijk graag verder.

   Met vriendelijke groet,

   Team HondWeerInBalans

 2. En hoe zit dat dan, als de hond bij familieleden die binnenkomen rustig en relaxed blijft, maar bij vreemden de opwinding wel te groot wordt ondanks dat ze hem negeren? Hij stormt op bezoek af, snuffel heel druk, rent even heen en weer en dan wordt hij rustig?!

  1. Hallo Marlies,

   Het is heel moeilijk om specifiek advies te geven vanaf een computer.
   Wat je zou kunnen proberen is om de hond bijvoorbeeld in de mand te laten zitten of liggen. En je hond uit de mand te laten wanneer hij rustig is.
   Op dat moment leer je je hond dat hij nog steeds naar de visite mag, maar alleen als hij rustig is.

   Wil je hier graag specifiek hulp in dan mag je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,
   Eddy Eelsing

  1. Hallo Sieka,

   Bedankt voor je bericht.
   Het is helaas heel lastig om gericht tips te geven via een beeldscherm. We kunnen helaas niet zien wat er precies gebeurt en hoe er op gereageerd wordt.

   Wat je kan proberen is, om er voor te zorgen dat de hond eerst weer rustig is voor er visite binnenkomt. Wel is het dan belangrijk dat de visite de hond ook negeert.

   Mocht je hier graag specifiek hulp bij willen dan helpen we je graag verder.

   Met vriendelijke groet,
   Team Hondweerinbalans

 3. Heb 4 honden waarvan 1 heel rustig blijft maar de andere 3 overdreven druk zijn niet alleen bij t bezoek druk maar ook gewoon als je even boven bent geweest doen ze alsof je eeuwen weg bent geweest. Negeren doen we maar ene blijft zo hard kwispelen en voor je ronddraaien dat hij zijn staart kapot slaat tegen de muur. Andere hond blaft en de derde hond hapt in je handen en springt tussen die andere 2 tussendoor…. De 4 wacht heel rustig en die geef ik dus alleen de aandacht. Hoe om te gaan met de andere 3 hyperdepieper honden?

  1. Hallo Diana,

   Het is lastig om specifiek advies te geven. Dit omdat we het gedrag niet kunnen zien.
   Wel kunnen we je het volgende mee geven.
   Richt je op de aanstichter. Er is altijd 1 hond die begint en de rest gaat dan mee.
   Wanneer je de aanstichter rustig kan krijgen zal de rest snel volgen.

   Mocht je hier graag hulp bij willen dan horen we het graag. Neem gerust contact met ons op en vraag naar een gratis en vrijblijvend intake gesprek.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondWeerInBalans

 4. Bij onze hond helpt het totaal niet om haar te negeren want ze springt je zowat je armen in. Dus we hebben haar nu altijd eerst in de bench zo gauw de bel gaat en als ze dan rustig is laten we haar eruit en dan mag ze begroeten.

  1. Hallo,

   Er leiden meerdere wegen naar Rome. Dus als dit werkt voor jullie en de hond, dan is dit super:)

   Met vriendelijke groet,
   Team HondWeerInBalans

 5. Zo hebben wij dat ook altijd gedaan met onze oudste en dat werkte altijd prima. Ik kon zelfs beneden komen en dan bleef ze ‘s ochtends netjes liggen totdat ik er ‘klaar’ voor was.
  Maar hebben er nu een tweede bij (met 5,5 maand uit het asiel opgehaald) en die is wat bang voor visite en gaat dus blaffen, niet van enthousiasme maar omdat hij geen houding weet te geven. Hoe doe je dit dan als er mensen binnen komen?
  We proberen hem eerst al te laten zitten voordat er iemand binnen komt maar als de persoon dan daadwerkelijk binnen komt gaat hij toch nog los. Met bekende mensen word het inmiddels beter en is het blaffen vrijwel direct over.
  Hij heeft hierin een achterstand en dat vinden we erg jammer. We willen juist laten weten dat visite leuk is en niet eng.

  1. Hallo Eline,

   Het allerbelangrijkste is in dit geval zoveel mogelijk positieve ervaringen op laten doen. Om angst te overwinnen is tijd nodig en heel veel herhaling.
   Soms zijn het baby stapjes en soms kunnen het grote stappen zijn waarin je vooruitgang boekt. De sleutel tot succes is doorzetten en zorgen dat welke manier je ook gebruikt, je dit consequent blijft toepassen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondWeerInBalans

 6. Maar zodra die rustig is en je laat hem uit ze bench. Begint die van ons toch weer druk te doen, moet die dan gewoon terug de bench in?

  1. Hallo Manuel,

   Probeer de begroeting dan kort te houden. Wat voor sommige mensen ook werkt is om de hond aan de riem de bench uit te laten.
   Let er wel op dat de hond daadwerkelijk een rustige gemoedstoestand heeft wanneer je hem uit de bench laat.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondWeerInBalans

 7. Hallo, we hebben 2 hondjes en als er iemand komt dan zijn ze helemaal wild en vooral veel blaffen . Onze jongste ( chihuahua) heeft dan haar haren rechtop staan in de nek en loopt zo achter de mensen aan. Het zijn vaak kinderen die hier dan binnenkomen en dan naar mijn zoontje zijn kamer gaan. ik vind dat zo erg pfff. Wat kan ik het beste doen zodat ze niet zoveel blaffen

  1. Hallo Annelies,

   Begin bij de basis. Vaak gaat overmatig geblaf gepaard met frustratie. Deze frustratie is vaak te herleiden naar te veel energie.
   Zorg ervoor dat je hond lichamelijk als psychologisch genoeg uitdaging krijgt.
   Tevens kan overmatig blaffen ook te maken hebben met te weinig duidelijkheid waardoor de hond zelf het gevoel heeft op de situatie te moeten reageren.

   Lees ook even deze blog: https://hondweerinbalans.nl/3-tips-wanneer-je-hond-overdreven-veel-blaft/

   In dit blog is meer info terug te lezen over overmatig blaffen.
   Mocht je graag willen dat hier specifiek naar gekeken wordt, dan kan dit.
   Vraag gerust een gratis en vrijblijvend intake gesprek aan via het contact formulier.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondWeerInBalans

 8. Mijn hond (border collie) is altijd speels en enthousiast wanneer er iemand binnen komt, maar niet overdreven druk. Mijn vriend gaat regelmatig met hem wandelen dus ze kennen elkaar goed, maar op het moment dat mijn vriend bij mij op de bank komt zitten en blijft slapen gaat hij stil in zijn mand liggen, oren naar beneden en wil hij niet meer spelen of vraagt geen aandacht. Soms zondert hij zich af en gaat in de gang of de keuken liggen. Waarom doet hij dit?

  1. Hallo Debbie,

   Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond dit doet.
   Het is dan ook lastig te beoordelen vanaf een beeldscherm.
   Maar afgaande je verhaal kan ik je het volgende mee geven.

   Het kan zijn dat als je vriend recent in je leven is gekomen, dat je hond hier even aan moet wennen.
   Het belangrijkste is dan ook om hier eerst geen aandacht aan te geven en je hond rustig aan de situatie te laten wennen.
   Mocht het nu zo zijn dat het al maanden afspeelt en je hond sluit zich letterlijk af van jullie, probeer dan ervoor te zorgen dat je hond niet in zijn “eigen wereld’ vast komt te zitten.

   Het als super dat je vriend buitenshuis leuke activiteiten doet met je hond, maar let hier dan ook in huis op. Leg hier natuurlijk niet te veel nadruk op, maar houd het leuk op een gezonde manier.

   Tevens kan het zijn dat je hond meer rust nodig heeft, helemaal naar de leuke activiteit buiten met je vriend. Vaak zonderen honden zich ook even af om minder prikkels te ervaren en makkelijker de rust te kunnen vinden.
   Het hoeft dus niet per definitie iets slechts te zijn, wat zich nu afspeelt.

   Er kunnen natuurlijk nog veel meer redenen zijn, maar op basis van je verhaal kan ik je het bovenstaande mee geven.
   Ik hoop dat je hier wat mee kan.
   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 9. hallo onze max is bijna 3 jaar oud, en is een reu labrador. en wij hebben het ook bij binnen komst is hij heel erg springerig en tegen de visite, ik krijg het er niet uit. ook bij kinderen. hoe en wat mischien tips?

  1. Hallo,

   Bedankt voor je vraag.

   Het is moeilijk om specifieke tips te geven.
   Wat ik je wel mee kan geven is, werk vanuit rust en geef duidelijkheid.
   Vaak weten we wel wat we niet willen wat de hond doet, maar niet wat we wel van de hond verwachten.
   Het is dan ook belangrijk om hier naar te kijken.
   Mocht je het prettig vinden kunnen we altijd een vrijblijvend belafspraak inplannen om je situatie even te bespreken.
   Neem hiervoor even contact met ons op via het contact formulier.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 10. Mijn hond van 9 maanden gaat van 0 naar 10 als er visite binnenkomt hij raakt dan helemaal door het dolle en luistert nergens meer naar , we hebben alle tips geprobeerd maar niets helpt . We weten het echt niet meer

  1. Hallo Gerard, wat vervelend dat je niet verder komt.
   Mocht je het prettig vinden, dan kunnen we altijd een gratis en vrijblijvend belafspraak inplannen.
   Mocht je dit willen, neem dan even contact met ons op via het contactformulier of info@hondwerinbalans.nl

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *