Hoe word jij een leider?

Om een hond in balans te krijgen en te houden, is het belangrijk dat jij de verantwoordelijkheid neemt. Het is jouw taak om je hond te geven wat hij nodig heeft en hem duidelijkheid te geven.

Gebruik geen menselijke psychologie op de hond.

Helaas lukt dit niet op een menselijke manier. Je kunt een boel dingen tegen hem zeggen of uitleggen, maar dit zal er niet voor zorgen dat je hond ook daadwerkelijk begrijpt wat de bedoeling is. En zoals je misschien al wel weet, zit er verschil tussen menselijke en hondenpsychologie.

Vertrouwen + respect = loyaliteit

Om een relatie te krijgen die bestaat uit vertrouwen en respect, is het belangrijk dat jij de leiding neemt. Let op! Ik bedoel niet dat jij door huis moet gaan lopen als een dominante tiran, wel is het belangrijk dat jij de verantwoordelijkheid neemt en laat zien wat het is wat jij van je hond verwacht. Wanneer jij dit niet laat zien, zal je hond verschillende dingen uitproberen om duidelijkheid te krijgen. De hond zal onrustig worden en iedere keer de grenzen opzoeken als hij geen duidelijkheid krijgt. En werkt dit voor hem? Dan zal hij dit gedrag blijven herhalen. En dit is waar onbewust het probleemgedrag begint.

Zoals je nu wel zult begrijpen zal je hond ook rustiger worden wanneer hij weet waar hij aan toe is.

Misschien ook interessant voor jou! Tips om een duidelijke leider te worden.(opent in een nieuwe tab)

Hieronder zal ik een aantal punten neerzetten die jij op kan volgen. Zo kun jij ervoor zorgen dat je de leider wordt die je hond nodig heeft.

  1. Communiceer met de juiste energie.

Dieren communiceren met lichaamstaal en energie. Dit is ook de reden waarom de ene keer een antilope prima bij een groep leeuwinnen kan lopen en de andere keer al op een kilometer afstand doorheeft dat ze honger hebben. Het is dus belangrijk, als jij met je hond aan de slag gaat, dat jij eerst controleert of je de juiste energie, ook wel gemoedstoestand hebt. Negatieve energie zal geen werking hebben maar juist een averechts effect. Wees dus in plaats van gefrustreerd en geïrriteerd, kalm, zelfverzekerd en assertief.

  1. Creëer duidelijkheid.

Regels en grenzen heb je overal en dit is ook nodig om structuur te krijgen. Laat dus duidelijk weten wat het is wat je van je hond verwacht in een bepaalde situatie. Wees hierin voor jezelf heel specifiek! Hoe beter jij weet wat het is wat je wilt bereiken, des te beter jij je hond kunt leren wat dat is en hoe sneller je hond het van je zal leren. Let wel, regels en grenzen aangeven hoeft niet alleen te draaien om het feit dat jij je hond van alles gaat ontzeggen. Waar het om gaat is dat jij aangeeft wanneer iets wel of niet kan. Hoe meer duidelijkheid, hoe meer rust.

  1. Wees consequent.

Waar mensen vaak onbewust de fout in gaan is dat ze niet consequent zijn. Honden maken associaties met oorzaak en gevolg. Zo blijven ze in leven en leren wat wel of niet kan. Maar zo proberen ze ook uit te vogelen, wat het precies is wat je van hen verwacht. Het wordt dan ook verwarrend wanneer je niet consequent bent.

– Stel: Je hebt je hond op zijn plaats gestuurd, maar de ene keer mag hij uit zichzelf van zijn plaats en de andere keer stuur je hem weer terug. Dan begrijpt je hond dus niet, wanneer hij wel of juist niet van zijn plek mag gaan. Door duidelijkheid te geven weet je hond waar hij aan toe is. Een oplossing voor het bovenstaande probleem zou kunnen zijn dat je hond van zijn plek af mag wanneer jij het aangeeft. Zo weet je hond dat hij moet wachten tot jij het zegt en het zelf niet hoeft te proberen. Dit geeft rust. Je hond weet dan immers waar hij aan toe is.

Dit zie je ook terug op bijvoorbeeld gehoorzaamheidstrainingen wanneer men bezig gaat met het aanleren van trucjes. Wees dus consequent in je handelen naar je hond toe.

4.Voldoe aan de behoeftes van je hond.

Als leider is het belangrijk dat jij je hond geeft wat hij nodig heeft. Behalve het geven duidelijkheid en consequent zijn, zijn er ook nog andere aspecten. Denk hierbij aan het geven van voldoende lichaamsbeweging, psychologische uitdaging en het geven van liefde op verschillende manieren. Ook het geven van een veilige slaapplek, de juiste voeding en het geven van voldoende water is belangrijk. Wanneer jij je hond geeft wat hij nodig heeft zal hij sneller in balans komen en blijven. Wees dus bereid om het werk te doen wat bij je hond hoort. Je hond zal je hier dankbaar voor zijn en het zal de band tussen jou en je hond alleen maar versterken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!