Belangrijke tips om toe te passen om een duidelijke leider te worden.

Het belangrijkste wat je wilt doen wanneer je een hond in huis haalt, is beginnen met het opbouwen van een sterke band. En één van de belangrijkste punten waardoor je een sterke band krijgt, is het geven van duidelijkheid. Laat zien dat jij er bent voor je hond en leer je hond wat er van hem verwacht wordt. Daarnaast moet jij je hond leren kennen, dus neem de tijd om te leren wat je hond nodig heeft, wat hij nog kan leren en wat zijn behoeftes zijn.
Hieronder geef ik je wat tips mee om direct goed te beginnen met je nieuwe vriend:

 1. Maak een schema voor jezelf wanneer je de hond gaat uitlaten. Begin daarbij altijd met een goede wandeling van een uur in de ochtend.
  – Dit is belangrijk voor de gezondheid van je hond, zowel lichamelijk als psychologisch. Daarbij is het voor ons mensen ook zeker niet verkeerd en kent het vele positieve punten.
 2. Maak tijd vrij om je hond te leren jouw regels aan te leren. Hoe meer duidelijkheid je geeft, des te beter weet je hond waar hij aan toe is.
  – Vergeet daarbij niet het juiste gedrag te belonen.

N.B. Regels zijn er niet zozeer om je hond van alles te ontzeggen, maar om aan te geven wanneer iets wel of niet kan.

 1. Neem wanneer je een hond gaat adopteren je gezin in dit proces mee. Zorg dat je op 1 lijn komt te staan en dat iedereen weet wat zijn of haar verantwoordelijkheid is ten opzichte van de hond.
  – Duidelijkheid is ook voor mensen heel belangrijk.
 2. Kijk naar welk ras het beste past bij je levensstijl.
  – Zo heb je bijvoorbeeld actieve rassen zoals jacht- en herdershonden die meer lichamelijke en psychologische uitdaging nodig hebben.
  Maar laat dit je keuze niet alleen afhangen van het ras. Neem dit mee in je besluit, maar bekijk dit per hond. Zorg ervoor dat je een hond krijgt die gelijk of lager zit dan jouw energie.
 3. Wanneer je de deur uit gaat om met je hond te gaan lopen, ga dan zelf altijd als eerste de deur uit.
  – Niet zozeer omdat jij dan de baas bent, maar vooral om controle te houden. Zo ga je zelf als eerste een situatie in en kun je rustig bekijken of je hond de juiste gemoedstoestand heeft. Daarbij leer jij je hond direct een grens en leer je hem of haar dat ‘deur open’ niet betekent dat hij direct naar buiten mag.

  Lees ook: Hoe word jij een leider als je meer wilt weten over dit onderwerp.

 4. Zorg ervoor dat de wandeling ontspannen verloopt. Laat je hond niet trekken aan de lijn, maar laat hem naast of schuin achter je lopen.
  – Zo laat je zien dat jij weet wat je wilt en je hond op jou kan vertrouwen. Jij neemt in dit geval de leiding en geeft duidelijkheid waardoor je hond makkelijker kan ontspannen.
 5. Laat je hond werken voor zijn beloning. Honden zijn niet gewend om dingen zomaar te krijgen en willen hier graag wat voor doen(werken). Laat ze hun water, eten, speeltje of liefde verdienen.
  – Laat je hond bijvoorbeeld zitten of wachten voordat je hem zijn beloning geeft. Een hond zal zich goed aanpassen als hij weet waar hij aan toe is en jij de leiding neemt. Je kunt allerlei speeltjes en knuffeltjes voor je hond kopen om je liefde te tonen, maar door een duidelijke leider te zijn geef je ze de liefde die ze begrijpen. Let hierbij op, wees een leider, geen dominante tiran.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas begin 2025 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!