Psychologische uitdaging

Om een hond in balans te krijgen en te houden is het belangrijk om voldoening te geven aan de behoeftes van de hond.
Eén van deze behoeftes is dan ook de psychologische/mentale uitdaging.
Hieronder zal ik je dan ook tips geven om je hond mentaal uit te dagen.

1. Gebruik een kong.

Een kong is een speeltje waarin je iets lekkers kan stoppen. De uitdaging zit in het feit dat de hond zelf ervoor moet zorgen dat de snoepjes of brokjes uit de kong vallen door met de neus de kong aan te tikken en te laten rollen. Let op dat je bij de aanschaf van een kong de juiste grootte gebruikt voor je hond.

2. Strooi brokjes of hondensnoepjes in je tuin.

Geef je hond de opdracht om te gaan zitten en te wachten. In de zelfde tijd gooi jij hondensnoepjes of brokjes in je tuin.
Bouw de moeilijkheidsgraad op. Gooi bijvoorbeeld eerst de brokjes op de tegels en als de hond begrijpt wat de bedoeling is, gooi ze dan bijvoorbeeld in het gras.
Laat je hond beginnen snoepjes te zoeken wanneer jij aangeeft dat het kan.

3. Verstop je hond zijn favoriete speeltje in of buitenshuis.

Bouw de moeilijkheidsgraad langzaam op. Begin met het speeltje te verstoppen op een plek waar je hond het ook kan zien. Snapt je hond de bedoeling?
Maak het dan steeds moeilijker.

4. Maak gebruik van een snuffelmat.

Deze kun je online overal kopen of zelf maken. Ideaal om hondensnoepjes te verstoppen die je hond zelf weer terug moet vinden.

5. Leer hem een nieuwe kunstje.

Iedere keer als je met je hond aan het werk gaat, is dat voor hem een geestelijke uitdaging. Wat je kunt doen is op zoek gaan naar nieuwe trucjes of kunstjes die je samen kunt gaan oefenen. Als je hond de basiscommando’s, ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’ helemaal onder de knie heft, probeer dan bepaalde commando’s te combineren, zoals ‘kom’ en ‘zit’.

6.Gebruik interactieve spelletjes.

Hondenspeeltjes zijn inmiddels de piepbeestjes en lappenpoppen voorbij.
Waar je nu gebruik van kunt gaan maken, zijn bijvoorbeeld puzzels waarin je snoepjes of brokjes kunt verstoppen, zodat je hond uit moet vissen hoe hij bij die snoepjes kan komen.

7.Gebruik je handen.

Stop iets lekkers in je hand en laat je hond uitzoeken in welke hand je het snoepje hebt. Honden hebben een goede neus en zullen hem dan ook graag gebruiken.

8.Neem eens een andere route.

Wij mensen zijn enorme gewoontedieren en lopen onbewust dagelijks altijd dezelfde route. Maar daag jezelf en je hond eens uit en loop door andere straten, of ga eens naar andere uitlaatplekken.
Zo wordt de wandeling niet alleen interessanter voor jou, maar ook voor je hond.

9.Maak zelf een hondenspeeltje.

Soms kunnen hondenspeeltjes best veel geld kosten. Maak zelf een eigen hondenspeeltje met bijvoorbeeld een lege doos en lege toiletrollen en verstop er iets lekkers tussen wat je hond zelf moet opzoeken.

Er zijn echt gigantisch veel verschillende manieren om een hond psychologische uitdagingen te geven. Bovenstaande zijn dan ook slechts enkele voorbeelden. Weet jij nog een leuke tip?
Laat het weten in een reactie.

7 reacties

 1. Mijn hond blijft veel teveel energie houden wat voor uitdaging ik hem ook geef. Dat is niet zo erg maar hij springt tegen jan en alleman op. Het lijkt wel een hond met ADHD. Ik heb al diverse trainingen gehad van hondenscholen en gedragsdeskundigen.

  1. Hallo Richard,

   Het is belangrijk om de juiste balans te vinden als het gaat om het geven van uitdaging aan je hond.
   Als je wilt kunnen we dit samen altijd even bespreken middels een bel afspraak.
   Mocht je dit graag willen neem dan even contact met ons op via het contact formulier.

   Met vriendelijke groet,
   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

  1. Hallo Roger,

   Er zit inderdaad psychologische uitdaging in een traject wanneer het gaat om gedragstherapie.
   De hoeveelheid is afhankelijk van de problemen waar je tegen aan loopt met je hond.

   Met vriendelijke groet,
   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 2. Soms mag 1 van de honden hun eigen looproute kiezen. Snappen ze dondersgoed? Lopen we in allemaal steegjes, parkeerplaatsen, enz. En mij maar steeds aankijken, ga je nog mee??? Verder verstoppen we in huis de snoepjes. Strooien ze niet, maar verstoppen 1 snoepje per plek. Wanneer ik klaar ben met verstoppen mogen ze zoeken. De rest zoals hierboven doen we ook. Heerlijk om zo met ze bezig te zijn!

 3. Dan moet je hond wel van brokjes houden ?? Vers vlees verstoppen geeft een smeerboel, ook een snuffelmat is dan niet handig. En nee mijn hond gaat niet op brok. Gedroogde stukjes vlees krijgt ze wel maar dat hersenwerkje is dan ook zo klaar. Jammer dat er vaak aan de vers vlees eters voorbij wordt gegaan. Gelukkig ben ik zelf creatief genoeg om haar hoofdvoer uitdagend aan te bieden.

  1. Hallo,

   Het gebruiken van brokjes is dan ook een voorbeeld. Er zijn natuurlijk meerdere opties. 🙂
   Creatief zijn zorgt voor uitdaging. 😉

   Met vriendelijke groet,

   Team Hondweerinbalans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas begin 2025 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!