Ben jij klaar voor een hond in huis?

Een hond in huis halen is natuurlijk hartstikke leuk. Alleen gebeurt het soms dat dit meer een impulsief idee is dan een bewuste keuze.
Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op de komst van een hond heb ik een aantal vragen voor je die je samen met je gezin eens door kan nemen.
Zo weet jij of jij en je gezin klaar zijn voor een hond.

Belangrijk is om te kijken of jullie situatie het toelaat om een hond in huis te nemen. Hieronder zal ik een aantal punten benoemen waar je aan kan denken.

1. Zit iedereen te wachten op een hond?
Het komt vaak voor dat niet iedereen van het gezin de komst van een pup of hond ziet zitten. Wil je ervoor zorgen dat je een goede start maakt, dan is het belangrijk dat de hond ook echt welkom is. Niemand wil ergens zijn waar hij of zij niet welkom is.

2. Is er echt tijd voor de hond?
Een hond in huis zorgt voor een andere levensstijl. Je zult rekening moeten houden met de hond en aanpassingen moeten maken in je leven. Ga dus eens kijken voordat je een hond in huis haalt of je hier echt tijd voor hebt. Kijk hierbij naar het aantal uur dat je werkt, de tijd dat het gezin in beslag neemt en misschien andere verplichtingen of hobby’s. Hoeveel tijd hou je dan over? En is dit genoeg tijd voor een hond? Heb je dan de tijd om hem goed uit te laten, met hem te spelen en op te voeden? Want als je eenmaal een hond in huis hebt wordt hij een onderdeel van het gezin die ook aandacht en tijd vraagt.

3. Zijn de taken goed verdeeld?
Het is belangrijk om te bespreken wat er van elk lid van het gezin wel of niet verwacht wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

– Wie gaat de hond uitlaten en hoe lang?

– Wie gaat hem eten en drinken geven?

– Wie gaat met de hond spelen?

– Wie heeft de hoofdtaak voor het opvoeden van de hond?

– Wie gaat de hond trainen of meenemen naar trainingen?

– Weet je al naar welke hondenschool of gedragstherapeut je wilt gaan?

Natuurlijk kunnen hier nog meer punten aan toegevoegd worden. Het is goed om van tevoren alles duidelijk te hebben zodat iedereen weet wat er wel of niet van hem of haar verwacht wordt wanneer de hond in huis komt.

4. Waar gaat de hond heen met de vakantieperiodes?
Het gebeurt helaas nog te vaak dat een hond gedumpt wordt met de vakantieperiode. Nu zeg ik niet dat jij dit gaat doen natuurlijk, maar wel is het belangrijk om hier al over na te denken. Waar gaat de hond heen als jullie op vakantie gaan? Gaat de hond mee of heb je een logeeradres voor hem? Het is goed om dit soort punten van tevoren al duidelijk te hebben. Beter goed voorbereid dan achter de feiten aanlopen.

5. Ben jij bereid om je vrijheid weg te geven?
Een hond in huis hebben is hartstikke leuk. Houd er alleen wel rekening mee dat je niet te pas en te onpas het huis kan verlaten. Je zult bijvoorbeeld eerst moeten kijken of de hond goed is uitgelaten. En daarbij kan je natuurlijk niet zomaar een hele dag van huis zijn. Begrijp me niet verkeerd, uiteraard kan je best je hond een paar uurtjes alleen laten. Alleen, een hond is een gezelschapsdier en hij is graag samen met het gezin. Last-minute ideeën zijn dan niet meer mogelijk. Je zult overal bewust over na moeten denken en indien nodig stappen ondernemen. Laat dus niet je hond zeven dagen in de week acht uur alleen. Niet alleen is het niet leuk voor de hond, ook werkt dit nadelig voor de band tussen jou en je hond en kan dit gaan zorgen voor probleemgedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spullen kapot kauwen in huis of verlatingsangst uiten door te piepen en te blaffen.

6. Heb jij er de financiële ruimte voor?
Net als alle andere spullen en dieren, wil je er rekening mee houden dat er extra geld vrij gemaakt moet worden. Je hebt immers geld nodig voor voer, speeltjes, spulletjes, training bij een hondenschool of hondengedragsdeskundige indien nodig. En natuurlijk wil je rekening houden dat er een grote kans is dat je een keer met je hond naar de dierenarts moet. Bekijk dus goed of je de financiële ruimte hebt om een hond te kunnen onderhouden.

Tot slot:
Denk dus eerst goed na over de bovenstaande punten. Een hond in huis halen doe je niet zomaar, maar moet een weloverwogen beslissing zijn. Kan je alle vragen bewust positief beantwoorden dan heb je de eerste stappen al gezet naar een leuk leven met je hond! Ben jij klaar voor de volgende stap? Dan is de blog: Succesvolle match met jouw adoptiehond een aanrader!

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!