Hondengedragsdeskundige

hondengedragsdeskundige

Veel voorkomende gedragsproblemen zal ik als hondengedragsdeskundige en coach snel herkennen.

Middels een gratis telefonisch gesprek kan ik vaak al goed beoordelen of de problemen relatief makkelijk zijn te verhelpen. Aarzel dan ook niet om te bellen. Het is erg belangrijk dat ik jou het juiste advies kan geven. Bij twijfel kunnen we altijd een intakegesprek inplannen zodat ik de hond kan observeren en de situatie kan beoordelen. Je kunt natuurlijk ook even mailen met een beschrijving van het probleem indien jij dit prettiger vindt. Vermeld echter wel even jouw nummer, zodat ik zo nodig telefonisch contact met jou op kan nemen.

Wat is een hondengedragsdeskundige?

Een hondengedragsdeskundige is iemand met de  kennis over honden, hun manier van leven en leren. Een goede hondengedragsdeskundige heeft hiervoor een gespecialiseerde opleiding gevolgd om zich de benodigde kennis goed eigen te maken. Daarbij houdt een hondengedragsdeskundige ook rekening met het gedrag van de hondeneigenaar. Want het gedrag en gemoedstoestand van de eigenaar kan effect hebben op het gedrag van de hond.


Wat is een coach?

Een coach is iemand  met kennis over menselijk gedrag, patronen en structuren. Een goede coach heeft hiervoor een gespecialiseerde opleiding gevolgd om zich de benodigde kennis eigen te maken. Een goede coach gaat dan ook dieper in tot de kern en hierdoor ontstaat er persoonlijke groei. Hoe meer groei er plaats vindt des te sneller resultaat bereikt kan worden.

“A coach is someone who tells you what you don’t want to hear, who has you see what you don’t want to see, so you can be who you have always known you could be”

– Tom Landry

Vrijblijvend gesprek! of 06-34918921

Een belangrijk onderdeel van mijn werk als hondengedragsdeskundige is de interactie tussen hond en eigenaar en natuurlijk de rol binnen een hond in een gezin. Daar komt dan een belangrijk stukje coaching van mij naar de eigenaar of zelfs het hele gezin bij kijken. De mensen in de directe omgeving van de hond kunnen meestal niet los worden gezien van gedragsproblemen. Ook al zijn de problemen niet door de mensen in de omgeving van de hond ontstaan. Meestal ligt de oplossing tot gedragsverandering wel mede bij de eigenaar van de hond en het gezin om de hond heen. 

Een voorbeeld uit de praktijk

Een voorbeeld van gedrag dat langzaam tot ongewenste gedragsproblemen van jouw hond kan leiden.
Onderstaande voorbeeld ben ik als hondengedragsdeskundige en coach met enige regelmaat tegengekomen.

Een veel voorkomend probleem is dat de hond zich niet meer van de bank laat afsturen. In sommige gevallen kan de hond zeer agressief worden.

De oorzaak hiervan is vaak dat de hond zijn zin heeft gekregen en een deel of de hele bank opeist. Bij de gedachte; “Ach, laat ook maar zitten, de hond ligt zo lekker”, gaat het al fout. Hiermee laat jij de hond zien dat hij niet hoeft te luisteren. Wanneer dit gedrag zich vaker voordoet, leert de hond dat hij die plek op de bank mag opeisen. Jij, als baasje, gaat er steeds vaker gewoon naast zitten. In verloop van tijd gaat jouw hond laten merken dat hij er niet van gediend is dat jij plaats neemt op de bank naast hem. Een paar van de veel voorkomende signalen zijn in deze bijvoorbeeld: een klein grommetje of het optrekken van zijn lip. Uiteindelijk gaat de agressie van de hond zich steeds meer ontwikkelen.

Laat jouw hond pas plaats nemen op de bank wanneer jij dit nodig vindt, niet wanneer de hond zin heeft. Let daarbij ook op de gemoedstoestand en de intentie van uw hond, dus alleen wanneer jouw hond rustig is en jij dit graag wilt, laat jij deze op de bank liggen. Mocht de hond enigszins tegenstribbelen bij het weg sturen, zet dan op een rustige, maar consequent manier door. Jij moet de leiding nemen en laten zien op een rustige manier wat jij van de hond verwacht. Het moet immers een plezierige en fijne ervaring zijn om jouw hond lekker tegen je aan te hebben.

Bovenstaande is een van de vele voorbeelden in het gedrag van een hond dat tot probleemgedrag kan leiden. Eenmaal aangeleerd diepgeworteld probleemgedrag van jouw hond kan meestal niet zomaar worden afgeleerd.
Hoe langer probleemgedrag voorkomt, hoe lastiger het soms kan zijn om probleemgedrag op te lossen. Dan is het inschakelen van een hondengedragsdeskundige noodzakelijk om ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.
Kan ik of mijn team jou ergens mee helpen? Dan horen wij het graag.
Vraag gerust een vrijblijvend belafspraak aan.

Overigens bieden wij ook diverse opleidingen aan om zelf als professional met honden te kunnen werken.
Wil je meer weten over het zelf werken als een hondengedragsdeskundige?