Honden die piepen

Het is een veel voorkomend probleem dat we vaak horen van mensen die contact met ons opnemen: een hond die de hele tijd een vervelend piepend geluid maakt.
Er kunnen dan ook verschillende redenen zijn waarom een hond piept. Hieronder deel ik de meest voorkomende problemen.

1. Onbewust aangeleerd gedrag.

Wanneer mensen interactie hebben met hun hond doen ze dit natuurlijk meestal vanuit de beste intentie. Alleen soms hebben mensen niet altijd door wat hier onbewust mee gecreëerd kan worden. In dit geval piepend/jankend gedrag.
Het eerste grote probleem is dan ook dat het gedrag van de hond beloond wordt wanneer hij gaat piepen.
Dit begint soms al op jonge leeftijd. Denk er hier bijvoorbeeld aan dat de
hond uit de bench wordt gehaald wanneer hij gaat piepen.
Of dat de hond wat lekkers of een speeltje krijgt als hij gaat piepen.
Wat we in de praktijk wel eens voorbij zien komen, is dat de hond de bal brengt en gaat piepen en blaffen. De mensen vinden dit irritant en gooien dan de bal weg. De hond leert dan op deze manier dat hij eerst moet piepen en blaffen voordat de bal gegooid wordt.
En wanneer dit gedrag onbewust beloond wordt (het gooien van de bal) dan zal hij dit gaan herhalen.
En zo krijg je onbewust zelf aangeleerd gedrag.
Hetzelfde geldt voor het omdoen van de halsband wanneer de hond aan het piepen en janken is. Hij leert dan dat dit gedrag nodig is voor dat hij de halsband omkrijgt en gaat lopen.
Wat je dan ook merkt, is dat je wederom het gedrag versterkt i.p.v dat het afneemt.
Kijk dus eens goed in je eigen thuissituatie hoe je hier mee omgaat en of je wat kunt verbeteren.

2. Je hond is nerveus, opgewonden, bang of gestrest.

Het komt veel voor dat honden gaan piepen in een voor de hond spannende situatie omdat ze bang en/of gestrest zijn.
Wat nu belangrijk is, is om in de gaten te houden dat de goede intentie die wij mensen hebben voor onze hond, de hond zelf niet altijd verder helpt.
Denk bijvoorbeeld aan de hond weghalen uit de situatie als de hond bang of gestrest is, in plaats van kalm of de hond betuttelend toespreken. Hoewel de bedoeling natuurlijk goed is, help je de hond er niet mee.

Je mag best je hond steunen! Daar is niets mis mee. Maar wil je je hond echt helpen dan is het beter je hond te leren zijn angst te overwinnen of te laten zien dat een bepaalde situatie of object niet spannend of eng is.
Je overwint geen angst als je ervoor wegloopt, maar door er stapsgewijs aan te werken. Waarom stapsgewijs werken? Je wilt je hond immers niet meteen in het diepe gooien en hem confronteren met zijn grootste angst.

Niet alleen werkt dit voor honden zo, maar ook wij mensen kunnen alleen angsten overwinnen door er mee aan de slag te gaan.
Hiervoor hebben we iemand nodig die ons daarbij kan helpen. Iemand die stabiel is, rustig blijft, die we kunnen vertrouwen en ons laat zien dat er niets aan de hand is.

3. Je hond heeft last van pijn.

Honden piepen of janken vaak wanneer ze pijn ervaren. Dit is een natuurlijke vorm van communicatie voor je hond.
Het is dan ook belangrijk dit niet te negeren, maar je hond de zorg te geven die hij nodig heeft. Ook hierin is het belangrijk dat je hond tijdens zijn
pijnervaring op jou kan vertrouwen. Maak het dan ook niet erger dan dat het al is, door heel veel medelijden te tonen en negatieve
aandacht, maar zorg dat je hond de zorg krijgt die hij nodig heeft.

Bekijk bijvoorbeeld eens naar een ambulancebroeder. Wanneer jij op straat ligt met een gebroken been en je pijn hebt, wil je het liefst zo snel mogelijk geholpen worden. De persoon die jou behandelt moet dan ook iemand zijn die vertrouwen uitstraalt en laat zien dat hij of
zij er voor je is.
Als je dan op straat ligt en de ambulancebroeder komt en vervolgens
zegt…. ojee heb jij je been gebroken? Wat erg! Doet het zeer? Ach gossie kom maar hoor. Voel jij je dan geholpen?
Of versterkt het de vervelende situatie waar je in zit?

Of voel jij je geholpen als de ambulance broeder zegt; Goedemiddag, ik zie dat je been gebroken is. We gaan je helpen en zo snel mogelijk
naar het ziekenhuis brengen.” Intussen blijven ze rustig, werken ze op een assertieve manier en zorgen ze dat je de hulp krijgt die je nodig hebt.

Waar heb je dan meer vertrouwen in? Precies. Het gedeelte waarin je echt geholpen wordt. Wees de persoon die je hond kan vertrouwen.
Niet alleen werkt dit positief op de hond, maar ook zal dit de band tussen jou en je hond versterken.

24 reacties

 1. Mijn hondje is nu 7maanden oud hij piept de hele dag tegen mij en wil alleen maar bij mij zijn mijn man heeft geen last maar ik word er doodmoe van

  1. Hallo,

   Ik begrijp dat het heel frustrerend kan zijn.
   Mocht je het prettig vinden kunnen we hier altijd even over bellen.
   Mocht je dit willen, neem dan even contact met ons op via het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 2. Mijn hond piepte opeens. Zij is 6 jaar oud, alles gaat goed. Ik hoorde opeens een piep uit haar. Ze kromp in elkaar. Wat kan dat betekenen?

  1. Goedemiddag Julia,

   De oorzaak waarom ze toen ging piepen is moeilijk te achterhalen.
   Vanuit je verhaal denk ik aan 2 dingen.

   1. Ze schrok ergens van en kromp daarom in elkaar.
   2. Ze heeft ergens in haar lichaam pijn.

   Mijn advies zou zijn om je hond even in de gaten te houden en te kijken of dit gedrag vaker voorkomt.
   Vandaar uit kun je dan kijken in welke situatie het gedrag voorkomt en kijken welke vervolgstappen je kan zetten.
   Heb je het idee dat je hond pijn heeft, dan raad ik aan dat je even contact opneemt met je dierenarts om hier samen naar te kijken.

   Is je hond ergens bang voor? Dan raad ik je aan hier professionele hulp bij te zoeken.
   Samen met een goede hondengedragsdeskundige kun je dan samen gaan bekijken waar het gedrag vandaan komt en hoe je dit samen op kan lossen.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 3. Wij hebben net een nieuw hondje van 17 weken.
  Zonder riem loopt hij heerlijk naast ons zonder probleem maar zodra de riem omgaat alleen maar piepen en niet willen lopen.
  wij gaan wel gewoon door met lopen zodat hij niet denkt dat dat werkt(piepen)
  we laten nu ook thuis maar soms de band om zodat hij kan wennen.
  kunnen we nog iets anders doen?

  1. Goedemorgen,

   Het is voor mij lastig te bepalen wat je nu nog meer kunt doen.
   Ik zie immers niet wat voor hondje het is, in welke situatie het afspeelt en hoe het hondje zich verder uit m.b.t lichaamstaal.

   Mocht je het prettig vinden dan kunnen we altijd een vrijblijvend belafspraak inplannen om samen de situatie even te bespreken.
   Neem hiervoor even contact met ons op via het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 4. Mijn hond piept af en toe zonder reden. Bv zijn we net terug van wandelen, gaat ze braaf liggen en dan piept ze na een minuut of tien even in zichzelf alsof ze zich verveelt Of er nodig uit moet. Hond is rustig van karakter en heeft geen medische of fysieke kwalen. Ik vind het ook niet erg, en het is niet heel vaak. Maar ik vraag me af waarom ze dit doet.

  1. Goedemorgen,

   Het is lastig te zeggen waarom ze dit doet vanaf een beeldscherm. 🙂
   Er kunnen namelijk heel veel redenen zijn waarom een hond dit doet.
   Het belangrijkste is om uit te sluiten dat het niet gaat om iets fysieks.

   Verder kan het vermoeidheid, verveling, aandacht vragen of korte uiting van stress zijn bijvoorbeeld.
   Ook kan het zijn dat je apparaten in huis hebt staan die af en toe een hoge toon geven waar de hond op reageert.
   Zo kunnen er nog veel meer redenen zijn.

   Wanneer je zeker weet dat het niet gaat om lichamelijke klachten kan je eens kijken of negeren werkt en of het piepen dan sneller stopt of minder wordt.
   Mocht je gerichter advies willen dan zou ik aanraden een professional in te schakelen die even met je mee kan kijken.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 5. Dag, wij hebben een puppy van bijna 8 weken en de eerste nacht meteen laten wennen aan de bench wat overigens redelijk goed gaat. Alleen het volgende: zodra zij piept in de bench moet zij wat en zeggen wij plassie/poepie Holly? En wij zetten haar buiten in onze tuin waar zij haar behoefte doet. We zijn aan het oefenen aan de lijn op het pad, zodat zij zich vertrouwd gaat voelen om buiten onze tuin de behoefte te laten doen. Na spelen gaat zij weer terug in de bench en aai ik haar zodat zij weer kan slapen (het is bijv. dan nog maar 3.30 uur in de ochtend). Omdat het voor ons te vroeg is om eruit te blijven wil ik dat zij nog een uur gaat slapen bijv.) Dit loopt uit op een serenade en negeer dit, dit duurt dan wel meer dan een uur en zodra ik de kamer in kom is zij even stil en ik zeg niets. Steek alleen mijn hand er door. Op het moment dat zij na dat uur even stil was heb ik haar eruit gelaten om wederom te laten plassen. Doe ik ik hier zo wel goed aan, want het is na de eerste anderhalve week al zeer vermoeiend om dit gedrag wat om.te buigen naar gewenst gedrag en zie er erg tegenop om straks mijn parttime baan weer op te pakken na ruim een week vakantie. Hoe pak ik dit ongewenste gedrag aan? Ook bijt zij veel in tenen, hangt in de broekspijpen, bijt in handen. En om dit te corrigeren geven wij haar een speeltje. We belonen haar ook met positief gedrag bij de behoeftes, als zij gaat zitten…etc. Ze blijft maar piepen en springt overal aan op….Help wat te doen….geduld? Ze is gisteren naar haar eerste puppyles geweest, maar meer theoretisch.

  1. Goedemorgen,
   Wat vervelend dat je hier tegenaan loopt. Ik stel voor aangezien je nu op een puppycursus zit met je pup, deze casus ook even aan hun voor te leggen.
   Dit omdat je anders misschien te veel verschillende tips gaat krijgen wat misschien verwarring kan creëren. Mocht je er bij de puppycursus niet uitkomen dan hoor ik het graag natuurlijk.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 6. Mijn vriend en ik hebben nu 2 maanden een hond van 8 maand oud. In het begin was hij erg schuw, vooral buiten. En zocht veel steun bij ons. Inmiddels vind hij het heerlijk buiten. Het probleem is dat hij totaal niet alleen thuis kan zijn.
  We hebben heel erg veel geoefend hiermee in hele kleine stapjes, eerst de sleutels pakken en weer weg leggen, even de kamerdeur dicht en weer naar binnen en dat gaat allemaal opzich wel goed. Maar zodra we naar buiten gaan jankt en blaft hij alles bij elkaar en hij stopt niet. Ook niet voor heel even een paar seconden. We weten niet zo goed hoe we dit kunnen oplossen. Want als we naar binnen gaan wanneer hij piept dan beloon je hem toch? Dus hoe moeten wij dit dan oppakken.
  We werken naast elkaar dus we hoeven hem niet erg lang alleen te laten maar het zou wel fijn zijn als we een keer lekker een avondje naar de bioscoop of uiteten kunnen gaan.

  1. Hallo Lena,

   Allereerst bedankt voor je reactie.
   Het is belangrijk om te kijken hoe de hond zich voelt als hij naar buiten gaat en hoe jullie je voelen.
   In sommige situaties met honden die moeilijk alleen kunnen zijn, kan dar de oplossing liggen.

   De meest ideale situatie is, dat e hond kalm is wanneer jullie van huis gaan en dat jullie zelf ook kalm zijn.
   Wanneer mensen onbewust negatieve gedachtes hebben zoals: Ik hoop dat ie niet gaat blaffen, want ik vindt het zo zielig voor hem.
   Dan komt daar ook een negatief gevoel en energie bij kijken. Dit merkt de hond op en voelt dan de negatie energie. Hierdoor kan de hond er extra moeite mee hebben.
   Hoewel de gedachte logisch kan zijn en heel begrijpelijk is, helpen we de hond er niet mee verder.

   Mocht bovenstaand niet het geval zijn, is het lastig te zeggen wat je nog meer kan doen. We kunnen dan altijd een vrijblijvend belafspraak inplannen om samen de situatie even te bespreken.
   Mocht je dit graag willen, neem dan gerust even contact met ons op via mail of telefoon.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 7. Onze Beagle (teefje) van 1,5 jaar piept tijdens het wandelen. Vooral wanneer ze een hond ruikt die vlak ervoor dezelfde route heeft gelopen. Ook als ze in de verte een hond ziet begint het gepiep. Het gepiep houdt op als ik dan een andere route kies waar (hopelijk) geen hond heeft gelopen????. Met andere beagles nooit geen problemen mee gehad.

  1. Hallo,

   Waar het aan kan liggen dat je hond piept, is misschien omdat ze opgewonden raakt van de geur van andere honden bijvoorbeeld.
   Het is voor mij lastig te beoordelen wat het precies is, maar het kan zijn dat jullie hond andere honden associeert met opwinding.
   Dit kan ervoor zorgen dat een hond gaat piepen van opwinding wanneer hij andere honden ziet of ruikt.

   Het is dan ook belangrijk, als het probleem daar ligt, dat je de associatie wil veranderen.
   Bijvoorbeeld: Nu betekend andere honden hoge opwinding, wat je wil bereiken is, andere honden betekend kalmte.

   Ik weet natuurlijk niet wat de oorzaak precies is, omdat dit voor mij moeilijk te beoordelen is vanuit alleen je verhaal.
   Maar je zou eens kunnen kijken of de oorzaak bij de gemoedstoestand (opwinding/rust) ligt.
   Schakel desnoods een professional in die eens met je mee kan kijken en kan beoordelen of de oorzaak inderdaad bij de gemoedstoestand ligt of dat er een andere oorzaak is.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 8. Hallo onze hond is drie weken geleden twee weekjes naar de kennel geweest. Dit was voor haar niet de eerste keer ze is er al vaker geweest. Sinds ze terug is doet ze niets anders dan piepen. Het is echt vervelend vooral omdat ze overal mee naar toe gaat. Ze is wel eens alleen maar wij werken onregelmatig en er is dus altijd wel iemand thuis. Waar kan dit aan liggen??

  1. Hallo,

   Bedankt voor je bericht.

   Waar het aan kan liggen is voor mij moeilijk te zeggen.
   Het is voor mij moeilijk beoordelen vanaf een beeldscherm haha.

   Mocht je het prettig vinden kunnen we altijd een vrijblijvend belafspraak inplannen.
   Neem hiervoor even contact met ons op via info@hondweerinbalans.nl of gebruik het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 9. Hallo Eddy,

  Wij hebben sinds 3 weken een super lief hondje geadopteerd uit Roemenië en ze is ongeveer 6 maanden oud.
  Alles gaat eigenlijk goed, slapen, aan de riem lopen, zindelijkheid behalve heeft ze wat piep gedrag buiten huis vooral. Dit is als we bv in het postkantoor zijn of in de krantenwinkel voor een paar min, begint ze meteen te piepen of een uurtje bij vrienden thuis is ook alleen maar gepiep. Heb je hier tips voor?

  Groetjes, Chantal

  1. Hallo Chantal,

   Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jullie hondje piept.
   Het is voor mij dan ook lastig te bepalen wat het precies kan zijn.

   Zoals je het verteld lijkt het erop alsof je hond ergens onzeker of gespannen van wordt.
   Hierdoor kan ze gaan piepen. Ze is natuurlijk ook nog maar net bij jullie en is ze nog jong.

   Mocht je het prettig vinden dan kunnen we altijd even gratis en vrijblijvend telefonisch contact hebben.
   Misschien dat ik je via de telefoon al verder op weg kan helpen.
   Mocht je dit graag willen dan hoor ik het graag.
   Neem hiervoor even contact met ons op via het contact formulier of info@hondweerinbalans.nl

   Groetjes Eddy
   Hondweerinbalans

 10. Goedenmiddag,
  Mijn hond blaft als er iemand voorbij komt, aanbelt of iets hoort. Dan daarna gaat ie piepend/janken en ik krijg hem er niet uit. Negeren gaat ie nog erger. Afleiden daar heeft ie niet van gehoord, hij is te gefocusd. Wat kan ik hier tegen doen. Hij is nu vier jaar en doet het al vanaf het begin. Alvast bedankt.

  1. Goedemorgen,

   Allereerst bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hier tegen aanloopt.
   Omdat je zelf ook al verschillende dingen hebt geprobeerd, is het voor mij heel moeilijk om hier nog gericht tips in te geven vanaf een beeldscherm haha.
   Als je wil kunnen we altijd en gratis en vrijblijvend belafspraak inplannen.
   Mocht je dit graag willen app ons dan gerust of mail ons even via info@hondweerinbalans.nl

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

  1. Hallo Bianca,

   Dat hangt een beetje af van de situatie.
   Zou je wat meer erover kunnen vertellen?

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 11. Hallo Eddy,
  Onze pup van 4 mnd Boulab wil vaak niet wandelen. Zitten wel.
  Koekje lokt wel mee, maar gaat meteen weer zitten. Dan wil hij niet.

  Neemt ook vaak de riem in de bek, gaat piepen en het liefst de andere kant op.
  Zo juist in de bossen. 10 min ging het goed, vrolijk om ons heen. Toen ging hij hard rennen. Gelukkig reageerde hij en kwam terug. Aangelijnt, hij nam de riem weer in de bek en piepen. Dit was onbekend terrein. Maar in de omgeving doet hij dit ook.
  Kan niet goed peilen wat te doen.

  1. Goedemorgen Nancy,

   Het is voor mij moeilijk te zeggen wat het precies kan zijn.
   Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn waarom de hond dit doet.

   Soms kan het zijn, dat de hond overprikkelt is, wanneer de hond gaat happen in de lijn.
   Wat je dan het beste kan doen is de hond weer lekker mee naar huis nemen en laten rusten. (slapen)
   Omdat jullie ook nog een jonge hond (pup) hebben is de kans groot dat het met overprikkeling te maken heeft.
   Een jonge pup kan niet altijd mentaal en fysiek veel hebben. Kijk daarom goed naar wat je hond aankan en pas desnoods de activiteiten hierop aan.

   Mochten jullie nog meer vragen hebben. mail ons dan gerust via info@hondweerinbalans.nl

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *