Piepende-hond-p5yb94rpbwowqgaqnt0gimnl9ge39nb99jmxebve0o

Honden die piepen

Een piepende hond. Heb jij daar ook last van? Dat is niet gek. Het is een veelvoorkomend probleem welke wij in onze praktijk vaak zien terugkomen. Er zijn verschillende oorzaken waarom een hond piept. Daardoor is het afleren van het piepen soms vrij lastig.

Oorzaken piepen van een hond

Om een jankende hond zijn gedrag af te leren is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een piepende hond. 

1. Onbewust aangeleerd gedrag

Wanneer mensen interactie hebben met hun hond doen ze dit natuurlijk meestal vanuit de beste intentie. Alleen soms hebben mensen niet altijd door wat hier onbewust mee gecreëerd kan worden. In dit geval piepend/jankend gedrag.

Het eerste grote probleem welke wij vaak terugzien is dan ook dat het gedrag van de hond beloond wordt wanneer hij gaat piepen. Dan moet je denken aan:

 • Jouw hond op jonge leeftijd uit de bench halen wanneer hij/zij gaat piepen.
 • De hond wat lekkers geven of een speeltje geven op het moment dat hij/zij gaat piepen.

Wat we in de praktijk wel eens voorbij zien komen, is dat de hond de bal brengt en gaat piepen en blaffen. De mensen vinden dit irritant en gooien dan de bal weg. De hond leert dan op deze manier dat hij eerst moet piepen en blaffen voordat de bal gegooid wordt. Wanneer dit gedrag onbewust beloond wordt (het gooien van de bal) dan zal hij dit gaan herhalen. Op die manier leer jij onbewust de hond dit gedrag aan.

Hetzelfde geldt voor het omdoen van de halsband wanneer de hond aan het piepen en janken is. Hij leert dan dat dit gedrag nodig is voor dat hij de halsband omkrijgt en gaat lopen. Wat je dan ook merkt, is dat je wederom het gedrag versterkt in plaats van dat het afneemt.

Kijk dus eens goed in je eigen thuissituatie hoe je hiermee omgaat en of je wat kunt verbeteren. Heb jij dit gedrag niet onbewust zelf gecreëerd? 

2. Je hond is nerveus, opgewonden, bang of gestrest

Het komt veel voor dat honden gaan piepen in een voor de hond spannende situatie omdat ze bang en/of gestrest zijn. Zo is dat ook met mensen, in stressvolle en spannende situaties kunnen de emoties hoog oplopen.

Van belang is om in de gaten te houden hoe jij, als baasje, omgaat met de situatie. De goede intentie om de hond vaak te helpen wanneer hij piept is niet altijd de manier om de hond verder te helpen..

Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin jij jouw hond weghaalt op het moment dat jouw hond bang en/of gestrest reageert. Dit in plaats van de rust bewaren en kalm de hond betuttelend toespreken. Hoewel jouw intentie goed is, help je de hond er niet mee.

Je mag je hond best steunen! Daar is helemaal niets mis mee. Maar als ji jouw hond echt wilt helpen, dan is het beter je hond te leren zijn angst te overwinnen. Dat doe je door te laten zien dat een bepaalde situatie of een bepaald object helemaal niet spannend of eng is.

Een hond overwint zijn angsten niet wanneer hij of zij er voor wegloopt. Je moet er stapsgewijs aan werken en de hond zijn angsten leren overwinnen.

Dit is niet alleen voor honden zo, maar ook wij mensen kunnen alleen angsten overwinnen door er mee aan de slag te gaan. Hiervoor hebben wij iemand nodig die ons daarbij helpt. Iemand die stabiel is, rustig blijft en die we kunnen vertrouwen. Dat is een persoon die ons kan laten zien dat een situatie niet spannend is. Dat is voor honden net zo!

3. Je hond heeft last van pijn

Een natuurlijke vorm van communicatie van jouw hond is om te gaan piepen wanneer zij pijn ervaren. Het is dan ook belangrijk om op dit moment het piepen of janken niet te negeren. Je moet jouw hond op dat moment de zorg geven die hij/zij verdient. Ook hierin is het belangrijk dat je hond tijdens zijn pijnervaring op jou kan vertrouwen. Maak het dan ook niet erger dan dat het als is, door heel veel medelijden te tonen en negatieve aandacht aan de hond te schenken. Zorg er simpelweg voor dat de hond de zorg krijgt die hij nodig heeft.

Ook hier geldt weer, verplaats je eens in jezelf. Denk eens aan een ambulancebroeder. Wanneer jij op straat ligt met een gebroken been, dan wil je het liefst zo snel mogelijk geholpen worden. De persoon die jou behandelt moet dan ook iemand zijn die jij vertrouwt en die laat zien dat hij er voor jou is.

Wanneer je dan op straat ligt en de ambulancebroeder zegt: ‘Ojee, heb jij je been gebroken? Wat erg! Doet het zeer? Ach gossie kom maar hoor’. Voel jij je dan geholpen? Of versterkt dit enkel de situatie waar je in zit?

Persoonlijk heb ik liever dat de ambulancebroeder zou zeggen: ‘Goedemiddag, ik zie dat je been gebroken is. We gaan je zo snel mogelijk helpen’. In de tussentijd bewaren zij de rust, ze werken op een assertieve manier en zorgen ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt.

Je hebt op dat moment veel meer vertrouwen in scenario 2. Wat je hieruit kunt leren? Wees de persoon waarop de hond kan vertrouwen. Dat werkt niet alleen positief op de hond maar ook op de band tussen jou en jouw hond, welke belangrijke is voor de toekomst. 

4. Jouw hond mist duidelijkheid

Een vierde oorzaak van het janken van jouw hond is het ontbreken van duidelijkheid. Duidelijkheid betekent dat een hond zijn grenzen kent en weet wat hij of zij kan verwachten. 

Een hond kan gaan piepen omdat hij of zij deze duidelijkheid mist. Dit kan vergeleken worden met het verkeer. Wanneer jij je daarin bevindt en de regels zijn onduidelijk kan dat behoorlijk veel onrust met zich meebrengen. Zorg dus dat jij een stabiele leider bent en de hond duidelijkheid geeft. 

De oorzaak van een piepende hond achterhalen

Uiteindelijk zul je de oorzaak van een piepende of jankende hond moeten achterhalen. Alleen dan weet je op wat voor manier je dit gedrag kunt afleren of wat de hond jou probeert te vertellen. Hieronder behandel ik enkele veelvoorkomende situaties en de vaak bijbehorende oorzaak.

Oude hond piept veel

Vaak komt het voor dat een hond eenmaal die ouder wordt begint met piepen in meer of mindere mate. De oorzaken zijn vaak vergelijkbaar met jongere honden. Wanneer jouw hond begint met piepen wanneer deze ouder wordt kan ook de oorzaak daar in zitten.

Een oude hond kan gaan piepen omdat deze langzamerhand dement begint te worden. Wanneer een hond dement wordt kan het voorkomen dat deze in het beginstadium veel piept. 

Ook pijn kan de oorzaak zijn van het piepen. Voornamelijk wanneer het een oude hond betreft die opeens begint met piepen. Vaak is dit pijn welke niet te zien zijn, dan moet je bij een oude hond denken aan bijvoorbeeld nierfalen. 

Begint jouw oudere hond opeens met piepen? Overweeg dan zeker een bezoek aan de dierenarts. Voornamelijk wanneer de leefomgeving van de hond gelijk is gebleven en dit gedrag voorheen niet werd vertoond. 

Hond jankt als ik weg ben

Wanneer jouw hond jankt wanneer jij weg bent is de oorzaak vaak een vorm van verlatingsangst. Ook daar hebben wij een uitgebreid artikel over geschreven. 

Verlatingsangst betekent vaak dat een hond angstig of paniekerig wordt wanneer deze gescheiden is van zijn of haar eigenaar. 

Dit geldt ook wanneer jouw hond ‘s nachts begint te piepen. Van belang is om de oorzaak of emotie die ten grondslag ligt aan het janken van de hond te achterhalen. Op die manier kun je dit probleemgedrag bestrijden.

Hond blijft piepen in de bench

Wanneer jouw hond blijft piepen wanneer deze in de bench wordt gezet heeft dit vaak te maken met frustratie / angst of met een overtollige hoeveelheid energie die hij niet kwijt kan. Vaak gaat het piepen dan gepaard met allerlei andere probleemgedragingen als blaffen en sloopgedrag. 

Het achterhalen van wederom de oorzaak is het begin van het vinden van de oplossing. Houd je hond goed in de gaten en houdt bovenstaande oorzaken in jouw achterhoofd. 

Hoe weet ik of mijn hond pijn heeft wanneer die piept?

Het is fijn om de juiste oorzaak te kennen wanneer jouw hond piept. Op die manier kun je namelijk aan de slag met het zoeken naar een oplossing.

Wanneer jouw hond pijn heeft wanneer die piept is deze oplossing vaak een bezoek aan de dierenarts. Maar hoe weet je nou welke oorzaak ten grondslag ligt aan het piepen?

Om te achterhalen of dit gepaard gaat met pijn moet je voornamelijk kijken naar de momenten waarop de hond piept. Doet de hond dit wanneer die stil ligt? Of doet de hond dit wanneer die bijvoorbeeld:

 • Opstaat en op zijn voorpoten gaat staan;
 • Beweegt in de mand;
 • Aangeraakt wordt op bepaalde plekken.

Dan kun je eigenlijk al snel de conclusie trekken dat een bezoek aan de dierenarts een slimme keuze is. Daarbij geldt eigenlijk altijd de regel dat een bezoek te veel aan de dierenarts beter is dan een bezoek te weinig. 

Piepen of janken afleren

Voor het afleren van het piepen of janken van een hond is eigenlijk geen standaard methode of stappenplan. Wij werken eigenlijk altijd met dezelfde drie kernpunten om probleemgedrag af te leren. Dat zijn:

 1. Positief dag moet veel worden beloond;
 2. Negatief gedrag moet zoveel mogelijk worden genegeerd;
 3. Wanneer negeren niet meer kan moet er worden gecorrigeerd.

Om het piepen van een hond af te leren is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Dat kan soms een moeilijke opgave zijn. Gezien jij zelf de eigenaar van de hond bent en beperkte kennis hebt van hondengedrag is het soms lastig vast te stellen. 

Mocht jij vastberaden zijn en graag jouw hond verder willen helpen met zijn of haar probleemgedrag, dan raad ik zeker aan om mijn e-book te lezen. In mijn e-book help ik jou verder met het voorkomen of verhelpen van probleemgedrag. Op een manier waar vertrouwen, liefde en respect centraal staan. Het e-book vind je hier (gratis!).

66 reacties

 1. Mijn hondje is nu 7maanden oud hij piept de hele dag tegen mij en wil alleen maar bij mij zijn mijn man heeft geen last maar ik word er doodmoe van

  1. Hallo,

   Ik begrijp dat het heel frustrerend kan zijn.
   Mocht je het prettig vinden kunnen we hier altijd even over bellen.
   Mocht je dit willen, neem dan even contact met ons op via het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 2. Mijn hond piepte opeens. Zij is 6 jaar oud, alles gaat goed. Ik hoorde opeens een piep uit haar. Ze kromp in elkaar. Wat kan dat betekenen?

  1. Goedemiddag Julia,

   De oorzaak waarom ze toen ging piepen is moeilijk te achterhalen.
   Vanuit je verhaal denk ik aan 2 dingen.

   1. Ze schrok ergens van en kromp daarom in elkaar.
   2. Ze heeft ergens in haar lichaam pijn.

   Mijn advies zou zijn om je hond even in de gaten te houden en te kijken of dit gedrag vaker voorkomt.
   Vandaar uit kun je dan kijken in welke situatie het gedrag voorkomt en kijken welke vervolgstappen je kan zetten.
   Heb je het idee dat je hond pijn heeft, dan raad ik aan dat je even contact opneemt met je dierenarts om hier samen naar te kijken.

   Is je hond ergens bang voor? Dan raad ik je aan hier professionele hulp bij te zoeken.
   Samen met een goede hondengedragsdeskundige kun je dan samen gaan bekijken waar het gedrag vandaan komt en hoe je dit samen op kan lossen.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 3. Wij hebben net een nieuw hondje van 17 weken.
  Zonder riem loopt hij heerlijk naast ons zonder probleem maar zodra de riem omgaat alleen maar piepen en niet willen lopen.
  wij gaan wel gewoon door met lopen zodat hij niet denkt dat dat werkt(piepen)
  we laten nu ook thuis maar soms de band om zodat hij kan wennen.
  kunnen we nog iets anders doen?

  1. Goedemorgen,

   Het is voor mij lastig te bepalen wat je nu nog meer kunt doen.
   Ik zie immers niet wat voor hondje het is, in welke situatie het afspeelt en hoe het hondje zich verder uit m.b.t lichaamstaal.

   Mocht je het prettig vinden dan kunnen we altijd een vrijblijvend belafspraak inplannen om samen de situatie even te bespreken.
   Neem hiervoor even contact met ons op via het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

  2. Onze hond van bijna 2 piept als ik smorgens onze dochter wegbrengen en smiddags ophaalt. Dit doet hij al 2 weken, sinds mijn man weer full time te werk is. De buurman word er gek van, maar ik weet het niet meer. Laat zelf al radio aan, ik zeg: ben zo terug

   Ik moet de deur uit kunnen zonder hem, anders kan ik niet eens naar.belangrijke afspraken

 4. Mijn hond piept af en toe zonder reden. Bv zijn we net terug van wandelen, gaat ze braaf liggen en dan piept ze na een minuut of tien even in zichzelf alsof ze zich verveelt Of er nodig uit moet. Hond is rustig van karakter en heeft geen medische of fysieke kwalen. Ik vind het ook niet erg, en het is niet heel vaak. Maar ik vraag me af waarom ze dit doet.

  1. Goedemorgen,

   Het is lastig te zeggen waarom ze dit doet vanaf een beeldscherm. 🙂
   Er kunnen namelijk heel veel redenen zijn waarom een hond dit doet.
   Het belangrijkste is om uit te sluiten dat het niet gaat om iets fysieks.

   Verder kan het vermoeidheid, verveling, aandacht vragen of korte uiting van stress zijn bijvoorbeeld.
   Ook kan het zijn dat je apparaten in huis hebt staan die af en toe een hoge toon geven waar de hond op reageert.
   Zo kunnen er nog veel meer redenen zijn.

   Wanneer je zeker weet dat het niet gaat om lichamelijke klachten kan je eens kijken of negeren werkt en of het piepen dan sneller stopt of minder wordt.
   Mocht je gerichter advies willen dan zou ik aanraden een professional in te schakelen die even met je mee kan kijken.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

  2. Mijn hond gaat piepen als iksamen met mijn man gaat fietsen, fiets ik alleen met d’r dan is er niks aan de hand, dit gebeurd ook in de auto

 5. Dag, wij hebben een puppy van bijna 8 weken en de eerste nacht meteen laten wennen aan de bench wat overigens redelijk goed gaat. Alleen het volgende: zodra zij piept in de bench moet zij wat en zeggen wij plassie/poepie Holly? En wij zetten haar buiten in onze tuin waar zij haar behoefte doet. We zijn aan het oefenen aan de lijn op het pad, zodat zij zich vertrouwd gaat voelen om buiten onze tuin de behoefte te laten doen. Na spelen gaat zij weer terug in de bench en aai ik haar zodat zij weer kan slapen (het is bijv. dan nog maar 3.30 uur in de ochtend). Omdat het voor ons te vroeg is om eruit te blijven wil ik dat zij nog een uur gaat slapen bijv.) Dit loopt uit op een serenade en negeer dit, dit duurt dan wel meer dan een uur en zodra ik de kamer in kom is zij even stil en ik zeg niets. Steek alleen mijn hand er door. Op het moment dat zij na dat uur even stil was heb ik haar eruit gelaten om wederom te laten plassen. Doe ik ik hier zo wel goed aan, want het is na de eerste anderhalve week al zeer vermoeiend om dit gedrag wat om.te buigen naar gewenst gedrag en zie er erg tegenop om straks mijn parttime baan weer op te pakken na ruim een week vakantie. Hoe pak ik dit ongewenste gedrag aan? Ook bijt zij veel in tenen, hangt in de broekspijpen, bijt in handen. En om dit te corrigeren geven wij haar een speeltje. We belonen haar ook met positief gedrag bij de behoeftes, als zij gaat zitten…etc. Ze blijft maar piepen en springt overal aan op….Help wat te doen….geduld? Ze is gisteren naar haar eerste puppyles geweest, maar meer theoretisch.

  1. Goedemorgen,
   Wat vervelend dat je hier tegenaan loopt. Ik stel voor aangezien je nu op een puppycursus zit met je pup, deze casus ook even aan hun voor te leggen.
   Dit omdat je anders misschien te veel verschillende tips gaat krijgen wat misschien verwarring kan creëren. Mocht je er bij de puppycursus niet uitkomen dan hoor ik het graag natuurlijk.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 6. Mijn vriend en ik hebben nu 2 maanden een hond van 8 maand oud. In het begin was hij erg schuw, vooral buiten. En zocht veel steun bij ons. Inmiddels vind hij het heerlijk buiten. Het probleem is dat hij totaal niet alleen thuis kan zijn.
  We hebben heel erg veel geoefend hiermee in hele kleine stapjes, eerst de sleutels pakken en weer weg leggen, even de kamerdeur dicht en weer naar binnen en dat gaat allemaal opzich wel goed. Maar zodra we naar buiten gaan jankt en blaft hij alles bij elkaar en hij stopt niet. Ook niet voor heel even een paar seconden. We weten niet zo goed hoe we dit kunnen oplossen. Want als we naar binnen gaan wanneer hij piept dan beloon je hem toch? Dus hoe moeten wij dit dan oppakken.
  We werken naast elkaar dus we hoeven hem niet erg lang alleen te laten maar het zou wel fijn zijn als we een keer lekker een avondje naar de bioscoop of uiteten kunnen gaan.

  1. Hallo Lena,

   Allereerst bedankt voor je reactie.
   Het is belangrijk om te kijken hoe de hond zich voelt als hij naar buiten gaat en hoe jullie je voelen.
   In sommige situaties met honden die moeilijk alleen kunnen zijn, kan dar de oplossing liggen.

   De meest ideale situatie is, dat e hond kalm is wanneer jullie van huis gaan en dat jullie zelf ook kalm zijn.
   Wanneer mensen onbewust negatieve gedachtes hebben zoals: Ik hoop dat ie niet gaat blaffen, want ik vindt het zo zielig voor hem.
   Dan komt daar ook een negatief gevoel en energie bij kijken. Dit merkt de hond op en voelt dan de negatie energie. Hierdoor kan de hond er extra moeite mee hebben.
   Hoewel de gedachte logisch kan zijn en heel begrijpelijk is, helpen we de hond er niet mee verder.

   Mocht bovenstaand niet het geval zijn, is het lastig te zeggen wat je nog meer kan doen. We kunnen dan altijd een vrijblijvend belafspraak inplannen om samen de situatie even te bespreken.
   Mocht je dit graag willen, neem dan gerust even contact met ons op via mail of telefoon.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 7. Onze Beagle (teefje) van 1,5 jaar piept tijdens het wandelen. Vooral wanneer ze een hond ruikt die vlak ervoor dezelfde route heeft gelopen. Ook als ze in de verte een hond ziet begint het gepiep. Het gepiep houdt op als ik dan een andere route kies waar (hopelijk) geen hond heeft gelopen????. Met andere beagles nooit geen problemen mee gehad.

  1. Hallo,

   Waar het aan kan liggen dat je hond piept, is misschien omdat ze opgewonden raakt van de geur van andere honden bijvoorbeeld.
   Het is voor mij lastig te beoordelen wat het precies is, maar het kan zijn dat jullie hond andere honden associeert met opwinding.
   Dit kan ervoor zorgen dat een hond gaat piepen van opwinding wanneer hij andere honden ziet of ruikt.

   Het is dan ook belangrijk, als het probleem daar ligt, dat je de associatie wil veranderen.
   Bijvoorbeeld: Nu betekend andere honden hoge opwinding, wat je wil bereiken is, andere honden betekend kalmte.

   Ik weet natuurlijk niet wat de oorzaak precies is, omdat dit voor mij moeilijk te beoordelen is vanuit alleen je verhaal.
   Maar je zou eens kunnen kijken of de oorzaak bij de gemoedstoestand (opwinding/rust) ligt.
   Schakel desnoods een professional in die eens met je mee kan kijken en kan beoordelen of de oorzaak inderdaad bij de gemoedstoestand ligt of dat er een andere oorzaak is.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 8. Hallo onze hond is drie weken geleden twee weekjes naar de kennel geweest. Dit was voor haar niet de eerste keer ze is er al vaker geweest. Sinds ze terug is doet ze niets anders dan piepen. Het is echt vervelend vooral omdat ze overal mee naar toe gaat. Ze is wel eens alleen maar wij werken onregelmatig en er is dus altijd wel iemand thuis. Waar kan dit aan liggen??

  1. Hallo,

   Bedankt voor je bericht.

   Waar het aan kan liggen is voor mij moeilijk te zeggen.
   Het is voor mij moeilijk beoordelen vanaf een beeldscherm haha.

   Mocht je het prettig vinden kunnen we altijd een vrijblijvend belafspraak inplannen.
   Neem hiervoor even contact met ons op via info@hondweerinbalans.nl of gebruik het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 9. Hallo Eddy,

  Wij hebben sinds 3 weken een super lief hondje geadopteerd uit Roemenië en ze is ongeveer 6 maanden oud.
  Alles gaat eigenlijk goed, slapen, aan de riem lopen, zindelijkheid behalve heeft ze wat piep gedrag buiten huis vooral. Dit is als we bv in het postkantoor zijn of in de krantenwinkel voor een paar min, begint ze meteen te piepen of een uurtje bij vrienden thuis is ook alleen maar gepiep. Heb je hier tips voor?

  Groetjes, Chantal

  1. Hallo Chantal,

   Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jullie hondje piept.
   Het is voor mij dan ook lastig te bepalen wat het precies kan zijn.

   Zoals je het verteld lijkt het erop alsof je hond ergens onzeker of gespannen van wordt.
   Hierdoor kan ze gaan piepen. Ze is natuurlijk ook nog maar net bij jullie en is ze nog jong.

   Mocht je het prettig vinden dan kunnen we altijd even gratis en vrijblijvend telefonisch contact hebben.
   Misschien dat ik je via de telefoon al verder op weg kan helpen.
   Mocht je dit graag willen dan hoor ik het graag.
   Neem hiervoor even contact met ons op via het contact formulier of info@hondweerinbalans.nl

   Groetjes Eddy
   Hondweerinbalans

 10. Goedenmiddag,
  Mijn hond blaft als er iemand voorbij komt, aanbelt of iets hoort. Dan daarna gaat ie piepend/janken en ik krijg hem er niet uit. Negeren gaat ie nog erger. Afleiden daar heeft ie niet van gehoord, hij is te gefocusd. Wat kan ik hier tegen doen. Hij is nu vier jaar en doet het al vanaf het begin. Alvast bedankt.

  1. Goedemorgen,

   Allereerst bedankt voor je bericht.
   Wat vervelend dat je hier tegen aanloopt.
   Omdat je zelf ook al verschillende dingen hebt geprobeerd, is het voor mij heel moeilijk om hier nog gericht tips in te geven vanaf een beeldscherm haha.
   Als je wil kunnen we altijd en gratis en vrijblijvend belafspraak inplannen.
   Mocht je dit graag willen app ons dan gerust of mail ons even via info@hondweerinbalans.nl

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

  1. Hallo Bianca,

   Dat hangt een beetje af van de situatie.
   Zou je wat meer erover kunnen vertellen?

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

   1. Goedemorgen,

    Sinds 2 wk piept onze hond van 14 mnd ineens de gehele nacht.
    Maakt niet uit wat je als laatste savonds doet. Nog een wandeling, nog even ballen in de tuin, alleen kort plasje en dan slapen. De bench staat er nog gewoon. Ook open, daarin is niet ls veranderd. Bench, mat, kleed, alles heeft hij. Eten en drinken op een vaste plek in de keuken. Hij begint een uur later ongeveer nadat ik ben gaan slapen. Dit houd hij heel de nacht vol. Waardoor hij vervolgens overdag op is.
    We hebben het idee dat het begonnen is toen we de kerstboom gezet hebben. Vroeger als pup nooit gepiept of geblaft. Maar ik kan niet zeggen dat hij bang is van de boom. Overdag gaat hij er ook gewoon naast liggen.
    We negeren het piepen nu snachts, maar vinden dit ook zielig, naast het voor ons ook vermoeiend is. Niet iedereen kan met oordoppen slapen.

    We horen graag of we iets anders moeten doen.

    1. Goedemiddag,

     Allereerst bedankt voor je bericht.

     Wat vervelend dat je hier tegenaan loopt.
     Heb je al geprobeerd hoe het gaat als de boom er niet staat?
     Soms kan de oplossing in hele kleine dingen zitten.

     Met vriendelijke groet,

     Eddy Eelsing
     Hondengedragsdeskundige en coach

  2. Hallo daar!

   Wij hebben een 8 maanden golden retriever, gaat super goed. Het enige probleem is dat jij in de avond begint te piepen omdat hij buiten honden hoort spelen, hier wilt hij dan ook mee spelen. Dat doen wij dan en als we hem terug mee naar huis nemen gaat hij heel raar doen, blijft hij piepen en is die super alert. Moeten wij dit gedrag negeren, want om hem zijn zin weer te geven dan gaat het natuurlijk helemaal fout straks.

   Dit gebeurd overigens altijd in de avond, rond een uur of 22:00. Heel vervelend aangezien wij gewoon willen slapen haha.

   Groetjes

   1. Hallo Stef,

    Bedankt voor je bericht. Het is lastig te zeggen wat je hierin precies kan doen.
    Weet je zeker dat het echt te maken heeft dat hij wil spelenvof kan er ook wat anders spelen?
    Mocht het echt enthousiasme zijn van de hond, dan zou ik dit eerst even negeren.
    Mocht je er niet helemaal uitkomen dan is het raadzaam dat er eens een hondengedragsdeskundige met je meekijkt.
    Dit omdat het dan best kan zijn dat er misschien iets anders speelt.

    Groetjes Eddy

 11. Hallo Eddy,
  Onze pup van 4 mnd Boulab wil vaak niet wandelen. Zitten wel.
  Koekje lokt wel mee, maar gaat meteen weer zitten. Dan wil hij niet.

  Neemt ook vaak de riem in de bek, gaat piepen en het liefst de andere kant op.
  Zo juist in de bossen. 10 min ging het goed, vrolijk om ons heen. Toen ging hij hard rennen. Gelukkig reageerde hij en kwam terug. Aangelijnt, hij nam de riem weer in de bek en piepen. Dit was onbekend terrein. Maar in de omgeving doet hij dit ook.
  Kan niet goed peilen wat te doen.

  1. Goedemorgen Nancy,

   Het is voor mij moeilijk te zeggen wat het precies kan zijn.
   Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn waarom de hond dit doet.

   Soms kan het zijn, dat de hond overprikkelt is, wanneer de hond gaat happen in de lijn.
   Wat je dan het beste kan doen is de hond weer lekker mee naar huis nemen en laten rusten. (slapen)
   Omdat jullie ook nog een jonge hond (pup) hebben is de kans groot dat het met overprikkeling te maken heeft.
   Een jonge pup kan niet altijd mentaal en fysiek veel hebben. Kijk daarom goed naar wat je hond aankan en pas desnoods de activiteiten hierop aan.

   Mochten jullie nog meer vragen hebben. mail ons dan gerust via info@hondweerinbalans.nl

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 12. Hoi , ik heb sinds 5 dagen een Cane Corso van 3 jaar oud en ik krijg hem niet binnen.
  Hij zit al vanaf de eerste dag buiten en ik krijg hem niet meer aangelijnd of naar binnen

  1. Hallo Marcel,

   Wat vervelend dat dit nu voorgevallen is. Ik raad je aan om hier hulp voor in te schakelen.
   Ik kan helaas zo vanaf een toetsenbord niets voor je betekenen. Mocht ik je ergens mee kunnen helpen dan hoor ik het graag.
   Mail gerust naar info@hondweerinbalans.nl.

 13. Hallo,
  Mijn hond heeft een speeltje met een piep erin ze loopt er de hele dag mee en piept er ook naar. Lijkt op schijnzwanger zijn.
  Nu hebben we hem opgeborgen alleen ze lijkt heel down te zijn hierdoor…
  iemand tips?

  Voelt niet fijn😔

 14. De 2 teckels van de buren janken en piepen de gehele dagen, zitten overdag alleen thuis. Nu heb ik een jonge hond ( 15 maanden) en wil mee gaan doen, onze hond kan ik helpen maar de buurt honden niet, de buren hebben er zelf geen last van ( gek he als ze niet thuis zijn) en vinden het ons probleem. Wie heeft er tips en of advies

  1. Hoi Linda,

   Misschien dat je met de buren in gesprek kan gaan?
   Verder is er weinig wat je kan doen om de buurhonden te laten stoppen met piepen.
   De buren zullen er toch echt zelf wat aan moeten doen.

   Groetjes Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 15. Hallo,

  Mijn hondje is 6 jaar en heeft altijd wel wat gepiept. Hij blaft bijna nooit. Maar de laatste tijd blijft hij echt om alles piepen. Als wij aan het eten zijn. Savonds op de bank blijft hij me aanstaren en piepen, als ik stop met aaien. Maar ook gewoon als er niets aan de hand is. Het is super irritant aan het worden zoveel piept hij.
  Negeren is dan lastig. Ik zet hem wel eens op de gang als wij gaan eten zodat hij niet steeds piept en wij rustig kunnen eten. Pijn heeft hij ook niet. En aandacht krijgt hij ook genoeg.
  Ik weet niet meer wat ik moet doen.

  1. Hallo Sandy,

   Ik denk dat het goed is als er even iemand(professional) met je meekijkt. Het is namelijk belangrijk om te kijken wat de oorzaak is waarom je hond piept.
   Zou je aan kunnen geven waar je woont? Misschien dat ik iemand heb in mijn netwerk die je verder kan helpen.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 16. Hallo,

  Ik heb een reu van 2 jr. Nou doet hij af en toe (dagelijks) piepen en een soort sluipen over de vloer, alsof hij iets ziet of zoekt. Het is geen constant piepen maar heel af en toe, en zachtjes.

  Ik vraag me af waarom hij dit doet haha. Ik heb niet het idee dat hij pijn heeft. Hij heeft wel een allergie die niet volledig onder controle is. Ik dacht dat het jeuk kon zijn ofzo maar hij krabt of bijt niet. Of anders verveling maar het is niet alsof ie sloopt of hyperactief is. Het is alleen dat zacht piepen en sluipen over de vloer.

  Is dit herkenbaar gedrag voor iemand? Het is niet dat het me stoort maar vraag me af of t onschuldig gedrag is.

  Groetjes Nicole

 17. Hallo,
  Onze teckel is nu 2 jaar 9 maanden. Tot haar 2e heeft ze in de bench gezeten. Als pup had ze wel wat verlatingsangst en wilde ze nog wel eens piepen of blaffen. Het is nog steeds een aanhankelijk hondje maar uiteindelijk ging dit over. Na lange tijd gaat ze nu sinds een week midden in de nacht piepen en uiteindelijk blaffen. Gisteravond begon ze al meteen zodra wij boven waren. Omdat mijn dochter midden in haar eindexamens zat heb ik haar soms wel mee naar boven genomen (als ze niet stil bleef na flink mopperen en in haar nekvel pakken). Is dit gewoon een manier van aandacht vragen en moeten we haar negeren of is er meer aan de hand? PS: lang negeren is lastig i.v.m. gehorige woning.
  Hopelijk heeft u tips voor me.

  1. Hallo,

   Bedankt voor je reactie.
   Het is voor mij lastig te zeggen wat je er precies aan kunt doen.
   Helemaal omdat ik niet weet wat de oorzaak van het probleem is. Het kan inderdaad aandacht vragen zijn, maar ook kan het zijn dat de hond misschien ergens van geschrokken is en daarom piept. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Ik denk dat het goed is om eens iemand met je mee te laten kijken en naar het gedrag van de hond gaat kijken.
   Zo kan makkelijk de oorzaak achterhaald worden en ook een oplossing gegeven worden.

   Ik weet niet waar je precies woont?
   Misschien dat ik je iemand kan aanbevelen?
   Neem anders gerust contact met ons op via info@hondweerinbalans.nl

   Groetjes Eddy Eelsing

 18. Goedemorgen,
  Ons reu van 8 maanden heeft sinds kort een speeltje waar hij helemaal gek van is. Als we het speetje afpakken, blijft hij er steeds naar zoeken. Als hij het speeltje naast zich neerlegt, piept hij heel veel. Ook daagt hij ons uit het speeltje af te pakken en te spelen, maar als we het afpakken blijft hij heel gefocust op het terugkrijgen. Hij kan hier uren mee doorgaan.

  Hoe moeten we hiermee omgaan? Watvoor gedrag is dit precies?
  Groet Janneke

 19. Onze hond is nu ongeveer 8 maanden en gaat janken als ik weg ga. We weten niet hoe lang ze dit doet aangezien we dit net pas van de buurvrouw hoorde. Ook sloopt ze alle dekens en kussen in de bench. In de nacht gaat het prima het gaat vooral als ik mijn dochter naar school breng en even boodschappen doe. Ben dan niet langer dan 2 uur weg. Ik wil natuurlijk ook gewoon straks een paar uurtjes weg kunnen. Hoe moeten we dit aanpakken?

 20. We hebben een hondje van 17 weken en ligt nu voor de 3 de nacht in de bench en miept en blaft de hele nacht bijna moeten best mopperen en dan is hij even stil, wat kunnen we eraan doen er ligt een gandveger en shirt van mij in zijn bench en ook een knuffel als we dan bij hem komen dan is hij blij en kwispelt , de ene zegt verlatings angst en de andere hij mist zijn moeder en broertjes en zusjes. Wat te doen alvast bedankt

 21. Goedemorgen,
  Wij hebben een Duitse Herder van nu 13 maanden oud. Hij kan een paar uur alleen zijn en luistert al redelijk goed. Maar op het moment dat ik wil stofzuigen of dweilen dan valt hij de stofzuiger of dweil aan. We doen hem nu in de bench, waar hij dan overmatig blijft janken. Dit zelfde doet hij ook als mijn man in de tuin wilt werken, dan valt hij bijv. de schep of tuinslang aan. We doen hem binnen waar hij dan vervolgens blijft janken, het maakt niet uit of ik dan bij hem blijf. Hij is dan gefixeerd op mijn man.
  ik probeer dan hem af te leiden met wat commando’s en die te belonen met snoepjes, maar zodra dat gedaan is begint hij weer. Ik weet niet hoe ik dit kan oplossen. Heeft u tips/de oplossing?

 22. Hallo, wij hebben 2 honden (broertjes) van ongeveer 1 jaar oud. 1 van die 2 is erg rustig, maar 1 piept heel erg vaak. We zijn hiervoor naar de dierenarts geweest en fysiek is er niks gevonden. Hij doet het niet op specifieke momenten, maar gewoon de dag door. Wij weten niet waar aan het ligt, en ook niet wat we er tegen moeten doen, om het te stoppen. Zal u advies willen geven ?

  1. Hallo Jaro,

   Wat vervelend dat je hier tegenaan loopt.
   Het is voor mij heel lastig om te zeggen wat je er het beste aan kan doen.
   Ik raad je aan alle tips toe te passen in de blog en mocht je het fijn vinden, dankunnen we er altijd even over bellen. Misschien dat ik je dan verder kan helpen.
   Mocht je dit willen, neem dan even contact met ons op via info@hondweerinbalans.nl voor het maken van een belafspraak.

   Groetjes Eddy Eelsing
   Hondweerinbalans

 23. Hiii,

  Ik heb een dwergpoedel van 6 maanden oud. Slapen in de bench hebben wij haar aangeleerd en ging goed. Nu begint ze ineens midden in de nacht heel hard te piepen en het enige wat we kunnen doen om haar stil te krijgen is op bed nemen. Anders houdt ze het piepen uren vol. Ze begint nu ook al steeds vaker te piepen als ik haar in de avond in de bench doe, ze weigert gewoon te slapen. Overdag is ze ook erg aanhankelijk en kan slecht alleen zijn.

  Wat moet ik doen? We zijn radeloos.

  Met vriendelijke groet,

  Laura

  1. Hoi Laura,

   Wat vervelend dat je hier tegen aanloopt.
   Ik denk dat het goed is dat je een hondengedragsdeskundige inschakeld die even met je mee kan kijken.
   Want zoals je het omschrijft klinkt het als verlatingsangst.
   En om dit aan te pakken is eht wel belangrijk dat er iemand met je meekijkt omdat dit soms heel nauw komt kijken.

   Mochten wij iets voor je kunnen betekenen dan hoor ik het graag. Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

   Groetjes Eddy Eelsing
   Hondweerinbalans

 24. Hoi! Wij hebben een pup van bijna 5 maanden. Hij kan al heel goed in de bench slapen zonder te piepen. Nu is het alleen zo dat hij sochtends wel begint met piepen. Ik loop dan wel naar beneden, niet direct, en negeer hem tot dat hij rustig is. Dan loop ik naar de bench, als hij stil blijft maak ik hem open. Zodra de bench open is, gaat hij verder met extreem hard en hoog piepen en blaffen. Dat hij sochtends piept omdat hij naar buiten moet snap ik nog, maar hoe stop ik het piepen zodra hij de bench uit is?

  1. Hoi Iris,

   Bedankt voor je bericht. Als ik je verhaal zo lees is je pup nog niet kalm voordat je hem de bench uitlaat.
   Wat je dan kan doen is dus niet alleen wachten tot de pup stil is, maar ook tot hij kalm is.
   Grote kans dat het dan stapsgewijs beter gaat.

 25. Hallo, wij hebben een labrador van 13 jaar oud. Deze is vorig jaar geopereerd aan haar kaak. Sindsdien piept ze regelmatig. De ene dag meer dan de andere maar wel zeer vaak. Ze is stram maar verder nog goed gezond. We laten haar minder lang achter elkaar lopen om haar gewrichten te ontzien maar ze krijgt toch nog voldoende beweging. Verder gebruikt ze een supplement voor haar gewrichten. Ze heeft veel last van het warme weer maar als het koeler is, is ze voor haar leeftijd nog redelijk actief. Ze zwemt zelfs nog graag. We weten niet wat we aan het piepen kunnen doen. Hopelijk kunt U helpen!

  Met vriendelijke groet Jacques en Petra

 26. Onze hond (labrador van ruim 2 jaar oud) piept heel veel het laatste half jaar.
  Samen met onze zoon zorgen wij voor hem, voor ons is dat een ideale oplossing. Wel in verschillende huizen. Ivm werk vakanties enz. Hij is zelden alleen , soms een paar uur in zijn mand. Dat gaat heel goed. De laatste tijd piept hij heel veel, vooral smorgens, ook als hij net een uur heeft gewandeld.
  Ook gaat hij als een stofzuiger tekeer onderweg met het lopen.

  Hoe kunnen we hem een beetje tot rust brengen .
  Vr. Gr. Jose

 27. Mijn hondje is nu net 10 jr en jankt /huilt en piep ineens als ik werken ben ik weet dit doordat ik nu een camera i huis heb waar ik ook tegen haar kan praten , ze zit zelf s op de salon tafel ! Wat kan ik doen om dit nog af te leten?

 28. Onze hond van 1 jaar en 3 maanden.
  Piept sinds 2 manden iedere ochtend klokslag om 5:30
  (Sinds de klok verzet is eerst was het 6:30) en dan piept/ blaft de andere hond mee.
  Als hij hoort dat we naar beneden komen is hij stil.
  Moeten we dit piepen nu negeren of toch corrigeren. En hoe doen we dit dan.
  Hebben al geprobeerd om een radio aan te zetten. De andere hond oudere hond uit de bench te halen want die is er mee begonnen. Dat heeft een hele korte tijd geholpen. Ja
  Nu ga ik naar beneden en zeg: nee stil en ga dan weer naar boven maar dit werkt voor 10 minuutjes.
  Zijn ook aan het proberen opnames te maken of we kunnen achterhalen waarom hij piept
  Groet Patricia

  1. Goedemorgen Patricia,

   Het klinkt een beetje als een biologische klok van de hond die afgaat aangezien het betreft de tijd hetzelfde is.
   Kan het zijn dat je hond piept omdat hij zijn behoefte moet doen?
   Anders os het een goed idee om opnames te maken inderdaad om op die manier de oorzaak te achterhalen.
   Misschien dat je vandaaruit verder kan werken.

   Groetjes Eddy

 29. Mijn Sem is een kruising JackRussel en mogelijk een cK Hij is nu 15 en een half jaar. Inmiddels staat vast dat hij nagenoeg doof is en weinig meer ziet. Hij krijgt medicatie voor artrose. Een half jaar geleden plaste hij voor het eerst zomaar in de bank en op de grond. Op advies van dierenarts urine opgevangen welke aangaf geen blaasontsteking te zijn maar werd doorgestuurd naar Labo. Daar werd een ontsteking vastgesteld maar niet echt duidelijk wáár. Hij kreeg een antibioticakuur welke inmiddels een week is afgerond. Twee dagen geleden heeft hij weer in de bank geplast. Wat mij byzonder aan hem opvalt is dat hij:

  – constant “op mijn lip loopt” ( ik val vaak bijna over hem heen omdat ik niet zie dat hij letterlijk bijna tegen mijn benen staat) en voortdurend om eten vraagt/bedelt en daarbij een piepend/hijgend geluid maakt en doordringend mijn aandacht vraagt als ik in de keuken met iets bezig ben
  – soms is hij buiten in de tuin ( grote tuin met groot terras en serre) het “noorden kwijt” en moet ik hem gaan halen omdat roepen geen zin meer heeft. Vooral s’avonds is dat zó zielig omdat ik zie dat ie constant mijn zaklantaarntje volgt

  -dierenarts gaf aan dat hij wsch dementerend is. Uitgebreidere onderzoeken zouden te ingrijpend en frustrerend voor hem zijn en daar ben ik het helemaal mee eens. Betekent dus dat ik Sem binnenkort moet laten inslapen. Afgelopen nacht weer in bank geplast.

  Help! Wat moet ik doen?

  1. Hallo Ingrid,

   Wat een vervelend verhaal. Ik denk dat het goed is om te kijken of je hond nog een “hondwaardig” leven heeft.
   Ik kan het natuurlijk niet beoordelen vanaf de computer, maar mijn advies zou zijn om te overleggen met je dierenarts.
   Hij/zij kent je hond en de situatie en kan je hier misschien over adviseren.

   Groetjes Eddy

 30. Mijn hond zeurt om lekkers, ik geef hem altijd maar 2 keer per dag wat, ‘s morgens en ‘s avonds als hij gaat slapen, maar het gezeur tussendoor maakt mij gek.
  Kijkt mij aan en gaat gewoon door, hij wil niets niet naar buiten alleen maar lekkers,
  Wat kan ik hier tegen doen

 31. Mijn labrador is in november 2 jaar geworden, hij is niet gecastreerd en de laatste tijd jankt en piept hij vaak vooral om naar buiten te gaan, ik denk sowieso z’n hormonen, maar sinds een dag of 3 laat hij al z’n vlees staan , kvv kivo welke smaak dan ook, ik heb naturis houdbare worst geprobeerd en die at die gisteren op, vandaag werden er zulke worsten thuisgeleverd en at de helft er van smakelijk op, vanavond weer niks… onze labrador is al een moeilijke eter en denk piepen janken en niet eten met z’n hormonen te maken, buiten in t gras likken en klappertanden… snoepjes eet hij wel..maar ben wel ten einde raad

 32. Mijn labrador is in november 2 jaar geworden, hij is niet gecastreerd en de laatste tijd jankt en piept hij vaak vooral om naar buiten te gaan, ik denk sowieso z’n hormonen, maar sinds een dag of 3 laat hij al z’n vlees staan , kvv kivo welke smaak dan ook, ik heb naturis houdbare worst geprobeerd en die at die gisteren op, vandaag werden er zulke worsten thuisgeleverd en at de helft er van smakelijk op, vanavond weer niks… onze labrador is al een moeilijke eter en denk piepen janken en niet eten met z’n hormonen te maken, buiten in t gras likken en klappertanden… snoepjes eet hij wel..maar ben wel ten einde raad

  1. Hallo Mirella,

   Bedankt voor je bericht.
   Ik zou je aanraden om even contact op te nemen met je dierenarts.
   Dit om uit te sluiten of het niet om iets medisch gaat.

   Daarbij kan het best zijn dat de hormonen ook meespelen in het probleem waar je tegenaan loopt.
   Sommige honden kunnen daar echt last van hebben.

   Groetjes Eddy

 33. Goedemidag,

  Wij hebben een 3 jaar oude Rhodesian Ridgeback, die goed alleen thuis kan zijn voor 4+ uurtjes, daarvoor zorgen we dat hij goed gewandeld heeft en hij gaat dan lekker op z’n plek liggen.
  Maar zodra hij bij de oppas om een nachtje te logeren of gewoon overdag even is, kan hij echt piepen en vooral in de nacht kan dat belastend zijn. Terwijl ik weet dat hij echt gek met haar is en andersom ook. Om hem in het ritme te houden dat hij af en toe bij haar is, breng ik hem 1x in de week of 2 x in de maand even een middagje bij haar, maar na een poosje zou hij hier toch ook gewend moeten zijn?
  Hoe kan ik dat doorbreken?

  Alvast dank voor je genomen tijd.

  1. Goedemiddag,

   Het is lastig om precies te bepalen waar het aan kan liggen.

   Kan het zijn dat er bij de oppas iets ontstaat of gebeurt waar uw hond van schrikt?
   Of dat er iets is geweest waarbij de hond het als traumatisch heeft ervaren?

   Het kan namelijk soms iets heel kleins zijn.
   Zo heb ik het met een klant een keer meegemaakt met een piepje van de vaatwasser die aanging in de nacht bijvoorbeeld.
   Of een radio die een hoge toon gaf als deze op standby stond.

   Probeer eens te kijken of je met de oppas kan achterhalen of er een trigger is waardoor het gedrag van uw hond naar boven komt.

   Groetjes Eddy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas begin 2025 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!