Honden die piepen

Het is een veel voorkomend probleem dat we vaak horen van mensen die contact met ons opnemen: een hond die de hele tijd een vervelend piepend geluid maakt.
Er kunnen dan ook verschillende redenen zijn waarom een hond piept. Hieronder deel ik de meest voorkomende problemen.

1. Onbewust aangeleerd gedrag.

Wanneer mensen interactie hebben met hun hond doen ze dit natuurlijk meestal vanuit de beste intentie. Alleen soms hebben mensen niet altijd door wat hier onbewust mee gecreëerd kan worden. In dit geval piepend/jankend gedrag.
Het eerste grote probleem is dan ook dat het gedrag van de hond beloond wordt wanneer hij gaat piepen.
Dit begint soms al op jonge leeftijd. Denk er hier bijvoorbeeld aan dat de
hond uit de bench wordt gehaald wanneer hij gaat piepen.
Of dat de hond wat lekkers of een speeltje krijgt als hij gaat piepen.
Wat we in de praktijk wel eens voorbij zien komen, is dat de hond de bal brengt en gaat piepen en blaffen. De mensen vinden dit irritant en gooien dan de bal weg. De hond leert dan op deze manier dat hij eerst moet piepen en blaffen voordat de bal gegooid wordt.
En wanneer dit gedrag onbewust beloond wordt (het gooien van de bal) dan zal hij dit gaan herhalen.
En zo krijg je onbewust zelf aangeleerd gedrag.
Hetzelfde geldt voor het omdoen van de halsband wanneer de hond aan het piepen en janken is. Hij leert dan dat dit gedrag nodig is voor dat hij de halsband omkrijgt en gaat lopen.
Wat je dan ook merkt, is dat je wederom het gedrag versterkt i.p.v dat het afneemt.
Kijk dus eens goed in je eigen thuissituatie hoe je hier mee omgaat en of je wat kunt verbeteren.

2. Je hond is nerveus, opgewonden, bang of gestrest.

Het komt veel voor dat honden gaan piepen in een voor de hond spannende situatie omdat ze bang en/of gestrest zijn.
Wat nu belangrijk is, is om in de gaten te houden dat de goede intentie die wij mensen hebben voor onze hond, de hond zelf niet altijd verder helpt.
Denk bijvoorbeeld aan de hond weghalen uit de situatie als de hond bang of gestrest is, in plaats van kalm of de hond betuttelend toespreken. Hoewel de bedoeling natuurlijk goed is, help je de hond er niet mee.

Je mag best je hond steunen! Daar is niets mis mee. Maar wil je je hond echt helpen dan is het beter je hond te leren zijn angst te overwinnen of te laten zien dat een bepaalde situatie of object niet spannend of eng is.
Je overwint geen angst als je ervoor wegloopt, maar door er stapsgewijs aan te werken.

Niet alleen werkt dit voor honden zo, maar ook wij mensen kunnen alleen angsten overwinnen door er mee aan de slag te gaan.
Hiervoor hebben we iemand nodig die ons daarbij kan helpen. Iemand die stabiel is, rustig blijft, die we kunnen vertrouwen en ons laat zien dat er niets aan de hand is.

3. Je hond heeft last van pijn.

Honden piepen of janken vaak wanneer ze pijn ervaren. Dit is een natuurlijke vorm van communicatie voor je hond.
Het is dan ook belangrijk dit niet te negeren, maar je hond de zorg te geven die hij nodig heeft. Ook hierin is het belangrijk dat je hond tijdens zijn
pijnervaring op jou kan vertrouwen. Maak het dan ook niet erger dan dat het al is, door heel veel medelijden te tonen en negatieve
aandacht, maar zorg dat je hond de zorg krijgt die hij nodig heeft.

Bekijk bijvoorbeeld eens naar een ambulancebroeder. Wanneer jij op straat ligt met een gebroken been en je pijn hebt, wil je het liefst zo snel mogelijk geholpen worden. De persoon die jou behandelt moet dan ook iemand zijn die vertrouwen uitstraalt en laat zien dat hij of
zij er voor je is.
Als je dan op straat ligt en de ambulancebroeder komt en vervolgens
zegt…. ojee heb jij je been gebroken? Wat erg! Doet het zeer? Ach gossie kom maar hoor. Voel jij je dan geholpen?
Of versterkt het de vervelende situatie waar je in zit?

Of voel jij je geholpen als de ambulance broeder zegt; Goedemiddag, ik zie dat je been gebroken is. We gaan je helpen en zo snel mogelijk
naar het ziekenhuis brengen.” Intussen blijven ze rustig, werken ze op een assertieve manier en zorgen ze dat je de hulp krijgt die je nodig hebt.

Waar heb je dan meer vertrouwen in? Precies. Het gedeelte waarin je echt geholpen wordt. Wees de persoon die je hond kan vertrouwen.
Niet alleen werkt dit positief op de hond, maar ook zal dit de band tussen jou en je hond versterken.

12 reacties

 1. Mijn hondje is nu 7maanden oud hij piept de hele dag tegen mij en wil alleen maar bij mij zijn mijn man heeft geen last maar ik word er doodmoe van

  1. Hallo,

   Ik begrijp dat het heel frustrerend kan zijn.
   Mocht je het prettig vinden kunnen we hier altijd even over bellen.
   Mocht je dit willen, neem dan even contact met ons op via het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 2. Mijn hond piepte opeens. Zij is 6 jaar oud, alles gaat goed. Ik hoorde opeens een piep uit haar. Ze kromp in elkaar. Wat kan dat betekenen?

  1. Goedemiddag Julia,

   De oorzaak waarom ze toen ging piepen is moeilijk te achterhalen.
   Vanuit je verhaal denk ik aan 2 dingen.

   1. Ze schrok ergens van en kromp daarom in elkaar.
   2. Ze heeft ergens in haar lichaam pijn.

   Mijn advies zou zijn om je hond even in de gaten te houden en te kijken of dit gedrag vaker voorkomt.
   Vandaar uit kun je dan kijken in welke situatie het gedrag voorkomt en kijken welke vervolgstappen je kan zetten.
   Heb je het idee dat je hond pijn heeft, dan raad ik aan dat je even contact opneemt met je dierenarts om hier samen naar te kijken.

   Is je hond ergens bang voor? Dan raad ik je aan hier professionele hulp bij te zoeken.
   Samen met een goede hondengedragsdeskundige kun je dan samen gaan bekijken waar het gedrag vandaan komt en hoe je dit samen op kan lossen.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 3. Wij hebben net een nieuw hondje van 17 weken.
  Zonder riem loopt hij heerlijk naast ons zonder probleem maar zodra de riem omgaat alleen maar piepen en niet willen lopen.
  wij gaan wel gewoon door met lopen zodat hij niet denkt dat dat werkt(piepen)
  we laten nu ook thuis maar soms de band om zodat hij kan wennen.
  kunnen we nog iets anders doen?

  1. Goedemorgen,

   Het is voor mij lastig te bepalen wat je nu nog meer kunt doen.
   Ik zie immers niet wat voor hondje het is, in welke situatie het afspeelt en hoe het hondje zich verder uit m.b.t lichaamstaal.

   Mocht je het prettig vinden dan kunnen we altijd een vrijblijvend belafspraak inplannen om samen de situatie even te bespreken.
   Neem hiervoor even contact met ons op via het contactformulier.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 4. Mijn hond piept af en toe zonder reden. Bv zijn we net terug van wandelen, gaat ze braaf liggen en dan piept ze na een minuut of tien even in zichzelf alsof ze zich verveelt Of er nodig uit moet. Hond is rustig van karakter en heeft geen medische of fysieke kwalen. Ik vind het ook niet erg, en het is niet heel vaak. Maar ik vraag me af waarom ze dit doet.

  1. Goedemorgen,

   Het is lastig te zeggen waarom ze dit doet vanaf een beeldscherm. 🙂
   Er kunnen namelijk heel veel redenen zijn waarom een hond dit doet.
   Het belangrijkste is om uit te sluiten dat het niet gaat om iets fysieks.

   Verder kan het vermoeidheid, verveling, aandacht vragen of korte uiting van stress zijn bijvoorbeeld.
   Ook kan het zijn dat je apparaten in huis hebt staan die af en toe een hoge toon geven waar de hond op reageert.
   Zo kunnen er nog veel meer redenen zijn.

   Wanneer je zeker weet dat het niet gaat om lichamelijke klachten kan je eens kijken of negeren werkt en of het piepen dan sneller stopt of minder wordt.
   Mocht je gerichter advies willen dan zou ik aanraden een professional in te schakelen die even met je mee kan kijken.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 5. Dag, wij hebben een puppy van bijna 8 weken en de eerste nacht meteen laten wennen aan de bench wat overigens redelijk goed gaat. Alleen het volgende: zodra zij piept in de bench moet zij wat en zeggen wij plassie/poepie Holly? En wij zetten haar buiten in onze tuin waar zij haar behoefte doet. We zijn aan het oefenen aan de lijn op het pad, zodat zij zich vertrouwd gaat voelen om buiten onze tuin de behoefte te laten doen. Na spelen gaat zij weer terug in de bench en aai ik haar zodat zij weer kan slapen (het is bijv. dan nog maar 3.30 uur in de ochtend). Omdat het voor ons te vroeg is om eruit te blijven wil ik dat zij nog een uur gaat slapen bijv.) Dit loopt uit op een serenade en negeer dit, dit duurt dan wel meer dan een uur en zodra ik de kamer in kom is zij even stil en ik zeg niets. Steek alleen mijn hand er door. Op het moment dat zij na dat uur even stil was heb ik haar eruit gelaten om wederom te laten plassen. Doe ik ik hier zo wel goed aan, want het is na de eerste anderhalve week al zeer vermoeiend om dit gedrag wat om.te buigen naar gewenst gedrag en zie er erg tegenop om straks mijn parttime baan weer op te pakken na ruim een week vakantie. Hoe pak ik dit ongewenste gedrag aan? Ook bijt zij veel in tenen, hangt in de broekspijpen, bijt in handen. En om dit te corrigeren geven wij haar een speeltje. We belonen haar ook met positief gedrag bij de behoeftes, als zij gaat zitten…etc. Ze blijft maar piepen en springt overal aan op….Help wat te doen….geduld? Ze is gisteren naar haar eerste puppyles geweest, maar meer theoretisch.

  1. Goedemorgen,
   Wat vervelend dat je hier tegenaan loopt. Ik stel voor aangezien je nu op een puppycursus zit met je pup, deze casus ook even aan hun voor te leggen.
   Dit omdat je anders misschien te veel verschillende tips gaat krijgen wat misschien verwarring kan creëren. Mocht je er bij de puppycursus niet uitkomen dan hoor ik het graag natuurlijk.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 6. Mijn vriend en ik hebben nu 2 maanden een hond van 8 maand oud. In het begin was hij erg schuw, vooral buiten. En zocht veel steun bij ons. Inmiddels vind hij het heerlijk buiten. Het probleem is dat hij totaal niet alleen thuis kan zijn.
  We hebben heel erg veel geoefend hiermee in hele kleine stapjes, eerst de sleutels pakken en weer weg leggen, even de kamerdeur dicht en weer naar binnen en dat gaat allemaal opzich wel goed. Maar zodra we naar buiten gaan jankt en blaft hij alles bij elkaar en hij stopt niet. Ook niet voor heel even een paar seconden. We weten niet zo goed hoe we dit kunnen oplossen. Want als we naar binnen gaan wanneer hij piept dan beloon je hem toch? Dus hoe moeten wij dit dan oppakken.
  We werken naast elkaar dus we hoeven hem niet erg lang alleen te laten maar het zou wel fijn zijn als we een keer lekker een avondje naar de bioscoop of uiteten kunnen gaan.

  1. Hallo Lena,

   Allereerst bedankt voor je reactie.
   Het is belangrijk om te kijken hoe de hond zich voelt als hij naar buiten gaat en hoe jullie je voelen.
   In sommige situaties met honden die moeilijk alleen kunnen zijn, kan dar de oplossing liggen.

   De meest ideale situatie is, dat e hond kalm is wanneer jullie van huis gaan en dat jullie zelf ook kalm zijn.
   Wanneer mensen onbewust negatieve gedachtes hebben zoals: Ik hoop dat ie niet gaat blaffen, want ik vindt het zo zielig voor hem.
   Dan komt daar ook een negatief gevoel en energie bij kijken. Dit merkt de hond op en voelt dan de negatie energie. Hierdoor kan de hond er extra moeite mee hebben.
   Hoewel de gedachte logisch kan zijn en heel begrijpelijk is, helpen we de hond er niet mee verder.

   Mocht bovenstaand niet het geval zijn, is het lastig te zeggen wat je nog meer kan doen. We kunnen dan altijd een vrijblijvend belafspraak inplannen om samen de situatie even te bespreken.
   Mocht je dit graag willen, neem dan gerust even contact met ons op via mail of telefoon.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *