Waarom eten honden gras?

Je hond smeekt je om naar buiten te mogen, daar eet hij vervolgens meteen een paar happen gras, waarna het meteen weer uitgebraakt wordt. Of soms eet je hond zomaar een paar happen gras, zonder dat het daarna uitgebraakt wordt. Is het gras voor de hond dan gewoon een lekkernij? Het is een veel voorkomend gedrag dat veel hondeneigenaren verbijstert. Uit een onderzoek bleek zelfs dat gras de meest gegeten plant is door honden. Maar waarom doen ze het? Op deze vraag bestaat er niet eenvoudig één antwoord.
Verschillende honden kunnen om verschillende redenen gras eten. Maar als je begrijpt waarom je hond dat doet, dan weet je ook hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Het smaakt lekker

Je hond eet elke laatste kruimel die hij na jouw maaltijd onder de eettafel kan vinden, dus waarom zou dat het enige zijn wat hij eet?
Als natuurlijke aaseters zijn honden geprogrammeerd om overal naar voedsel te zoeken. Het is mogelijk dat je hond de smaak of textuur van gras lekker vindt. Of het kan een voedingsbehoefte zijn die niet of te weinig in zijn normale voeding zit, en dit zijn vooral vaak vezels. Sommige mensen merken dat het gedrag stopt nadat ze zijn overgestapt op vezelrijk hondenvoer. Als je denkt dat dit het geval is voor jouw hond, overleg dan met de dierenarts voordat je het dieet van je hond wijzigt.

De hond verveelt zich

In sommige gevallen is gras eten gewoon iets om te doen om de tijd te doden. De hond heeft de achtertuin voor zichzelf, maar er is niet veel te doen. Biedt je je hond regelmatige lichaamsbeweging en mentale uitdagingen aan? Merk je dat je hond meer gras eet op momenten dat je niet zo vaak met hem wandelt of speelt?
Soms kan de oplossing zo simpel zijn als het aanbieden van bijvoorbeeld een kauwspeeltje, maar je kunt ook een lekkere wandeling met je hond gaan maken.

Maagpijn

Sommige experts geloven dat gras een vorm van zelfmedicatie is. Wanneer je hond maag- of darmproblemen heeft, kan hij gras gaan eten voor verlichting. Dit is meestal het geval wanneer het gedrag plotseling begint, als je hond erg gefixeerd is op het móéten eten van gras, vaak zijn nek uitstrekt en slikbewegingen maakt, en uiteindelijk het gras er weer uitbraakt. Maar de meeste onderzoeken hebben aangetoond dat dit eigenlijk vrij zeldzaam is.
Minder dan 25 procent van de honden braakt na het eten van gras en slechts 10 procent vertoonde vooraf tekenen van ziekte.

In sommige gevallen kunnen maagklachten een teken zijn van iets ernstigers, zoals maagreflux of darmaandoeningen, dus het is de moeite waard om jouw dierenarts te bellen voor advies.

Nog steeds niet zeker?

Veel dierenartsen beschouwen gras eten als normaal hondengedrag. Hoewel honden niets van echte voedingswaarde uit gras halen, kan het hen ook geen pijn doen – zolang er geen gevaarlijke meststoffen, pesticiden of herbiciden op het gras zelf worden gebruikt. Je kunt je graseter helpen beschermen door alleen niet-giftige producten op je eigen gazon te gebruiken. Wanneer je op openbare gebieden bent, let dan op borden die waarschuwen dat chemicaliën op het gras zijn gebruikt. Je kunt ook een veilig alternatief bieden door een gras- of kruidentuin te laten groeien, speciaal voor je hond om lekker van te eten.

2 reacties

  1. Veel honden eten gras. Soms omdat ze misselijk zijn. Soms is de reden van het gras eten onbekend en is het waarschijnlijk een ondeugd. Het eten van gras is op zich zelf niet schadelijk. Lange grassprieten kunnen echter bij het poepen half in de darmen blijven zitten, waarna de eigenaar de grassprieten uit de hond moet trekken. Heel soms kunnen honden verstoppingen krijgen door grasballen. Ook kunnen in grasvelden parasieten voorkomen, die de hond met het gras eten binnen krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!