Je hond eten geven vanuit rust

Het is belangrijk om je hond te leren dat hij mag eten wanneer hij kalm is. Er zijn namelijk een aantal redenen waarom dit niet alleen fysiek, maar ook mentaal beter is voor de hond.

Hieronder zal ik een paar redenen geven.1. Het voorkomt het uitbraken van het voer.

Als je hond opgewonden is terwijl je het eten geeft bestaat de kans dat je hond te snel gaat eten waarbij hij al het voer wat hij heeft opgegeten uitbraakt. Dit komt omdat de hond niet de rust heeft om rustige te kauwen maar eigenlijk al het voer gelijk doorslikt. Omdat het voer dan niet goed verwerkt kan worden in het lichaam en te belastend is voor het lichaam, braakt de hond alles weer uit. Hoewel je hond graag het eten wil, maar dit niet binnen houdt maar gelijk weer uitbraakt brengt dit natuurlijk stress met zich mee. Daarbij zal de hond zich fysiek ook niet lekker voelen wat natuurlijk de prettige en fijne ervaring van het eten krijgen wegneemt.2. Het kan een maagkanteling voorkomen.

Met name bij grote rassen komt een maagkanteling voor. Een reden waardoor een hond een maagkanteling kan krijgen is, als de hond te snel te veel voer binnenkrijgt. Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken waardoor een maagkanteling voor kan komen en te snel te veel voer naar binnen werken voor de hond kan een oorzaak zijn.

 

3. Het kan baknijd voorkomen.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een hond bak/voernijd kan creëren. Een reden kan zijn dat de hond te opgewonden is en te snel gaat eten omdat hij bang is zijn voer kwijt te raken. Door je hond te leren dat hij eten krijgt als hij kalm is en zijn eten niet kwijt raakt, bouw je vertrouwen op bij de hond. Hierdoor zal de behoefte om zijn eten te beschermen afnemen.

Heeft jouw hond baknijd? Dan adviseren we dat je contact opneemt met een hondengedragsdeskundige om je hier bij te helpen.
Het is namelijk belangrijk dat je samen met de hondengedragsdeskundige gaat kijken waar het probleem vandaan komt en hoe je dit samen kan oplossen. Vaak is opwinding een onderdeel van het probleem, maar spelen er meerdere factoren een rol waardoor baknijd kan ontstaan.

 

Bovenstaande punten zijn slechts voorbeelden. Het belangrijkste wat ik je mee wil geven is dat je hond een fijne en prettige associatie moet hebben met het krijgen van zijn eten. Dus of je het eten nu geeft in een bak of het voer strooit op de grond voor extra mentale uitdaging. Het is allemaal prima. Als het voor jou als voor je hond maar een leuke en prettige associatie met zich meebrengt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!