“Geef je hond altijd eten ná de wandeling niet voor de wandeling.”
Geef je hond altijd eten ná de wandeling, niet vlak vóór de wandeling. Dit adviseer ik aan iedereen met wie ik samenwerk of help met het probleemgedrag van hun hond.
De belangrijkste reden hiervoor is, met name bij gróte honden, dat de kans dan groot is op een maagkanteling. Wanneer een maagkanteling (ook wel een maagtorsie genoemd) plaatsvindt, is de kans aanwezig dat de hond hieraan kan overlijden.
Enkele tekenen van een maagkanteling bij de hond zijn:
-Hartritmestoornissen
-Kwijlen
-Rusteloosheid
-Sloomheid
-Ernstig ongemak
-Opgeblazen
-Buikpijn
-Kokhalzen
-Shock
Het is raadzaam om zo spoedig contact op te nemen met je dierenarts wanneer je vermoedt dat je hond een maagkanteling heeft.
Wat is een maagkanteling?
De maag ligt tussen de dunne darm en de slokdarm in. Wanneer een maagtorsie plaatsvindt draait de maag helemaal om zijn eigen as. Doordat de maag draait, zal de in- en uitgang van de maag afgesloten worden. Ook zullen er bloedvaten worden afgekneld. Hierdoor zal de bloeddruk en het hart minder goed werken en zal het lichaam te weinig zuurstof krijgen.
Omdat de maag afgesloten is van de in- en uitgang, zullen er gassen ontstaan door gisting die de maag niet kwijt kan. Dit zorgt ervoor dat de maag steeds boller zal worden. Daarbij zal het middenrif steeds minder kunnen bewegen. Dit zal dan ook de ademhaling bemoeilijken.
Dit zorgt op ten duur voor minder zuurstof in verschillende weefsels en hierdoor zal de maagwand afsterven. Ook zullen hierdoor de bacteriën giftige stoffen gaan afscheiden waarbij de nieren en de lever worden aangetast. Uiteindelijk zal de hond dan ook komen te overlijden.
Behandeling van een maagtorsie
Omdat er bij een maagkanteling sprake is van een levensbedreigende situatie, moet er gelijk gestart worden met een behandeling. Dit gebeurt door het inbrengen van een zogeheten “maagsonde” om de lucht uit de maag te halen. Mocht dit niet werken dan wordt er via de buikwand een opening tot de maag gecreëerd om ervoor te zorgen dat de lucht uit de maag kan. Vervolgens zal de hond gelijk geopereerd moeten worden om de maag in de normale staat terug te brengen. Dit is dan ook een risicovolle operatie, waarbij intensieve nazorg enorm belangrijk is. Helaas overleeft niet elke hond deze aandoening. Dit omdat er vaak teveel schade aan de maag is. Ook de shock waarin honden kunnen verkeren, kunnen nadelige gevolgen hebben.
Kans op herhaling groot
Heeft de hond uiteindelijk een maagtorsie gehad? Dan is de kans dat dit weer gebeurt groot.
Een operatie kan enigszins uitkomst bieden. Tijdens een operatie zal de maag vast gezet worden waarbij de kans op een maagkanteling minder groot zal zijn.
Wat kun je doen om een maagkanteling te voorkomen?
1.Geef het voer in een rustige omgeving. Hoe minder drukte, hoe beter. Dit omdat een drukke omgeving de hond drukker kan maken. Het beste is dan ook je hond eten te geven wanneer hij in een rustige gemoedstoestand zit.
2.Geef daarbij ook niet al het voer van de hond in één keer, maar verdeel het over meerdere porties op een dag.
3. Geef geen eten vlak voor de wandeling. Wacht minstens 2 uur voordat je gaat lopen en wacht minstens 2 uur met een activiteit na het eten. Geef je hond dus geen eten voordat je gaat lopen en geef je hond niet gelijk een volle bak voer vlak na de wandeling.
Met name de wat grotere rassen zijn gevoelig voor een maagkanteling. Maar ook om dichter bij de behoefte van de hond te komen is het beter ten allen tijde het voer te geven als de hond ontspannen is en bij is gekomen van de wandeling. Dit geldt zowel voor grote als kleine honden. In de natuur is het immers: Jagen, eten, slapen. En dit kun je nabootsen door:
Wandeling, eten, rust. Creëer daarbij genoeg tijd tussen de wandeling en het eten geven om het lichaam van de hond tot rust te laten komen.
Let op: De ene hond kan gevoeliger zijn voor een maagkanteling dan de andere hond. Houd dus altijd je hond goed in de gaten. De tips in deze blog zijn dan ook richtlijnen. Pas deze aan aan de behoefte van jouw hond.