Wanneer we gaan kijken naar honden in de geschiedenis dan lees je al snel dat de hond is begonnen met blaffen sinds hij de mens kent. Blaffen is met verloop van tijd dan ook iets natuurlijks geworden wat bij de hond hoort. Zo kan een hond blaffen omdat er iemand jouw terrein betreedt of omdat hij enthousiast is. Dit is meestal dan ook een blaf die niet heel hard is en vooral niet lang duurt. Dit soort geblaf kan soms vervelend zijn maar zal vaak dezelfde oorzaak hebben met daarbij steeds dezelfde oplossing. Wanneer een hond overdreven begint te blaffen en blijft blaffen dan vertelt hij misschien wel dat hij zich verveelt en behoefte aan stimulatie of een uitdaging nodig heeft. Tevens kan frustratie een oorzaak zijn. Onderstaande tips zijn meer gefocust op verveling en het belonen van de juiste gemoedstoestand.
1.Wees een leider.
Wanneer een hond overdreven veel blaft geeft hij eigenlijk aan dat er iets niet goed zit bij zijn baasje. Het ligt dus niet altijd aan de hond. En omdat in een bepaalde situatie de roedel niet in balans is moet iemand aangeven dat het niet goed is. En in dit geval is dat de hond. De hond kan dit alleen aangeven door te blaffen.
Een hond die overdreven veel blaft heeft een leider nodig die hem beweging geeft, duidelijkheid biedt, consequent is en liefde geeft. Liefde geef je dan ook alleen wanneer de hond rustig is en het juiste gedrag laat zien. Je wilt immers met liefde het positieve gedrag belonen, niet het negatieve gedrag.
Let op! Een leider geeft leiding, duidelijkheid en rust. Het heeft dus niets te maken met een dominante baas zijn.
2.Beheers de opwinding van jouw hond.
Hoe vaak gebeurt het wel niet dat wanneer ‘vaak’ kleine hondjes gaan blaffen ze betutteld en opgepakt worden.
En vaak proberen we dan het gedrag te stoppen. En ook al is dit goed bedoeld, jij geeft jouw hond een heel andere boodschap. En dat is dat je eigenlijk aangeeft dat het goed is dat hij blaft.
Daarbij beloon je niet alleen het blaffen maar ook de hond zijn gemoedstoestand. En die is op dat moment allesbehalve positief. Onbewust beloon je dus eigenlijk negatief gedrag.
LET OP! Als het gaat om spannende situaties of gevaarlijke situaties kan dit uiteraard anders zijn.
En hoe vaak gebeurt het eigenlijk wel niet in het dagelijks leven dat we teveel opwinding gaan belonen. Bekijk eens hoe jij thuis komt met jouw hond en hoe die zich gedraagt. Of bij vrienden, familie, kennissen of buren. Vaak zie je dat een hond zo ontzettend druk is dat het net een wervelwind is en continue opspringt. En onbewust geven we dit aandacht en vertellen we de hond dat het eigenlijk niet mag. Of sterker nog, baasjes beginnen zelf heel druk de hond te begroeten. En als jij dit geeft aan de hond, dan krijg jij het zeker terug, daarbij leer jij de hond opwinding bij het begroeten aan. Maar ook dit is onbewust negatief gedrag belonen.
Hetzelfde geldt wanneer jij van huis weggaat. Wat leer jij jouw hond aan. Laat jij jouw hond vol opwinding achter wat omslaat in frustratie en verveling of laat jij de hond in een rustige gemoedstoestand achter.
Wanneer je kijkt naar honden die teruggaan naar hun roedel zal je wel blijheid zien maar geen overdreven opwinding. Dit zie ik bij mijn honden ook terug. Ze kwispelen wel met hun staart en ruiken aan elkaar maar ze maken er verder geen punt van en het duurt kort, meer niet. Soms is het niet meer dan een kwestie van een paar seconden.
Wat je geeft aan jouw hond krijg je ook weer terug. Dus geef jij opwinding dan zal je dit ook weer terugkrijgen. En opwinding en blijheid zijn dus twee verschillende dingen. Beheers dus de opwinding en beloon alleen blijheid, geen opwinding.
3.Beweging en discipline.
De oplossing om extreem geblaf op te lossen is soms makkelijker dan je denkt. Door jouw hond voldoende beweging en mentale uitdaging te geven door middel van een wandeling met daarbij regels en oefeningen daag je de hond niet alleen lichamelijk uit, maar ook mentaal. Dus geef jouw hond een taak tijdens de wandeling of ga commando’s zoals zit, lig, naast enzovoorts met hem oefenen. De hond zal niet anders naar jou kijken als je de hond duidelijkheid geeft. Sterker nog, een hond die duidelijkheid krijgt en dus weet waar hij aan toe is, zal zich fijner en gelukkiger voelen dan een hond die dit niet krijgt. Ga er dus lekker op uit met jouw hond en houd je niet vast aan dat vaste 10 minuten rondje.
Het is hoogstwaarschijnlijk dat jouw hond daar niet genoeg aan heeft. Houdt je hond van hersenwerk? Dan kan je dit zeker combineren. Zorg er wel voor dat hersenwerk niet lang duurt en dat je altijd begint en eindigt met rust.
Wanneer je deze tips consequent toepast zal het voor verandering zorgen. Pas deze tips dan ook dagelijks toe en niet even voor 1 dag. Alleen wanneer je dit geruime tijd consequent toepast zal het voor verandering zorgen.
Vergeet niet, er is geen magisch middel, riem of snoepje wat alles voor je oplost. Kijk altijd naar wat jouw hond nodig heeft.
Bovenstaande tips zijn voorbeelden en afhankelijk van de oorzaak kunnen er nog meer oorzaken en oplossingen zijn.