We zijn inmiddels alweer 2 weken verder in het nieuwe jaar. Hoe gaat het met je doelen voor 2023? Al een start gemaakt, of heb jij jezelf nog maar een weekje extra voorbereidingstijd gegeven?
Als dit laatste het geval is, laten we hier dan verandering in brengen. Daarom geef ik je hier 11 tips om ervoor te zorgen dat jij je doelen dit jaar wel gaat halen!
1. Jij bent degene die het moet doen.
Niemand kan jouw doelen voor jou gaan halen. Jij bepaalt wat je in je mond stopt, of jij je hond uitlaat en of je daadwerkelijk in beweging komt naar je doel toe. Of het nu een doel is met of zonder je hond. Alleen jij kan ervoor zorgen dat jij je doelen gaat halen.
2. Zorg dat je doel helder is.
‘Ja, ik ga meer lopen met mij hond’. Dat klinkt goed maar, ‘Ik wil eind januari dat mijn hond niet meer trekt aan de lijn, mezelf een stuk zelfverzekerder voelen en weer lange wandelingen met mijn hond kunnen maken’, is veel duidelijker. Weet wat het is wat je wilt bereiken. Hoe specifieker hoe beter.
3. Stippel de weg uit naar je doel.
Goed dat je een doel hebt, maar hoe nu verder? Hoe ga je ervoor zorgen dat je hond niet meer trekt aan de lijn of dat je weer lange wandelingen kunt maken met je hond? Zorg dat je een plan hebt! Bijvoorbeeld:
– Morgen start ik met elke ochtend een uur lopen met mijn hond.
– Daarbij pas ik vanaf morgen 1 manier toe om mijn hond te leren naast mij te lopen.
– enz
4. Maak je doel visueel.
Zorg dat je continu wordt herinnerd aan je doel. Plak een foto van jezelf met je hond op je koelkast, of stel het in als achtergrond van je telefoon of laptop.
Zet een wekker op je telefoon met een tekst die je motiveert en inspireert om gelijk weer aan de slag te gaan.
Het werkt echt!
5. Vertel je vrienden, familie of collega´s over je doel.
Een stok achter de deur werkt. Als je het veel mensen vertelt, zal er waarschijnlijk ook vaak naar gevraagd worden. Goede reminders dus!
6. Houd je vooruitgang bij.
Houd je vooruitgang wekelijks bij (NIET DAGELIJKS!). Krijgt je hond nu voldoende beweging, krijgt je hond voldoende psychologische uitdaging en gaat het lopen aan de lijn beter? SUPER! Dat motiveert. Ga je niet vooruit? Kijk eerlijk naar jezelf. Ben je integer en consequent bezig of toch stiekem hier en daar een steekje laten vallen?
7. Vraag hulp.
Nee, dit is geen verkooppraatje voor mezelf. Ik heb liever dat je desnoods naar een andere hondengedragsdeskundige of coach gaat en resultaat behaalt in plaats van geen hulp nemen en geen resultaat behalen! Maar een hondengedragsdeskundige of coach werkt echt. Er is zoveel informatie te vinden dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Iemand die je hiermee helpt en ziet wat jij niet ziet, is dus zeker handig!
Zoek iemand die je aanspreekt, waarin je je kan vinden m.b.t zijn werkwijze en die eerlijk is naar je.
8. Is het even mis gegaan? Start gelijk opnieuw!
Niet maandag, niet 1 februari en al helemaal niet 1 januari 2022! Herpak je gelijk en ga weer door.
Rehabilitatie is 2 stappen vooruit 1 stap terug voor zowel mens als hond. Het kan niet altijd alleen maar goed gaan. Het gaat erom hoe je omgaat met de tegenslag.
9. Heb geduld.
Zoals het spreekwoord zegt: Rome is niet in één dag gebouwd. Wanneer het aankomt op af- of aanleren van gedrag bij jezelf of je hond, is hier tijd voor nodig.
Geef jezelf even als je hond de tijd om het te leren. Je kan het immers niet forceren. Wanneer je te snel zal stoppen, zal sowieso je hond niet begrijpen wat er van hem of haar verwacht wordt. En uiteindelijk zal je het zelf ook niet meer weten. Je hebt immers van alles een beetje geprobeerd en niets lijkt dan te werken.
10. Beloon jezelf.
Je doel behalen moet gevierd worden! Of het nu een klein of een groot doel is. En of je hier nu kort of lang voor gewerkt hebt.
Stel voor jezelf een beloning vast die je krijgt wanneer jij je doel behaald hebt.
11. Wees niet te streng
Ga niet ineens te hard van stapel. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit een paar weken goed gaat en dan ineens ben je er helemaal klaar mee. 100% alles perfect doen lukt niet. Er zijn tegenslagen of situaties die zich voordoen in je leven waardoor het even tegen zit. Probeer je zo goed mogelijk aan je nieuwe doelen te houden en blijf iedere keer weer een stap vooruit zetten.
Vergeet daarbij dat streng zijn naar je hond ook niet werkt. Je hoeft niet streng te zijn om doelen met je hond te gaan halen.
Wel is het belangrijk om consequent te zijn, zodat je hond de kans krijgt om te begrijpen wat er van hem of haar verwacht wordt.
Houd het leuk voor jezelf en je hond en je zult zien dat je sprongen vooruit maakt.
Je weet nu wat je te doen staat. Dus ga ervoor!
Vind je dit een waardevolle blog? Laat het even weten in een reactie en ken je iemand voor wie dit belangrijk kan zijn? Tag hem of haar gerust.