Waarom honden je likjes geven

Komt je dit bekend voor?
Nadat je een lange wandeling met je hond hebt gemaakt en hem eten hebt gegeten, ga je zitten om te ontspannen. Vervolgens komt je hond langs, dus je begint hem te aaien. Maar zodra je dat doet, begint hij je te likken. Je bent er geen fan van, maar in het begin maakt het niet zoveel uit … Maar uiteindelijk likt hij zelfs je hele gezicht af.
Dit gebeurt elke keer dat je hem genegenheid biedt! Maar waarom is dat?

Honden likken hun roedelleden en zichzelf om vele redenen, maar als je dit gedrag beter wilt begrijpen, helpt het om te kijken naar de oorzaak.
Hieronder deel ik een aantal oorzaken waarom honden je een likje kunnen geven.

 

We smaken goed


Als je hond na het eten zijn voerbak likt, de vloer likt nadat hij heeft gesmeerd of het aanrecht likt na het koken, kun je vrij gemakkelijk tot de conclusie komen dat ze gewoon van de smaak houden. Maar wist je dat hetzelfde kan kloppen als ze ons likken?
Soms hebben we namelijk ergens kleine voedseldeeltjes op ons die ze ruiken en proeven.
Daarnaast genieten honden ook van het zout op onze huid.

 

Uiterlijke verzorging


Je zult misschien niet zo snel denken dat een hond zich bezig houdt met hygiëne, maar honden likken vaak om zichzelf schoon te houden, net als katten dat doen.
Let er echter wel op: als een hond zijn anale streek overmatig blijft likken, kan dit een teken zijn dat de anaalklieren moeten worden uitgedrukt.

 

Genezing


De hond likt aan zijn wonden.
Speeksel van de hond heeft enzymen die bacteriën doden en wanneer een hond zichzelf likt, helpt het om dood weefsel kwijt te raken en vuil van wonden te verwijderen. Sommige honden kunnen echter gewoon niet stoppen en kunnen wonden opnieuw openen of andere soorten schade veroorzaken door het overmatige likken.

 

Dwangmatig


Het likken kan echter ook dwangmatig worden.
Als je merkt dat je hond steeds hetzelfde voorwerp of gebied likt, of dat hij dat lijkt te doen wanneer hij bang of nerveus is, is het misschien tijd om medische hulp te zoeken. Terwijl likken een gezonde stressverlichter kan zijn, versterkt obsessief likken juist de angst en maakt het het probleem alleen maar erger.

 

Communicatie


Honden likken andere honden om ze van alles te vertellen: van “Ik heb honger” tot “Ik geef me aan jou over” tot “Laten we vrienden zijn.” Ze doen dit ook bij mensen, maar wij zijn meestal niet zo goed in het interpreteren van deze boodschappen. Als je hond je intens likt, kijk dan rond en kijk of er iets mis is. Misschien is de waterbak leeg of is de deur van de bench gesloten. De kans is groot dat uw hond u iets wilt duidelijk maken.

 

Genegenheid


Dit is de meest voorkomende reden dat huisdieren ons of elkaar likken. Likken zorgt voor genegenheid en het zorg ervoor dat uw hond plezierige endorfines aanmaakt die hem bijvoorbeeld kalmeren of troosten.
Toch kan dit gedrag bij mensen soms een ergernis worden.
Als je wilt dat je hond stopt, negeer hem dan en loop een andere kamer in wanneer hij begint.
Uiteindelijk zal hij leren dat likken ervoor zorgt dat je weggaat, en dit is niet wat ze willen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!