Waar haal jij je hond?

Er zijn tegenwoordig heel veel manieren om  een pup of volwassen hond te adopteren. Je kunt bijvoorbeeld een hond kopen via een fokker, asiel of het internet. Ik zal hieronder enkele voor en nadelen, naar mijn mening, beschrijven:

Fokker:

Voordelen:

– Voordeel van het kopen van een hond bij een erkende fokker is dat er altijd informatie aanwezig is over de pups en de ouders. Bijvoorbeeld over eventuele voorkomende ziektes, geschiedenis of aard.

– Fokkers weten meestal heel veel over het ras, en kunnen ze u daardoor heel goed helpen bij eventuele vragen. Bijvoorbeeld of ze in het algemeen heel druk zijn of rustig en of het werkhonden zijn of juist sportieve honden.

– Bij erkende fokkers worden de pups meestal in huiselijke kring opgevoed. Dit is heel belangrijk want eigenlijk begint de socialisatie van een pup al op dag 1.

– Fokkers kunnen je helpen met het uitkiezen van een pup.

– Fokkers zorgen ervoor dat ze alle controles van de dierenarts met de nodige inentingen hebben gehad. Daarnaast zorgen ze ervoor dat ze een chip, een ontwormingskuur en een vlooienbehandeling hebben gehad.

Nadelen:

– Je loopt het risico dat je met een broodfokker te maken krijgt met de daarbij behorende nadelen:

– Bij een broodfokker leven de dieren niet in huiselijke kring, en worden de pups ook niet in huiselijke kring opgevoed.

– De ouders leven in piepkleine hokjes die als broedmachines worden gebruikt, en zitten soms dagen in hun eigen uitwerpselen.

– Honden van broodfokkers hebben vaak erfelijke ziektes.

Koop dus echt geen pup bij een broodfokker, ook al is het uit medelijden. Veel mensen denken op deze manier een dier te hebben gered. Dat is misschien zo, maar op deze manier maak je weer plaats voor een nieuwe en de broodfokker heeft er weer aan verdiend, wat dus genoeg reden voor hen is om op dezelfde manier door te gaan.

Asiel:

Voordelen:

– Je geeft  een hond toch een nieuw thuis. Ergens waar ze lekker verder kunnen genieten van hun leven met hun nieuwe baasje.

– Asielen doen hun best, maar het is toch beter als de hond een nieuw thuis vindt waar de baasjes tijd hebben voor de hond. Voor de hond.

– Meestal weten asielen ook de achtergrond van de hond. Bijvoorbeeld of ze goed met katten, kinderen, of andere honden overweg kunnen. En ook over hoe ze naar andere mensen toe zijn.

 

 

 

Nadelen:

– Meestal zitten de honden niets voor niets in het asiel. Vaak zijn ze al naar het asiel gebracht omdat de honden een bepaald gedrag vertonen waar de baasjes niet mee overweg kunnen.

– Ook kan het zijn dat een hond al zo lang in het asiel is dat de hond probleemgedrag gaat ontwikkelen omdat hij niet genoeg beweging krijgt. Hier kunnen de asiel medewerkers meestal niets aan doen omdat er gewoon teveel honden zitten in één asiel.

– Soms hebben mensen de hond met spijt weg moeten doen omdat er een verandering is in het privé leven. En dan is het nadeel dat de hond soms al heel oud kan zijn en meestal niet herplaatst wordt.

Internet:

Voordelen:

– Je kunt van te voren zien hoe de hond eruit ziet en er wordt meestal beschreven wat hij wel en niet kan. Daardoor weet je een beetje wat je kunt verwachten.

– Ook kun je via internet makkelijk contact opnemen met een fokker of stichting. Daar kun je van tevoren al informatie vinden over de fokker, stichting en zijn honden.

Nadelen:

– Het komt voor dat mensen worden opgelicht op internet bij het kopen van een hond.

– Er wordt soms een geldbedrag gevraagd voor iets wat helemaal niet van toepassing is.

– Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat de hond gewend is aan katten en kinderen en dit blijkt achteraf niet waar te zijn.

– Het grootste nadeel is dat er broodfokkers actief zijn op internet. Tegenwoordig zijn er ook gastgezinnen die honden van broodfokkers in huis nemen om deze vervolgens door te verkopen. Zo krijgen de broodfokkers toch hun geld en betalen ze de gastgezinnen een bedrag voor de medewerking.

Tot slot

Wil je graag een hond hebben? Kijk dan goed naar de hond, de situatie en zijn gezondheid.

En wordt niet verliefd op het eerste hondje dat je tegenkomt of op een plaatje dat je ziet, maar kijk goed rond en vraag om informatie. Zorg dat je de hond van te voren hebt gezien. Wordt er geen duidelijk antwoord gegeven op je vragen of moeilijk gedaan om informatie te verkrijgen? Je krijgt antwoorden zoals:’ wil je de hond of niet?’ Dan raad ik je aan het niet te doen.

Ook al bevallen de antwoorden je wel, maar wanneer je gaat kijken voelt het niet goed, neem de hond dan niet mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!