Technieken om je hond geestelijk uit te dagen.

Een hondeneigenaar is er verantwoordelijk voor om voldoening te geven aan de behoeftes van zijn of haar hond. En hoewel het voor de meeste mensen makkelijk is om de hond een lichamelijke uitdaging te geven, kan het lastiger worden om manieren te verzinnen om dit op een psychologische manier te doen. Dit omdat psychologische uitdaging net zo belangrijk is als lichamelijke uitdaging. Wanneer dit namelijk niet gebeurd kan dit gaan leiden naar destructief gedrag. En dit betekent dat alle negatieve energie die de hond niet kwijt kan zich gaat uiten naar bijvoorbeeld je meubilair. Daarom deel ik in deze blog een aantal creatieve manieren om het brein van je hond te stimuleren.

 1. Leer hem een nieuwe kunstje.

Iedere keer als je met je hond aan het werk gaat, is dat voor hem een geestelijke uitdaging. Wat je kunt doen is op zoek gaan naar nieuwe trucjes of kunstjes die je samen kunt gaan oefenen. Als je hond de basiscommando’s, zit, blijf en kom helemaal onder de knie heft, probeer dan bepaalde commando’s te combineren, zoals ‘kom’ en ‘zit’.

 1. Gebruik interactieve spelletjes.

Hondenspeeltjes zijn inmiddels de piepbeestjes en lappenpoppen voorbij.

Waar je nu gebruik van kunt gaan maken zijn bijvoorbeeld puzzels waarin je snoepjes of brokjes kunt verstoppen, zodat je hond uit moet vissen hoe hij bij die snoepjes kan komen. Of stop iets lekkers in je hand en laat je hond uitzoeken in welke hand je het snoepje hebt. Honden hebben een goede neus en zullen hem dan ook graag gebruiken.
Wat ook een mogelijkheid is, is om je hond zijn eten te laten zoeken in de tuin. Hier heb ik nog een leuke video over hoe dit eruit ziet.

 1. Neem eens een andere route.

Wij mensen zijn enorme gewoontedieren en lopen onbewust dagelijks altijd dezelfde route. Maar daag jezelf en je hond eens uit en loop door andere straten of ga eens naar andere uitlaatplekken.

Zo wordt de wandeling niet alleen interessanter voor jou maar ook voor je hond.

 1. Geef je hond een taak.

Net als wij mensen willen honden ook een functie, een doel en een betekenis hebben. Honden zijn immers van oorsprong gefokt voor bepaalde taken. Laat je hond achter een frisbee aan rennen of een bal. Wat ook een leuke activiteit kan zijn is samen met je hond op behendigheid of flyball gaan bij een leuke hondenschool. Zoek een activiteit die bevredigend is voor het ras van je hond.

 1. Zorg dat je hond goed gesocialiseerd word.

Honden zijn gezelschapsdieren en je moet aan die specifieke behoefte voldoen door ze regelmatig te laten spelen met vergelijkbare honden. Dit is voor je hond een ideale manier om zowel lichamelijk als geestelijk actief bezig te zijn.

2 reacties

 1. Zeker waar. Een ballenbak met ballen en daar de brokken of koekjes in. Vers vlees aanbieden in een kong of anti schrok bak. En qua sport vergeet niet de hoopers??? ik geef er zelf les in en als je het op de goede manier doet moet je hond heel hard nadenken en is een half uur meer als genoeg om je hond moe te krijgen.

  1. Absoluut. Je hoeft niet lang bezig te zijn om je hond mentaal uit te dagen.
   Leuk dat je met hoopers bezig bent:)

   Groetjes Team HondWeerInBalans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!