Gepubliceerd op 18/10/2019

Problemen tijdens de wandeling met je hond.

De dagelijkse wandeling is een belangrijk onderdeel van verantwoordelijk leiderschap, maar voor velen is het soms ook het meest stressvolle onderdeel. Het beheersen van de wandeling zal niet alleen dit deel van jouw dagelijkse routine plezierig maken, maar ook helpen bij het aanpakken van ander probleemgedrag, omdat het jouw hond kan helpen om meer op jouw te vertrouwen.
Hier zijn enkele oplossingen voor het omgaan met problemen die je tegen kan komen tijdens het uitlaten van je hond.


Trekken aan de lijn tijden de wandeling
Dit is één van de meest voorkomende problemen waarmee hondeneigenaren worden geconfronteerd. Sommige honden willen niet lopen, maar liever eerst rennen om hun energie goed kwijt te kunnen. Ga joggen, gebruik skeelers of laat je hond mee rennen aan de fiets om die overtollige energie af te voeren, vóórdat je het trekken aan de lijn probeert aan te pakken. Wanneer de hond zijn opgekropte energie kwijt is, kan je kijken welke methode het beste bij jou en jouw hond past om je hond naast je te laten lopen.


Afgeleid tijdens de wandeling
Sommige honden stoppen graag om overal te ruiken . Hoewel het niet verkeerd is om je hond te laten ruiken, is het wel raadzaam om aan te geven wanneer het wel of niet kan.
Let op: Je wilt je hond niets ontzeggen. Leer je hond wanneer hij wel of niet mag ruiken, zodat hij weet wanneer het wel kan en wanneer niet.
Zo voorkom je frustratie bij jezelf, maar ook bij je hond. Want als hij de ene keer wel uit zichzelf mag ruiken en de andere keer niet en je reageert bijvoorbeeld boos, dan weet hij nooit waar hij aan toe is. Daarnaast wil je natuurlijk gevaarlijke situaties voorkomen.
Bijvoorbeeld wanneer je hond uit zichzelf besluit om midden op de straat te gaan ruiken aan een blaadje, terwijl er een auto aankomt.


Mensen ontwijken tijdens de wandeling
Loop je constant naar de overkant van de straat om te voorkomen dat je andere honden of mensen passeert, zodat je hond niet naar hen uitvalt? En merk je onzekerheid of spanning bij het tegen komen van andere mensen of honden? Dan is het verstandig om hier hulp bij te zoeken. Er zal dan gewerkt worden aan de relatie tussen jou en je hond, zodat het wederzijds vertrouwen en respect weer terug komt.
Zoek dan naar een goede hondengedragsdeskundige bij jou in de buurt. Of als ik je ergens mee kan helpen dan hoor ik dat natuurlijk ook graag!  


Halverwege de wandeling stoppen
Het is mogelijk dat jouw hond oververmoeid raakt tijdens de wandeling. Soms vergeten we dat de hoeveelheid  beweging die we de hond geven moet verminderen naarmate hij ouder wordt. Het is ook mogelijk dat jouw hond bijvoorbeeld lichamelijk iets heeft, waardoor hij niet verder kan lopen. Neem contact op met je dierenarts als je wilt uitsluiten dat het om iets lichamelijks gaat. Merk je dat het niet iets lichamelijks is? Dan is het belangrijk om te kijken waarom een hond stopt. Heeft hij geen zin? Of wordt hij bang van een bepaald geluid of object waardoor hij stilstaat? Dan is het raadzaam om een hondengedragsdeskundige in te schakelen die je hier verder bij kan helpen. Er kunnen namelijk nog veel meer redenen zijn waarom een hond opeens stil gaat staan en het is belangrijk om te kijken wat de oorzaak hiervan is.


Niet geïnteresseerd in wandelen
Dit is een veel voorkomend puppyprobleem. Je pup besluit gewoon dat hij liever gaat zitten of anders zijn eigen ding doet. Je kunt je hond aanmoedigen om op te staan en aan de slag te gaan door hem op te pakken en weg te nemen van je huis. Waarom?
Omdat hij eerder gemotiveerd is om terug naar huis te lopen dan dat hij ervan wegloopt.
Loopt hij na jouw aanmoediging wel mee? Beloon je hond hier dan voor met wat lekkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *