Lopen, ruiken, kauwen en slapen

Vier fundamentele elementen die ik toepas bij mijn honden om ze in balans te houden.

Er zijn vier belangrijke punten die ik toepas om mijn honden in balans te krijgen en te houden. Dit zijn punten die ik toepas vanaf het moment dat ik ze uit ga laten. Wanneer je onderstaande punten toe gaat passen, zal er zeker een positieve verandering plaats gaan vinden. Pas de onderstaande
principes dan ook toe buiten je eigen gewoontes met je hond om. Of pas het iets aan. Daarbij zet ik de vier elementen op volgorde:

 
 1. Lopen

  Vogels vliegen, vissen zwemmen en honden lopen. Beweging voor een hond is dan ook belangrijk.
  Door je hond de beweging te geven die hij nodig heeft, kan hij lekker zijn energie kwijt. Kijk dus goed naar wat je hond nodig heeft aan lichaamsbeweging.
 2. Ruiken (snuffelen)

  Honden verkennen de wereld door hun neus te gebruiken. Maar behalve verkennen, werkt ruiken ook kalmerend en stressverlagend. Daarbij kan je de hond ook mentaal extra uitdagen door hem zijn neus te laten gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brokjes zoeken in de tuin of ander speurwerk.
  Kijk goed naar aan welke activiteit je hond het meeste de behoefte heeft. Mentale uitdaging is voor elke hond goed. Alleen vindt de ene hond een spoor volgen leuk, terwijl de andere liever zijn favoriete speeltje zoekt.
 3. Kauwen

  Ook hebben honden de behoefte om te kauwen. Wanneer dit te weinig gebeurt, kan het zijn dat je hond iets zoekt om op te kauwen. Wanneer je hond de behoefte heeft, dan kan je hem beter een bot aanbieden dan dat hij je tafelpoot of favoriete schoenen opzoekt. Daarbij werkt kauwen óók stressverlagend voor je hond.
  Daarbij stimuleert kauwen de aanmaak van endorfine. Dit hormoon werkt rustgevend en pijnstillend.
  Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Geef je hond dan ook dagelijks een lekker bot om op te kauwen. Zorg er daarbij wel voor dat het ontspannen kauwen is en niet dat het obsessief gedrag wordt.
 4. Slapen

  Behalve uitdaging is rust ook belangrijk. Door je hond voldoende rust te geven kan hij alle gebeurtenissen die hij mee heeft gemaakt verwerken. Tevens kan dan ook het lichaam tot rust komen. Een goede kwaliteit slaap is dan ook belangrijk! Volwassen honden hebben gemiddeld 13 tot
  16 uur slaap nodig. Senioren en pups tussen de 18 en de 20 uur slaap.
  Daarbij pas ik alles toe vanuit rust. Dit om ervoor te zorgen dat hoge opwinding niet voor zal komen.
  Tevens zorgt werken vanuit rust ervoor dat mijn honden van alle elementen rustig kunnen genieten.

  Tot slot:

  Kijk goed naar wat je hond nodig heeft en aankan. Wat voor de ene hond werkt hoeft voor de andere hond niet te werken. Kijk daarom naar wat je hond nodig heeft en leuk vindt. Pas daarbij bovenstaande elementen toe en je zult merken dat de band tussen jou en je hond sterker wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas begin 2025 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!