Hoe weet jij of jij de leider bent?

Springt jouw hond tegen je op als je thuiskomt? Dan ben jij misschien niet de leider die jouw hond nodig heeft. Als jouw hond tegen visite opspringt laat hij zien dat hij zichzelf heeft aangeleerd om opgewonden te zijn bij visite. Maar dit is zeker te veranderen! Hieronder geef ik je wat tips om te zorgen dat jouw hond niet meer opspringt tegen visite:

  1. Laat zien dat jij weet wat je wil.

Door te laten zien dat jij een leider bent en neemt zal jouw hond minder snel de leiders rol over gaan nemen. In een roedel is er altijd één die de leiding heeft en duidelijkheid geeft. Of dit nu in de mensenwereld of de dierenwereld is. En als je niet laat zien dat jij de leider bent dan zal de hond dingen gaan uitproberen om duidelijkheid te creëren. Vergeet niet: een leider is altijd kalm, zelfverzekerd en assertief. Hoe moeilijk de situatie soms ook is. Wees dus niet de dominante tiran maar de persoon die duidelijkheid geeft en de leiding neemt over de situatie zodat de hond leert, begrijpt en dan weet waar hij aan toe is. Duidelijkheid geeft rust. Een hond vindt het dan ook fijn om te weten wat er van hem of haar verwacht wordt.

  1. Overlaad jouw hond niet met liefde als je naar of door de deur gaat.

Wij mensen zijn geneigd om alles met liefde te belonen of om altijd zo naar de hond te kijken. Hoewel dit voor mensen soms een positief effect kan hebben werkt dit bij een hond niet zo. Liefde geven op het verkeerde moment zorgt vaak voor opwinding. En wat jij beter kunt gebruiken is rust.
Daarbij kan een verkeerde timing van belonen ervoor zorgen dat probleemgedrag juist toeneemt i.p.v afneemt. Tevens kan verkeerde timing van belonen ervoor zorgen dat er gemengde signalen wordt afgegeven. Deze gemengde signalen kan zorgen voor stress en frustratie bij de hond.

Hoe meer rust, hoe beter de communicatie, hoe duidelijker de verstandhouding. Je wilt immers dat de hond rustig blijft en niet opspringt tegen visite bijvoorbeeld.

  1. Corrigeer jouw hond wanneer hij wil gaan springen.

Laat zien aan jouw hond wanneer jij het niet eens bent met zijn gedrag. Maar let hier wel op dat je altijd rustig blijft. Treed met een rustige, zelfverzekerde en assertieve houding op. Ga niet met je hond in discussie maar laat gewoon zien wat je van jouw hond verwacht.

  1. Een leider ben je altijd.

Neem je rol als leider serieus. Dit betekent dus ook dat je altijd de leider bent. Niet de ene keer wel en de andere keer niet. Anders zal de hond jou niet serieus nemen en weet de hond niet waar hij aan toe is.

  1. Zorg dat jouw hond zijn overtollige energie kwijt kan.

Wanneer een hond teveel energie heeft wordt het heel moeilijk voor hem om rustig te worden. Zorg er dus voor dat hij elke dag weer zijn energie kwijt kan. Dit kan door middel van lange wandelingen of door jouw hond mee te laten rennen aan de fiets.

  1. Laat visite jouw hond negeren.

Dit betekent niet aankijken, niets tegen zeggen en niet aanraken. Zo leert de hond ook dat het niets oplevert om zich zo op te dringen bij jouw visite. Ook zal de hond jou niet gaan ondermijnen. Het werkt immers niet als jij laat zien aan jouw hond dat het niet mag, maar jouw hond alsnog een beloning krijgt van je visite, wanneer hij niet naar jouw luistert.

Plaats bovenstaande tips toe en je zult zien dat er positieve verandering plaats zal vinden.

2 reacties

  1. Bedankt voor de duidelijke en overzichtelijke tips. Zeker de houding van een leider; kalm, zelfverzekerd en assertief.
    En hoe zit dat bij de bel? Mijn hond (teef, kooiker 16 mnd) slaat behoorlijk aan bij de bel, en het gaat er dan ook vooral om dat zij perse mee moet naar de deur. Dat laat ik niet toe, ik stuur haar naar haar plaats en zeg dat ze moet wachten. Dat doet ze, totdat ik bij de voordeur ben en dan begint ze toch weer te blaffen.

    1. Hoi Monika,

      Bedankt voor je compliment.
      Je zou eens kunnen proberen je hond mee te nemen naar de voordeur. Wel dat hij daar netjes wacht en dat je dan de visite binnen laat.
      Voor sommige honden werkt dit net even wat beter omdat ze minder lang hoeven te wachten tot ze de visite zien.

      Groetjes Eddy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We zijn helaas gestopt.

Na 15 jaar fulltime werkzaam te zijn geweest met enorm veel passie, zijn we nu helaas gestopt met onze werkzaamheden. Het bedrijf staat open voor overname.

Bent u opzoek naar tips over hondengedrag? Bekijk dan gerust onze kennisbank!