Lees de lichaamstaal van je hond.

Terwijl mensen voornamelijk woorden gebruiken om te communiceren, gebruiken honden energie om te communiceren, wat ze uiten via hun lichaamstaal. Om met onze honden te communiceren moeten we hun ‘taal’ leren en aannemen, in plaats van te verwachten dat ze de onze leren.

Een manier om de taal van een hond te ontcijferen is door te onthouden dat hun energie bestaat uit intenties en emoties.

Deze energie, dus hun intenties en emoties, kun je lezen uit zijn lichaamstaal.
Een opgewonden, speelse hond kun je middels deze aspecten dan ook ontcijferen.
De beweging is naar voren, maar de voorkant van het lichaam van de hond ligt laag bij de grond. De intentie (de voorwaartse beweging) is opwinding, maar de emotie (het lage lichaam) is vriendelijk, dus de energie is speels.

Dat betekent dat vergelijkbaar gedrag verschillende dingen kan betekenen. Een opgewonden hond en een agressieve hond kunnen bijvoorbeeld allebei vooruit staan naar een persoon of ander dier, maar één van hen is speels en de andere is bedreigend. Evenzo kan een hond wegrennen uit angst, maar hij kan ook wegrennen om een achtervolgingswedstrijd met een andere hond te beginnen.
De belangrijkste lichaamsdelen waar je op moet letten zijn het hoofd, de oren, de staart en de achterkant. Hoe hoger deze zijn, hoe dominanter de houding van een hond kan zijn.
Hoe lager ze zijn, des te onderdaniger of onzekerder hij zich voelt.
Kijk ook naar de spanning in het lichaam van de hond. Kijk dan vooral naar de rug en de benen. Hoe gespannener een hond is, hoe hoger het energieniveau.

De energie van een hond kun je al gauw verkeerd interpreteren, dus ontwikkel een gewoonte van nauwkeurige observatie van hun lichaamstaal.

Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang wanneer een hond zijn tanden laat zien, maar een scherpzinnige waarnemer weet dat wanneer de tanden samen zijn, met de oren langs het hoofd getrokken, de ogen loensen en het lichaam wordt verlaagd en weghangt, de hond daadwerkelijk zijn onderwerping laat zien.
Evenzo kan een hond op je af komen rennen, maar als zijn lichaam ontspannen is, zijn staart kwispelt en waterpas staat, en is er geen spanning in het lichaam, dan vertoont hij opwinding, geen agressie.

Honden kunnen ons niet in woorden vertellen wat ze denken en voelen. Ze drukken zich constant uit door lichaamstaal en energie. Zodra we leren hoe dit te begrijpen, opent er een hele wereld van communicatie met onze honden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!