Je hond geven wat hij nodig heeft

Wanneer je een sterke band op wilt bouwen met je hond, zijn een aantal punten enorm belangrijk. Een van deze punten is, je hond voldoening geven in zijn basisbehoeftes. Hoewel dit misschien logisch klinkt, is niet iedereen zich ervan bewust wat precies de basisbehoefte van een hond is.

Daarom zal ik hieronder de basispunten benoemen waardoor je je hond nog beter kan geven wat hij nodig heeft.

1. Beweging

Vissen zwemmen, vogels vliegen en honden lopen. Geef je hond dagelijks de beweging die hij nodig heeft.
Houd er rekening mee dat dit natuurlijk per hond kan verschillen. Denk hierbij aan:

  • Het energie niveau;
  • De leeftijd;
  • Het ras.

Kijk dan ook goed naar wat je hond nodig heeft om zijn overtollige fysieke energie kwijt te raken. Het gaat er dus niet om dat jij je hond helemaal uitput, maar dat je hem zijn fysieke energie kwijt kan laten raken zodat hij makkelijker kan ontspannen.

Een hond die zijn fysieke energie kwijt is, kan zich beter concentreren, staat open om te leren en kan makkelijker ontspannen. Uiteraard mag je variëren met verschillende activiteiten. Kijk wederom wel weer naar welke activiteit het beste bij je hond past.

2. Mentale uitdaging

Zoals je misschien vaker hebt gelezen is ook mentale uitdaging belangrijk. Je hond mentale uitdaging geven zorgt ervoor dat hij zich niet gaat vervelen, werkt hartslag verlagend en zorgt voor stressvermindering. Wist je dat honden soms mentaal sneller moe raken dan met fysieke activiteiten?

Een goede combinatie tussen fysiek en mentale uitdaging is dan ook belangrijk. Wat kun jij je hond dan het beste geven aan mentale uitdaging? Dit hangt wederom af van het energie niveau, ras en leeftijd van je hond. Kijk hier dus goed naar en lees je goed in. Mentale uitdaging hoeft dan ook niet lang te duren. Soms is 5 minuten al meer dan genoeg. Uiteraard is dit afhankelijk van de mentale uitdaging die jij je hond wilt bieden. Let er daarbij wel op dat fysiek als mentaal de activiteit leuk is voor jou, maar ook zeker voor je hond.

3. Rust

Behave uitdaging is rust belangrijk voor een hond. Een goede kwaliteit van slaap zorgt ervoor dat de hond mentaal als fysiek kan herstellen. Een volwassen hond heeft al gauw 14 to 16 uur slaap nodig en een senior hond of pup 18 tot 20 uur slaap. Hierbij is uiteraard de nacht meegerekend. 

Let op: bovenstaande tijden zijn richtlijnen. Kijk altijd naar wat jouw hond precies nodig heeft.

4. Eten en drinken

Logisch, zou je denken, maar hier valt soms winst te behalen. Goede kwaliteit voer en schoon water zorgt ervoor dat een hond beter in zijn vel zit. Er is dan ook niet 1 type voer wat het beste is voor elke hond. Kijk hierbij ook weer naar waar jouw hond het goed op doet.

5. Duidelijkheid zorgt voor rust

Als wij mensen goed willen functioneren in het verkeer dan is het belangrijk dat we weten wat wel en niet kan. We willen weten wat bepaalde verkeersborden betekenen en moeten we begrijpen dat de verschillende lampen boven de weg geen discolampen zijn, maar stoplichten, waarbij elke kleur een betekenis heeft.

Willen wij goed functioneren op ons werk willen we ook weten wat de functie is die we uit moeten oefenen en welke taken er wel niet gedaan moeten worden. Zo weten we waar we aan toe zijn en wat er van ons verwacht wordt.

Met onze hond is dit niet anders. Regels en grenzen horen erbij en zorgen ervoor dat ze weten wat ze wel en niet kunnen doen. Vergeet niet dat wij mensen ervoor hebben gekozen om een hond in ons leven te halen. Des te belangrijker dat wij de verantwoordelijkheid nemen voor onze hond en hem geven wat hij nodig heeft. Regels en grenzen hoort hier ook bij.

Soms hoor ik mensen ook wel eens zeggen, ja maar hij moet toch ook hond zijn?
Absoluut! Alleen net als een kind alleen zichzelf kan ontwikkelen en kind kan zijn als hij weet waar hij aan toe is, op school en bij zijn vriendjes enz, werkt dit bij een hond niet anders. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin er etiquette, regels en grenzen zijn. Belangrijk dus dat wij onze honden leren wat er van ze wordt verwacht in bepaalde situaties. 

Vergeet daarbij niet, net als in het verkeer of op je werk zijn regels er niet om je van alles te ontzeggen, maar om aan te geven wanneer iets wel of niet kan. Als we kijken naar regels en grenzen voor de hond werkt dit niet anders.
Regels en grenzen heeft dus niets te maken met de baas zijn, maar het nemen van verantwoordelijkheid en je hond geven wat hij nodig heeft om op te groeien tot zijn volledig potentieel.

6. Structuur

Net als wij mensen zijn honden gewoontedieren. Een duidelijke structuur werkt voor heel veel honden dan ook enorm goed. Structuur is dan ook een onderdeel wat zorgt voor duidelijkheid en dat de hond weet wat hij kan verwachten op een bepaald moment van de dag.

Nu komt structuur natuurlijk niet op een minuut aan, maar let maar eens op. Je hond zal bepaalde momenten herkennen wanneer hij hier aan gewend raakt. Denk bijvoorbeeld maar eens de tijden dat jij je hond eten geeft of als 1 van de baasjes aan het eind van de dag weer terug komt van zijn werk.

7. Liefde

Liefde is een onderdeel waar bijna niemand problemen mee heeft.  Sterker nog wij kunnen onze honden soms overladen met liefde. Hoewel de intentie heel goed is, is het des te belangrijker dat wij wel gaan kijken wanneer wij onze honden liefde geven. Want liefde geven werkt voor de hond ook belonend en het laatste wat we natuurlijk willen is onze honden belonen op het moment dat hij iets doet wat niet mag. Het meest ideale is dan ook dat we de hond liefde geven wanneer hij zich goed voelt en goed gedraagt. 

Daarbij zijn er enorm veel verschillende manieren waarop wij onze hond liefde kunnen geven. Denk hierbij aan:

  • Een aai geven.
  • Knuffelen.
  • Snoepje geven.
  • Een bot geven om lekker op te kauwen. (link blog honden die kauwen)
  • Je hond een taak geven.
  • Elkaar aankijken en je trots voelen.
  • Genieten van elkaars aanwezigheid zonder dat er verder contact moet zijn.
  • Etc.

Kijk wederom weer naar wat de hond fijn vindt. Zo vindt niet altijd elke hond het leuk om continue aangeraakt te worden, maar kan je aanwezigheid en af en toe iets lekkers al genoeg zijn.

Vergeet daarbij niet dat honden graag werken voor aandacht of een beloning. Kijk naar de activiteit die het beste bij je hond past en wat hij leuk vindt. Je hond knuffelen en aaien kan natuurlijk geen kwaad. Alleen niet elke hond vind dit leuk. Vergeet niet dat liefde geven niet alleen voor jou leuk moet zijn, maar ook zeker voor je hond. Dit werkt andersom net zo toch?

8. Kalm en zelfverzekerde leider

Een hond heeft iemand nodig die bovenstaande punten kan toepassen.  Hiervoor zijn dan ook verschillende benamingen in de hondenwereld. Hondengeleider, hondenbegeleider, roedelleider, leider, hondeneigenaar, baasje, pappa of mamma.

Hoe je het ook noemt, wat ik belangrijk vind is dat jij je hond op een kalme, maar zelfverzekerde manier begeleid. Daarbij dat jij je hond bescherming en veiligheid biedt. Wees de persoon die je hond nodig heeft om op te kunne groeien tot een stabiele, kalme, blije, gelukkige en gehoorzame hond. Kortom een hond weer in balans.

2 reacties

    1. Hallo Tineke,

      Wat een hond precies nodig heeft is lastig te zeggen.
      Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in de bewegingsbehoefte van een hond.
      Zo is heeft niet elke Herder of Aussie de zelfde behoefte, maar verschilt dit per hond.

      Daarbij spelen ook de mentale uitdaging, duidelijkheid d.m.v regels en grenzen en een goede kwaliteit van slaap een rol.

      Het gaat om het totale plaatje waar je dan naar kan kijken.

      Mocht ik je ergens mee kunnen helpen?
      Stuur dan gerust een mailtje naar info@hondweerinbalans.nl

      Groetjes Eddy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!