Je hond eten geven.

Etenstijd is een moment waarop we één van de belangrijkste verbindingen maken met onze hond. Of dat zou het tenminste moeten zijn. Het is de perfecte tijd om jouw rol als leider en de band met je hond te versterken, omdat jij de bron bent van het voedsel dat ze nodig hebben. Dus voor mij is het belangrijk om hier tijd aan te besteden en niet zomaar wat eten in een bak te gooien en neer te zetten voor de hond.

Ik probeer consistent te zijn, net als bij alle andere aspecten van training, en volg een ritueel vóór elke maaltijd die ik aan de honden geef. Ten eerste vind ik het belangrijk om je honden vóór de maaltijd uit te laten. Niet alleen kom je dan dichter bij de natuur, jagen – eten – slapen, maar ook voorkom je een maagkanteling die met name voor kan komen bij grote honden.
Aangezien een maagkanteling levensbedreigend kan zijn, willen we dit natuurlijk voorkomen.
Daarbij laat de praktijk ook vaak zien dat honden niet altijd goed willen eten als zij het voer voor de wandeling krijgen in plaats van  na de wandeling. Dit mede doordat het lichaam er dan niet om vraagt.

Ik weet dat dit niet praktisch is voor iedereen, althans op dagelijkse basis, maar ik meng het voedsel van mijn honden graag met mijn handen, zodat mijn geur en energie erin zit. Het kost echt niet zoveel extra tijd, en het resultaat is een maaltijd gemaakt met liefde.
Ook wissel ik het eten geven vanuit een bak af met voer strooien in de tuin, zodat ze meer hun neus moeten gebruiken.

Voedsel creëert vaak opwinding bij honden.  Het is belangrijk dat als je merkt dat je hond opgewonden raakt, je even wacht en vervolgens je hond terug laat gaan naar een rustige, wachtende gemoedstoestand.

Het is een uitdaging voor honden om kalm te blijven en te wachten tot ze worden geïnstrueerd om te eten, maar het is een heel belangrijk stuk training als je niet wilt dat je hond bijvoorbeeld geobsedeerd wordt door voer. Door je hond te laten wachten tot hij kalm is en je de opdracht geeft om te eten, kun je latere problemen met voedselagressie (baknijd) voorkomen. Een rustige hond zal immers geen probleemgedrag zoals baknijd vertonen. Wanneer een hond opgewonden en gespannen raakt bijvoorbeeld wel.

Een ander ding dat ik graag doe voordat ik mijn honden laat eten is, om ze rechtstreeks naar mij te laten kijken. Niet naar het voer. Dit is een uitdaging voor een hond waarvan elk instinct zijn aandacht op het voedsel vestigt. Dus waarom doe ik dit? Ik denk dat het twee dingen bereikt. Het eerste is dat het de hond helpt voorkomen dat hij geobsedeerd en gefixeerd raakt op het voer. Het tweede, wat volgens mij belangrijker is, is dat het hen helpt de bron van hun voedsel te waarderen. 
Dit is een geweldige manier om je te band met je hond te versterken en hem te laten zien dat je trots op hem bent omdat hij kalm blijft. En dat trotse gevoel is al een beloning voor de hond.

Hoe te letten op voedselagressie:

Wanneer je naar je hond loopt terwijl hij aan het eten is, let dan op of hij zijn hoofd naar zijn eten laat zakken alsof hij je ervan wil blokkeren. Je ziet misschien het haar in zijn nek omhoog gaan (borstelen) , zijn lichaam wordt gespannen en zijn staart stijf. Je moet heel voorzichtig met deze situatie omgaan, omdat dit gedrag snel uit de hand kan lopen. Wanneer je dan ook merkt dat je hond baknijd heeft, is het raadzaam hier hulp bij te zoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!