Is jouw hond vaak opgewonden?

Er zijn helaas veel mensen die grote of kleine gedragsproblemen ervaren bij hun hond. Er kunnen dan ook verschillende oorzaken of redenen zijn dat probleemgedrag van een hond tevoorschijn kan komen.
Twee van de grootste redenen waarom mensen problemen hebben met een onevenwichtige hond die gedragsproblemen vertoont, zijn:

 

Gebrek aan dagelijkse lichaamsbeweging


Een gebrek aan dagelijkse lichaamsbeweging zorgt ervoor dat een hond zich gefrustreerd voelt met zijn opgekropte energie. In tegenstelling tot mensen zullen honden er nooit voor kiezen om met spanning te leven.
Opgekropte energie wordt omgezet in spanning die een hond kwijt wil. Zonder gestructureerde lichaamsbeweging uit zich dit al gauw in blaffen, dingen vernietigen, zeuren, dingen stelen en mogelijk zelfs uitvallen naar andere honden en mensen. Dit gedrag functioneert dan als uitlaatklep om de opgekropte energie kwijt te kunnen. Dagelijkse lichaamsbeweging is niets meer dan ervoor zorgen dat je hond zijn opgekropte energie kwijt kan. Dagelijks 3 keer per dag je hond uitlaten is dan ook een manier waarop je hond zijn energie kwijt kan. Uiteraard pas je de behoefte van lichaamsbeweging aan op de hond die je hebt en het energie niveau dat erbij hoort.



Mensen die genegenheid koesteren


Aaien, praten tegen de hond, kijken naar de hond en andere manieren van affectie tonen aan je hond vormt juist een voeding voor de opwinding als ze al opgewonden zijn. De meest voorkomende plaats waar dit gebeurt is bij de voordeur op het moment dat de hondeneigenaar thuis komt.
Een veel voorkomende misvatting in de hondenwereld is dat een opgewonden hond een gelukkige hond is. Niet altijd! In feite is dit juist een veel voorkomend probleem bij mijn klanten. De eigenaar is de controle over de hoge opwinding van de hond verloren. Ze weten hoe ze de opwinding “aan” moeten zetten, maar niet hoe deze weer “uit” te zetten.
Een opgewonden hond is niet altijd gelukkig. Kan een hond gelukkig en opgewonden zijn? Zeker. Kan een hond opgewonden en gespannen zijn? Ja. Kan opwinding ongecontroleerde opwinding worden en leiden tot grote problemen, zoals angst en gekte bij de voordeur, als de hond aangelijnd is, of zelfs thuis? Zeker!
Terwijl de opwinding van je hond je je goed kan laten voelen als je thuis komt, kan het ook voor veel problemen zorgen als je deze opwinding voedt. Dezelfde opwinding die je voedt als je thuis komt, is dezelfde opwinding die de hond ook zou hebben wanneer een familie, bezorger of vreemdeling naar de deur komt. Het enige probleem is dat het gepaard gaat met spanning en dat de opwinding zo hoog raakt dat de hond de controle over zichzelf verliest.

Een goed opgevoede hond is een kalme, gelukkige hond die luistert naar aanwijzingen indien nodig.
Opwinding is zo eenvoudig te creëren op momenten waarop je dit wilt, maar we moeten voorál leren om het uit te schakelen en te laten zien dat het niet de standaard energie is die we willen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!