Honden die kauwen

Honden houden ervan om op dingen te kauwen. Meestal zijn het botten of kauwspeelgoed dat wij mensen voor onze hond kopen. Toch kan het zijn dat soms de huishoudelijke artikelen zoals kussens of schoenen eerder aan de beurt zijn bij de hond. Gelukkig weten we dat een bot zoveel keer beter voor ze is dan onze schoenen bijvoorbeeld. Maar er zijn tal van voordelen aan het kauwen op botten, evenals tal van redenen waarom honden graag op botten kauwen. Hieronder deel ik dan ook een aantal voordelen en redenen waarom honden graag kauwen op botten.

Voedingswaarden

Enkele van de voordelen kunnen de voedingswaarden zijn, aangezien sommige botten calorierijk beenmerg bevatten. Terwijl de honden de botten wegknabbelen om te proberen het merg te krijgen, krijgen de honden tegelijkertijd ook calcium binnen omdat ze het bot afslijten. Kijk daarom naar een goed gezond bot, waar ze lekker op kunnen kluiven.

Voor pups die kauwen.(bijten)

Het is ook bekend dat honden vaak op dingen kauwen als ze puppy zijn. Kauwen op botten is een manier voor puppy’s om de pijn van het krijgen van tandjes te verlichten. Maar naarmate ze ouder worden, kan het kauwen van honden op botten juist gunstig zijn voor hun gebit. Het is voor hen een manier om tandplak van hun tanden te verwijderen.

Tevens gebruiken pups ook vaak hun tanden om de wereld om hen heen te ontdekken. Eveneens leren pups in een nest hoe hard ze mogen bijten. Zo piept zijn broertje of zusje wanneer het er te hard aan toe gaat. Ook kan weglopen of een snauw voorkomen dat te hard gebeten wordt. Het is dan ook aan ons mensen om de pup te leren wanneer hij bij ons mensen in huis komt hoe hard hij wel of niet mag bijten.

Eveneens kunnen pups gaat kauwen (bijten) omdat ze wisselen van tanden. Dit gebeurt ongeveer tussen de 3 en 7 maanden. Het wisselen van tanden kan dan niet prettig voelen voor de hond waardoor hij ergens op wil kauwen. Door ergens op te kauwen wil hij het vervelende gevoel verhelpen.

Kauwen en stress

Maar soms zullen onze honden gaan kauwen omdat ze zich vervelen of angstig zijn. Als je plotseling vaker van huis bent of als er iets anders in hun omgeving is veranderd, kunnen ze kauwen gebruiken als een coping-mechanisme. Vaak kan kauwen op een bot bijvoorbeeld ook stressverlagend werken. Tevens stimuleert het kauwen, wanneer de hond dit op een rustige manier doet, de aanmaak van endorfine. (Gelukshormoon) Dit hormoon werkt dan kalmerend en pijnstillend. Het is dan ook aan te raden je hond dagelijks iets te geven om op te kauwen.

Te veel energie of te weinig rust.

Overmatige energie kan er ook voor zorgen dat honden meer op dingen willen kauwen. Kijk daarom ook naar zowel de mentale als fysieke uitdaging die een hond op een dag krijgt. Ook te weinig rust kan ervoor zorgen dat een hond sneller op spullen wil gaan kauwen. Dit omdat hij de prikkels niet goed kan verwerken en hier onrustig of gestrest van wordt. Door te kauwen probeert de hond dan te kalmeren, maar vaak lukt dit dan niet meer.


Een bot is gewoon lekker.

Maar soms kauwen honden op botten, gewoon omdat ze het lekker vinden. En dat is prima. Maar als vuistregel moet je jouw hond in de gaten houden terwijl ze van een bot genieten. Dit omdat ze het risico kunnen lopen de botten in kleinere stukjes te breken, die vervolgens kunnen worden ingeslikt. En laat ze nooit op botten kauwen zoals kippenbotten, want die kunnen breken en versplinteren en letsel veroorzaken.


Kortom

Je hond op een bot laten kauwen werkt stres verlagend. Dit is dan ook de reden waarom ze zelf soms op dingen beginnen te kauwen. Door de stress te verlagen gaan ze lekkerder in hun vel zitten. Wanneer je hond veel spullen kapot maakt kan stress een oorzaak zijn. Het is dan ook raadzaam contact op te nemen met een hondengedragsdeskundige wanneer je dit probleem ervaart. Want zoals je nu misschien weet is kauwen op spullen niet het probleem, maar de uitkomst van een probleem.

honden die kauwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!