Tips voor honden die bang zijn voor vuurwerk

Oud en nieuw staat weer voor de deur. En daarbij hoort natuurlijk ook weer vuurwerk. Hoewel het voor de meeste mensen hartstikke leuk is om vuurwerk te zien of af te steken is dit voor de dieren meestal geen pretje. Sterker nog, al die plotselinge knallen dichtbij de grond, de lichtflitsen en de geur van verbranding is doorgaans geen situatie waar iemand blij van wordt. Een hond dus al helemaal niet. Dit ook nog eens omdat ze alles intenser meemaken dan wij mensen. Honden hebben een beter gehoor en beter ontwikkelde neus. Maar om toch te zorgen dat jij jouw hond zo rustig mogelijk oud en nieuw kunt laten beleven geef ik hieronder wat tips.

Allereerst, wat zijn o.a de signalen die je hond laat zien als hij bang is?

 Let op de volgende signalen:

 • Lage houding van het lichaam.
 • Oren plat naar achteren of opzij.
 • Continue lippen aflikken. (Dit wordt ook wel tongelen genoemd)
 • Snel of zwaar hijgen. (Zonder dat je hond het warm heeft)
 • Veel gapen (Zonder dat je hond moe is.)
 • Continue alert zijn.
 • De hele tijd nerveus en onrustig rondlopen in huis. 
 • Geen snoepjes/koekjes of botjes aan willen nemen.
 • Weg willen vluchten.

*Ontwijk vuurwerk.

Als het mogelijk is ga dan samen met jouw hond naar een pension/hotel/vakantiehuisje, vrienden of familie waar weinig vuurwerk is. Ook kun je je hond wegbrengen naar een dierenpension waar weinig of geen vuurwerk in de buurt is. Vuurwerk is voor een hond heel onnatuurlijk. Dus mocht je een plek hebben waar een hond heen kan, waar geen of nauwelijks vuurwerk is, kan dit een hele goede optie zijn.

Heb jij deze optie niet? Lees dan snel verder en pas deze tips toe.

 1. Beweging.

Om een hond te kunnen laten ontspannen is het belangrijk dat jij er voor zorgt dat hij zijn energie kwijt kan. Hoe meer de hond zijn energie kwijt is hoe beter hij kan ontspannen. Door de hond zowel lichamelijk als mentaal uit te dagen zorg je ervoor dat hij alle opgekropte energie en frustratie kwijt kan en van nature kan ontspannen.
Plan de langste wandeling vroeg in de ochtend en laat de hond kort uit op momenten dat het rustig is op straat. Ook kun je je hond uitlaten op rustige gebieden waar niet of nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken.

 1. Geluid.

Het ene vuurwerk knalt nog harder dan de ander. Om dit te kunnen maskeren zorg je ervoor dat je muziek aan hebt staan in huis dat het geluid van buiten een beetje dempt. Zorg er wel voor dat dit muziek is met een rustig ritme.

 1. Licht.

Lichtflitsen kunnen een trigger zijn voor een hond om bang van te worden. Sluit daarom de gordijnen en houd het licht in huis aan. Zo zie je ook minder het verschil met de lichtflitsen van buiten en werkt het minder intimiderend.

 1. Medicijnen of thundershirt.

Als je met oud en nieuw medicijnen wilt geven of een thundershirt wilt gebruiken werkt dit alleen wanneer jouw hond rustig is. Net als medicijnen werkt het shirt alleen wanneer de hond rustig is. Is jouw hond op een schaal van 1 (rust) tot 10 (extreem onrustig of angstig) op nummer 7, 8 of 9? Dan zullen de medicijnen of het shirt niet werken. Dit omdat de hond dan al te angstig is en beide producten geen werking meer kunnen hebben. Let wel, haal je medicijnen altijd bij een dierenarts of holistisch dierenarts! Niet van een winkel o.i.d. Sommige medicijnen die ze in winkels verkopen hebben een verlammende werking op het lichaam en geen kalmerende werking op de hersenen.
Een hond zit dan eigenlijk gevangen in zijn eigen lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het medicijn vetranquil. Gebruik dit middel dus absoluut niet!

Uiteraard kunnen natuurlijke geneesmiddelen zoals bachbloesems of lavendel helpen, maar laat je dan wel goed voorlichten door een professional.

Heb je geen thundershirt maar wil je wel graag je hond helpen? Gebruik dan een sjaal en verbind je hond hiermee om dezelfde werking als een thundershirt te krijgen.

 1. Troost jouw hond niet. Steun hem en bied bescherming.

Wij mensen willen altijd snel gaan troosten als we iets zielig vinden. We bouwen dan een enorm gevoel van medelijden op en spoelen mens of dier over met dit gevoel. En wat ik nu zeg klinkt misschien even hard, maar niemand is ooit geholpen met medelijden. Als je kijkt naar honden onderling, die troosten elkaar ook niet. Wat ze wel doen is bescherming en steun zoeken bij elkaar. Wanneer jouw hond niet lekker op zijn plaats kan blijven liggen en toenadering zoekt, is dit niet erg. Let er alleen wel op dat je zelf rustig blijft. Straal altijd rust en zelfverzekerde energie uit. Daarbij aai je hond ook niet continue. Dit doen honden onderling ook niet. Als honden bang zijn gaan ze tegen elkaar aanliggen en verder niet. Geef dit jouw hond ook. Vaak genieten honden ook niet van het aaien, maar is je hand op zijn rug of kop soms al genoeg. Merk jij dat jouw hond echt bang wordt en bij jouw wil zijn dan laat hem lekker tegen jou aan liggen op de bank of de grond. Aai hem dus niet constant en voel geen medelijden. Doe je dit wel dan help je hem niet en daarbij geef je eigenlijk aan dat de angst die hij voelt terecht is. Laat hem in plaats daarvan voelen dat hij veilig bij jou kan liggen. Vergeet niet, wij mensen kunnen rationeel nadenken, honden niet. Maak dus ook geen groot punt van het vuurwerk. Hoe normaler jij reageert en hoe normaler jij je voelt, hoe eerder de hond zich op zijn gemak kan voelen. Wordt dus niet boos of gefrustreerd, maar blijf ten alle tijden rustig.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Blijf zelf kalm.

Honden zijn immers goede spiegels en voelen fijnloos aan hoe wij ons voelen.
Wanneer jij druk en onrustig gaat doen, zal je hond dat voelen en de indruk krijgen dat er echt iets ergs aan de hand is. Angst kan dus in zekere zin wel degelijk ‘besmettelijk’ zijn. Blijf daarom zelf altijd kalm!

Merk je dat je hond rustig wordt van je aanraking? Dan is dit natuurlijk prima. Wat soms zelf kan helpen is om je hond dan een ontspanningsmassage te geven.  Geef je hond niet te vaak een ontspanningsmassage en niet te lang. Kijk vooral ook of je hond het prettig vindt op dat moment of dat hij liever gewoon lekker bij je ligt. Let op: geef de ontspanningsmassage niet als hij al ontzettend nerveus of angstig is, maar wees het voor.
Zorg er tevens voor  bij het geven van de ontspanningsmassage, dat je zelf kalm bent en blijft. Je kan een ander immers niet geven wat je zelf niet hebt of bent.  Begin hier dan ook vroeg mee zodat je hond weet wat de massage is en doet dit niet pas op oudejaarsdag.

 1. Ga je hond niet straffen!

Wanneer je hond zeer bang is heeft het geen zin om de angst te gaan straffen. Hierdoor maak je het alleen maar erger. Als je wilt dat je hond zich even niet angstig voelt of kan ontspannen, leidt je hond dan af met een leuk spel of speeltje tot hij uit zijn angst is en rustig wordt.

7. Laat je hond kauwen op een bot.

Wanneer een hond kauwt op bijvoorbeeld een bot, komt er endorfine vrij wat de hond o.a helpt te kalmeren. Neemt hij het botje niet aan? Geen probleem het is geen must. Probeer het bot dan op een later moment te geven.

8. Geluidsdesensibilisatie

In het kort:
Geluidsdesensibilisatie of terwijl het ongevoelig laten worden voor harde geluiden is een methode dat goed kan werken om de reactie van je hond op harde en hoge geluiden zoals vuurwerk te veranderen. Dit kan werken door je hond in huiselijke omgeving langzaam bloot te stellen aan enge geluiden zoals vuurwerk, terwijl jouw hond wordt afgeleid met iets leuks. Denk hierbij aan spelen met een met een balletje of kauwen op een bot. Op deze manier kan je wanneer je dit goed opbouwt de negatieve associatie die je hond heeft met bijvoorbeeld vuurwerkgeluiden worden omgebogen naar een positieve associatie.
Het is dan ook aan te raden hier vroeg mee te beginnen. Denk hierbij aan 3 a 4 maanden voordat de vuurwerkperiode echt start.

9. Houdt je hond aan de lijn.

Houdt je hond aan de lijn wanneer je merkt dat in jouw omgeving het afsteken van vuurwerk is begonnen. Het gebeurt helaas nog te vaak dat honden die los zijn van de lijn, schrikken van vuurwerk dat afgaat en daarna wegrennen. In sommige gevallen raken honden zelfs vermist.
Laat je hond in deze periode dan ook niet los van de lijn.

10. Sluit ramen en deuren.

Er zijn helaas gevallen bekend waarbij de hond schrikt van het vuurwerk en de mogelijkheid heeft om uit huis te vluchten. Zorg er daarom voor dat ten alle tijden ramen en deuren goed dicht zijn. Mocht je hond dan in paniek raken, verklein je in ieder geval de kans dat je hond uit angst weg rent. Met als mogelijk vervolg dat je hond vermist raakt.

11. Zorg voor een plek waar de hond zich terug kan trekken.

Het kan best zijn dat je hond tijdens vuurwerk liever een eigen plekje heeft waar hij zich terug kan trekken. Zorg daarom voor een eigen plekje waar hij zich veilig voelt. Kijk daarbij op welke plek de hond zich prettig voelt en zorg ervoor dat het een veilige plek wordt waar hij zich terug kan trekken indien nodig.

12. Geniet van de jaarwisseling.

Laten we behalve rekening houden met de hond, niet vergeten zelf te genieten van de jaarwisseling. Er is immers weer een jaar afgesloten en juist in deze tijd is ontspanning en gezelligheid belangrijk. Hoe positiever de sfeer, hoe beter voor je hond, maar ook voor jezelf en je gezin.

4 reacties

 1. Ik ben net zo bang voor vuurwerk als mijn hond. Hij verdwijnt dan ook bij de eerste knallen onder de bank en komt daar urenlang niet meer vandaan. Samen zitten we opgesloten in huis totdat het geknal over is. Van mij mogen ze het verbieden. Bij mijn buurman hebben de vogeltjes in zijn volière zich vorig oudejaar uit paniek dood gevlogen tegen de afrastering.

  1. Hallo,

   Vuurwerk is inderdaad een lastig probleem.
   Helemaal omdat de knallen en lichtflitsen plotseling zijn.
   Ik hoop dat je wat hebt aan de tips in deze blog.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

 2. Ivan ook ik ben bang voor Vuurwerk vooral die harde knallen
  Gelukkig les gehad van Eddy
  Angst is een gevoel Gevaar is reëel
  Deze gedachte helpt mij
  De tips zijn welkom vooral omdat ik elf hoog woon dus geluid rondom

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas begin 2025 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!