Gepubliceerd op 12/12/2016

Tips voor honden die bang zijn voor vuurwerk

Oud en nieuw staat weer voor de deur. En daarbij hoort natuurlijk ook weer vuurwerk. Hoewel het voor de meeste mensen hartstikke leuk is om vuurwerk te zien of af te steken is dit voor de dieren meestal geen pretje. Sterker nog, al die plotselinge knallen dichtbij de grond, de lichtflitsen en de geur van verbranding is doorgaans geen situatie waar iemand blij van wordt. Een hond dus al helemaal niet. Dit ook nog eens omdat ze alles intenser meemaken dan wij mensen. Honden hebben een beter gehoor en beter ontwikkelde neus. Maar om toch te zorgen dat jij jouw hond zo rustig mogelijk oud en nieuw kunt laten beleven geef ik hieronder wat tips.

*Ontwijk vuurwerk.

Als het mogelijk is ga dan samen met jouw hond naar een pension, vrienden of familie waar weinig vuurwerk is. Ook kun je je hond wegbrengen naar een dierenpension waar weinig of geen vuurwerk in de buurt is. Vuurwerk is voor een hond heel onnatuurlijk. Dus mocht je een plek hebben waar een hond heen kan, waar geen of nauwelijks vuurwerk is, kan dit een hele goede optie zijn.

Heb jij deze optie niet? Lees dan snel verder en pas deze tips toe.

  1. Beweging.

Om een hond te kunnen laten ontspannen is het belangrijk dat jij er voor zorgt dat hij zijn energie kwijt kan. Hoe meer de hond zijn energie kwijt is hoe beter hij kan ontspannen. Door de hond zowel lichamelijk als psychologisch uit te dagen zorg je ervoor dat hij alle opgekropte energie en frustratie kwijt kan en van nature kan ontspannen.
Plan de langste wandeling vroeg in de ochtend en laat de hond kort uit op momenten dat het rustig is op straat.

  1. Geluid.

Het ene vuurwerk knalt nog harder dan de ander. Om dit te kunnen maskeren zorg je ervoor dat je muziek aan hebt staan dat het geluid van buiten een beetje dempt. Zorg er wel voor dat dit muziek is met een rustig ritme.

  1. Licht.

Lichtflitsen kunnen een trigger zijn voor een hond om bang van te worden. Sluit daarom de gordijnen en houd het licht in huis aan. Zo zie je ook minder het verschil met de lichtflitsen van buiten en werkt het minder intimiderend.

  1. Medicijnen of thundershirt.

Als je met oud en nieuw medicijnen wilt geven of een thundershirt wilt gebruiken werkt dit alleen wanneer jouw hond rustig is. Net als medicijnen werkt het shirt alleen wanneer de hond rustig is. Is jouw hond op een schaal van 1 tot 10 op nummer 7, 8 of 9? Dan zullen de medicijnen of het shirt niet werken. Dit omdat de hond dan al te angstig is en beide producten geen werking meer kunnen hebben. Let wel, haal je medicijnen altijd bij een dierenarts! Niet van een winkel o.i.d. Sommige medicijnen die ze in winkels verkopen hebben een verlammende werking op het lichaam en geen kalmerende werking op de hersenen. Heb je geen thundershirt maar wil je wel graag je hond helpen? Gebruik dan een sjaal en verbind je hond hiermee om dezelfde werking als een thundershirt te krijgen.

  1. Troost jouw hond niet. Bied hem bescherming.

Wij mensen willen altijd snel gaan troosten als we iets zielig vinden. We bouwen dan een enorm gevoel van medelijden op en spoelen mens of dier over met dit gevoel. En wat ik nu zeg klinkt misschien even hard, maar niemand is ooit geholpen met medelijden. Als je kijkt naar honden onderling, die troosten elkaar ook niet. Wat ze wel doen is bescherming en steun zoeken bij elkaar. Wanneer jouw hond niet lekker op zijn plaats kan blijven liggen en toenadering zoekt, is dit niet erg. Let er alleen wel op dat je zelf rustig blijft. Straal altijd rust en zelfverzekerde energie uit. Daarbij aai je de hond ook niet. Dit doen honden onderling ook niet. Als honden bang zijn gaan ze tegen elkaar aanliggen en verder niet. Geef dit jouw hond ook. Merk jij dat jouw hond echt bang wordt en bij jouw wil zijn dan laat hem lekker tegen jou aan liggen op de bank of de grond. Aai hem dus niet en voel geen medelijden. Doe je dit wel dan help je hem niet en daarbij geef je eigenlijk aan dat de angst die hij voelt goed is. Laat hem in plaats daarvan voelen dat hij veilig bij jou kan liggen. Vergeet niet, wij mensen kunnen rationeel nadenken, honden niet. Maak dus ook geen groot punt van het vuurwerk. Hoe normaler jij reageert en  hoe normaler jij je voelt, hoe eerder de hond zich op zijn gemak kan voelen.

  1. Ga je hond niet straffen!

Wanneer je hond zeer bang is heeft het geen zin om de angst te gaan straffen. Hierdoor maak je het alleen maar erger. Als je wilt dat je hond zich even niet angstig voelt of kan ontspannen, leidt je hond dan af met een leuk spel of speeltje tot hij uit zijn angst is en rustig wordt.

7. Laat je hond kauwen op een bot.

Wanneer een hond kauwt op bijvoorbeeld een bot, komt er een stofje vrij wat de hond helpt te kalmeren. Neemt hij het botje niet aan? Geen probleem het is geen must. Probeer het bot dan op een later moment te geven.

Eén reactie op Tips voor honden die bang zijn voor vuurwerk

  1. Ivan schreef:

    Ik ben net zo bang voor vuurwerk als mijn hond. Hij verdwijnt dan ook bij de eerste knallen onder de bank en komt daar urenlang niet meer vandaan. Samen zitten we opgesloten in huis totdat het geknal over is. Van mij mogen ze het verbieden. Bij mijn buurman hebben de vogeltjes in zijn volière zich vorig oudejaar uit paniek dood gevlogen tegen de afrastering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *