Hoe ontstaat oververhitting?

Honden hebben helaas niet zoals mensen de mogelijkheid om hun warmte via het zweten kwijt te raken. Zij kunnen dit alleen via hijgen en via de voetzolen. De mogelijkheid voor honden om hun overtollige warmte af te kunnen voeren is dan ook beperkt. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur van de hond bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden.
(Je kan het vergelijken met het koken van een ei.)

Wat zijn o.a. de alarmsignalen als een hond oververhit raakt?

-Heel erg hijgen
-Veel kwijlen
-Sloomheid
-Niet verder willen lopen
-Warm aanvoelen bij de oren
-Spierverslapping
-Bij meting temperaturen boven tussen 40.5 en 42! graden 
-Rode slijmvliezen
-Buiten bewustzijn raken

 

Oververhit en nu?

Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk uit de zon en zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de buik van de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw niet te koud water. Leg de handdoek nooit over de rug van de hond. Dit omdat de warmte dan niet of nauwelijks het lichaam kan verlaten. Let hierbij ook op dat je de plekken bij de oren en de voetzolen verkoelt. Geef je hond daarbij kleine slokjes water te drinken. Neem tevens zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

 

Voorkom oververhitting met temperaturen vanaf 20 graden

Het begint met een stukje logisch nadenken. Laat niet je hond achter in de auto in de brandende zon. Ook niet als je een raampje open zet. Dit werkt echt niet. Het wordt te snel te warm in de auto. Helaas gebeurt dit nog te veel! Ga tevens ook niet midden op de dag je hond uitlaten of je hond mee nemen aan de fiets. Niet alleen is het veel te warm om ze mee te laten rennen aan de fiets of voor een wandeling, maar vergeet de hete grond niet! Hier bedoel ik asfalt, stenen, tegels enz voor mee. In de warme zon word de grond enorm heet. Je voelt het misschien niet door je slippers of schoenen heen, maar het gebeurt vaak dat honden de voetkussentjes letterlijk verbranden. Let hier dus goed op.

Laat daarom je hond alleen vroeg in de ochtend of laat in de avond even uit. Let er bij de avond wel op dat de grond niet te warm is.

 

Wat kan je verder nog doen?

Het kan soms lastig zijn om met extreem warme temperaturen je hond af te koelen. 
Daarom hieronder nog even een paar tips!
Weet jij nog een goeie tip? Plaats deze dan onderaan deze pagina!

Schaduw
Net als voor ons mensen is ook de schaduw je beste vriend. Zorg er daarom voor dat je hond de schaduw op kan zoeken wanneer hij dit graag wilt.

Let er op dat sommige honden onbewust te lang in de zon kunnen blijven liggen. Sommige honden houden echt van de zon, maar kunnen er dan te lang in blijven liggen waardoor ze oververhit kunnen raken. Houd je hond dus goed in de gaten en begeleid hem naar de schaduw als dit nodig is.
 
Water
Zorg dat je hond gedurende de dag voldoende gelegenheid heeft om te drinken. Ververs ook het water regelmatig omdat het water met hete temperaturen ook op kan warmen.
 
Zwembad
Houdt je hond van water?
Dan kan een klein hondenzwembadje of iets dergelijkes een goede uitkomst zijn. 

Koelproducten
Er zijn tegenwoordig verschillende producten te verkrijgen om je hond te helpen af te koelen. Denk bijvoorbeeld aan een koelmatje of vest. Kijk goed naar wat voor jouw hond het beste kan werken.

In huis
Bij veel honden is het soms toch prettiger om binnen te zijn dan buiten. Dit omdat het daar misschien koeler is of  dat de tegels of laminaat koel aanvoelt voor de hond. Mochtje hond zelf al aangeven dat hij naar binnen wil of al naar binnen lopen. Laat hem dan lekker binnen afkoelen.
 

Kortom

Probeer oververhitting te voorkomen en blijf voor jezelf logisch nadenken. Kijk goed naar wat het beste werkt voor jou en je hond om samen de zomer goed door te komen.

Want behalve de warmte kan de zomer ook veel vreugde voor jou en je grote vriend mee brengen. Geniet ervan samen en zorg dat je het beide prettig houdt bij exreme temperaturen

2 reacties

 1. Wauwww Dank U wel
  Voor dit artikel
  Weet nu waar op te letten
  Woon in een flat 11 hoog
  Stop haar onder douche
  Koel haar voeten buik en Liezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!