Duidelijkheid geven zorgt voor rust.

Als we kijken naar ons leven, dan zijn er in het algemeen een aantal punten die enorm belangrijk zijn in ons leven. 
Een van deze punten is het hebben van duidelijkheid. Hoe duidelijker iets is, hoe beter we weten waar we aan toe zijn en hoe meer rust dit ons geeft.

Neem als voorbeeld eens het verkeer.

Om aan het verkeer veilig deel te kunnen nemen zijn er een aantal regels waar we ons allemaal aan moeten houden. Hoe beter wij  de regels van het verkeer begrijpen, hoe beter wij weten wat er van ons wordt verwacht. 
Denk hierbij aan het behalen van jouw rijbewijs. Om met jouw auto het verkeer in te gaan, zijn er regels. Zo weet je dat bij het bordje 50 maximaal 50 km per uur mag rijden. En als je een stoplicht tegen komt dat op rood staat, dat je moet stoppen.
Houdt iedereen zich aan die regels? Dan creëert dit veiligheid.
Duidelijkheid en veiligheid creëert rust.

Wanneer we kijken naar onze honden, dan is dit niet anders.

Ook honden hebben behoefte aan duidelijkheid.
Hoe beter de hond weet wat wij van ze verwachten, hoe beter de hond begrijpt wat wij van hem willen.Net als in het verkeer zijn de regels consequent. De regels gelden altijd. Niet de ene keer wel en de andere keer niet. Rood is te allen tijde stoppen.

Het is daarom ook belangrijk dat we consequent zijn naar onze honden in wat we willen bereiken.
Dus als je bepaalde verwachtingen hebt van jouw hond, is het belangrijk dat je dit consequent toepast. Zo begrijpt de hond wat er van hem verwacht wordt. 
Hoe duidelijker en consequenter jij als baasje bent naar jouw hond, hoe meer rust je dus uiteindelijk creëert, omdat jouw hond weet waar hij aan toe is.

Denk hierbij aan het aanleren van het woordje “zit” .
Wanneer de hond de ene keer moet gaan zitten bij het woordje “zit” en de andere keer moet gaan liggen, geeft dit geen duidelijkheid. En zorgt voor onrust bij de hond.

Als jij jouw hond aanleert dat het woordje “zit” te allen tijde betekent dat hij moet gaan zitten, geeft dit hem duidelijk en rust.

Duidelijk zijn is dus enorm belangrijk voor de hond, maar ook voor de band tussen baas en hond. Hoe duidelijker je bent, hoe meer vertrouwen, respect en liefde je ervoor terug krijgt. 
Vertrouwen, respect en liefde zorgt voor loyaliteit.

Net zoals mensen tijd nodig hebben om de regels in het verkeer te begrijpen, moeten wij onze honden de tijd geven om te leren wat wij van ze verwachten.
Daarom is duidelijk zijn en consequent handelen belangrijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!