Beloningsgericht werken

Voer werkt vaak heel motiverend voor honden en kan daarom vaak zeer effectief zijn bij gehoorzaamheidstrainingen.
Je vraagt je hond om een moeilijke opdracht uit te voeren door middel van een verbale of visuele aanwijzing, en hij voert vervolgens het gewenste gedrag uit. Dit lijkt misschien eenvoudig voor de hond en eenvoudig voor jou, maar honden communiceren in de natuur niet op deze manier.
Door gebruik te maken van de kracht van iets dat voor hen heel belangrijk is, zoals voer , kun je het voor de hond makkelijker maken om de opdracht te leren en uit te voeren.
Hier zijn een paar tips voor het uitvoeren van een voergerichte gehoorzaamheidstraining.Gebruik kleine beloningssnoepjes.


Het is gemakkelijk om al snel te overdrijven met beloningen, vooral tijdens je training, maar zorg ervoor dat jouw hond zijn gewicht behoudt door kleine beloningssnoepjes te gebruiken. Ook zorg je ervoor dat je hond niet te snel vol zit waardoor je hond zijn interesse verliest in het beloningssnoepje.Beloon je hond als hij in een rustige gemoedstoestand is.


Vergeet niet, je beloont niet alleen het trucje, maar ook het gedrag.
Beloon hyperactief of opgewonden gedrag dus niet wanneer dit niet wordt verwacht. Wacht tot je hond in de juiste gemoedstoestand is om hem te belonen. Hoort er opwinding bij het gewenste gedrag en trucje? Dan is het natuurlijk prima om dit te belonen.Koop je hond niet om.


Dit is de situatie die je wilt vermijden. Je hond leert hoe hij een commando moet uitvoeren, … maar hij zal het alleen doen als hij weet dat hij er een beloning voor krijgt. Beloning in de vorm van snoepjes zijn geweldig om in eerste instantie de aandacht van je hond te trekken, maar uiteindelijk wil je er steeds minder gebruik van maken. Bouw dit daarom langzaam af en geef niet continue iets lekkers, maar wissel dit ook eens af met een aai, een beloning met een stem of een balletje.Beloon elke stap in de richting van het gewenste gedrag


Veel mensen maken de fout om te proberen hun hond en met name een pup de hele opdracht in een keer uit te laten voeren, voordat ze de beloning geven. Vervolgens raken mensen dan soms gefrustreerd als het niet gelijk werkt. Voor sommige honden werkt het dan ook goed om in kleinere stapjes naar je doel te werken.

Bijvoorbeeld:
Je probeert je volwassen hond of pup te trainen om te laten zitten op commando.

Bij de eerste keer dat je dit aangeeft laat hij zijn achterste een beetje zakken. Hier kan je hem dan voor belonen. De 2e keer dat je hem het commando geeft wacht je iets langer zodat hij iets lager met zijn billen naar de grond gaat. Ook hier beloon je hem voor. Dit herhaal je net zo lang tot dat de hond helemaal zit op de grond. Je merkt het doel blijft hetzelfde. Alleen pas je het nu in kleinere stapjes toe zodat het voor de hond wat makkelijker word om te begrijpen. Let op, dit werkt niet altijd voor elke hond. Kijk goed wat het beste past bij je hond.

 

Laat de traktatie vervagen


Deze techniek helpt om te voorkomen dat de beloningssnoepje omkoping wordt. Je gebruikt de beloning een paar keer om de hond te verleiden om hem te laten doen wat je wilt. Bijvoorbeeld om zijn hoofd op de grond laten zakken of om naar je toe te komen. Gebruik vervolgens hetzelfde gebaar, maar dan met een lege hand.
Wanneer je hond het gewenste trucje en gedrag heeft laten, geef je hem een verbale aanmoediging: “Goedzo!” Geef hem het beloningssnoepje met de andere hand of op een nabijgelegen plek, zoals de vloer. Uiteindelijk
wil je alleen willekeurig de beloningssnoepjes geven en uiteindelijk stoppen met het gebruiken van de beloningssnoepjes.
Geef het voer in de positie waarop jij je hond wilt hebben. Het gedrag dat aan de beloning vooraf gaat wordt versterkt, maar dat geldt ook voor de positie van je hond. Als je je hond wilt belonen voor het liggen, geef het dan alleen aan je hond als hij ligt (of een stap in de richting van liggen) , maar niet nadat hij opgewonden opspringt.Vermijd afleidingen


Heb je problemen om de aandacht van je hond te krijgen met een snoepje?
Het kan zijn omdat er iets interessanter in de omgeving is, zoals gierende auto’s, andere dieren of spelende kinderen. Zoek een plek waar de focus van je hond op jou en die lekkere beloning zal liggen. Bouw langzaam meer prikkels op wanneer de hond begrijpt wat er van je verwacht wordt.

 

Probeer verschillende beloningssnoepjes


Een ander veel voorkomend probleem met voedselgerichte gehoorzaamheidstraining is de voorkeur van je hond. Het is mogelijk dat de traktatie die je gebruikt gewoon niet lekker genoeg is voor je hond. Test verschillende gezonde hondensnoepjes, totdat je er één vindt die echt de aandacht trekt van je hond.Overweeg clickertraining


Je kunt het geven van een traktatie ook combineren met het geluid dat een clicker maakt. Je hond zal dat geluid van de clicker associëren met een beloning. Natuurlijk zijn sommige honden meer voedselgericht dan anderen. Als voer niet werkt voor jouw hond, kun je in plaats daarvan ook een leuk speeltje gebruiken en voor sommige honden is jouw persoonlijke aandacht al voldoende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!