6 tips om de feestdagen goed door te komen

De feestdagen komen er weer aan! Voor de meeste mensen en honden een hele leuke tijd vol plezier, lekker eten en natuurlijk cadeautjes.
Maar niet voor iedereen is het altijd feest, het kan ook stress betekenen. Helemaal als je hond zich niet goed weet te gedragen.

Hieronder zal ik dan ook 6 tips delen om ervoor te zorgen dat de feestdagen voor jou en je hond leuk zijn en blijven.

1. Zorg dat je hond zijn overtollige energie kwijt is.
Tijdens de feestdagen is het net zo belangrijk dat je hond tegemoet wordt gekomen in zijn behoeften als wanneer er geen feestdagen zijn.
Helemaal als je weet dat je langdurig mensen over de vloer krijgt of misschien uit eten gaat met
familie.  Je bent dan meerdere uren bezig met je visite of van huis en dit kan van ons al lichamelijk en psychologisch veel vragen.
Laat je hond mee gaan in je ritme en zorg ervoor dat hij rustig en ontspannen kan zijn. Helemaal omdat de feestdagen soms extra opwinding creëren door de feestelijke stemming. Neem je hond voordat de visite er is mee voor een lange wandeling of mee aan de fiets. En vergeet daarbij ook niet je hond wat hersenwerk te laten doen wanneer hier behoefte aan is.
2. Vergeet niet je regels en grenzen te hanteren tijdens de feestdagen.
Tijdens de feestdagen is er vaak meer eten in huis en dit wordt natuurlijk ook uitgestald. Hierdoor kan de hond in de verleiding komen om eten te gaan pakken wat niet voor hem is of wat misschien zelfs gevaarlijk kan zijn. Herinner je hond er dan ook aan dat, ook al is er meer visite en staat er meer eten op tafel, de regels en grenzen nog steeds gelden.
Gebruik de feestdagen als een kans om te werken aan je leiderschap. Je wil immers niet dat het gedrag van je hond tijdens de feestdagen negatief wordt, maar je wil dat het gedrag positief toeneemt.
Wees een zelfverzekerde en rustige leider, geen boze tiran.3. Zorg voor een rustplek.
De ene hond kan gevoeliger zijn voor drukte en opwinding dan de andere hond. Het is dan ook belangrijk dat je ook tijdens de feestdagen een plek creëert waar je hond tot rust kan komen. Een plek waar hij ongestoord kan slapen.

Bij de ene hond kan dit een kleed of mand in de woonkamer bij de visite zijn en bij de andere hond geeft dit te veel indrukken en kan een andere ruimte een oplossing bieden.
Kijk dus goed of je hond zijn rust kan vinden. Blijft hij onrustig en kan hij zijn draai niet vinden, dan is er een kans dat de hond uiteindelijk overprikkeld raakt.
En wanneer een hond overprikkeld raakt zal de negatieve opwinding alleen maar toenemen, omdat de hond niets meer kan verwerken.
Wees dit dus voor en houd je hond af en toe in de gaten.
4. Bescherm je hond tegen decoraties en cadeautjes.
Ja, je leest het goed. Het gebeurt helaas nog te vaak dat een hond aan bijvoorbeeld cadeautjes of decoraties gaat zitten met allerlei gevolgen van dien. Lintjes die doorgeslikt worden, een spuitbus met nepsneeuw die kapot springt en een kunstkerstboom waarbij de slingers uit de boom worden getrokken.
Niet alleen is dit vervelend voor jou en je gezin, ook kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je hond. De geur van bepaalde producten kan de hond al doen geloven dat het lekker is om te eten.
De feestdagen moeten leuk blijven voor mens en hond, dus let hier goed op.
5. Geef geen puppy als cadeautje.
Hoewel het goed bedoeld kan zijn, is een puppy niet iets wat je zomaar even aanschaft of weggeeft.
Vaak wordt dit gedaan om emotionele redenen. En hoewel iedereen een puppy leuk vindt en bereid is er liefde voor te geven, zien mensen niet altijd in dat er meer nodig is bij de opvoeding van een hond.
Het vergt toewijding en verantwoordelijkheid om een puppy gebalanceerd op te voeden. En dit begint al vanaf dag één.
Basiskennis is dan ook wel een vereiste voordat je begint met een puppy. Je wil immers problemen voorkomen in plaats van later te moeten genezen.
Vergelijk het met het adopteren van een kind. Iedereen moet weten waar hij of zij aan toe is en waar ze aan beginnen.
Iedereen moet weten wat de verantwoordelijkheid is en wat het adopteren met zich meebrengt.
Dit is voor het adopteren van een hond niet anders.

6. Leef in het heden.
Als je het beste uit je feestdagen wil halen voor je gezin en je hond, wees dan niet nerveus, bang of gespannen. Ga niet denken aan dingen die je verdrietig of neerslachtig, depressief of boos laten voelen. Leef echt in het hier en nu.
Geloof het of niet, maar het is het grootste cadeau wat we kunnen geven aan onze hond, gezin en aan onszelf. Het heeft veel meer waarde dan wat geld kan kopen en zeker meer betekenis.
Leef in het heden met je hond en je familie tijdens deze dagen. Je zult er zeker van profiteren, vooral als je de laatste tijd weinig positieve dagen hebt gehad.
Niet alleen heeft het een positieve uitwerking op jezelf, maar ook je gezin, familie en je hond zullen hier meer van profiteren.
Geluk zit in elkaar en begint bij ons zelf. En wie weet lukt het je dan ook om dit gevoel meer te creëren wanneer er geen feestdagen zijn.

Weet jij nog een leuke tip? Deel deze dan in een reactie.

4 reacties

  1. Hallo Marloes,

   Dit kan zeker positief werken. Wel is het belangrijk om te kijken of het daadwerkelijk iets toevoegt aan het gedrag. Tevens als je medicijnen wilt gebruiken is het belangrijk goed op te letten voor de werking van het medicijn. De meeste medicijnen kalmeren de hersenen en dat is prima. Maar er zijn ook medicijnen die niet de hersenen kalmeren, maar het lichaam verslappen/tijdelijk iets verlammen. En deze medicijnen wil je uiteraard niet gebruiken.

   Met vriendelijke groet,
   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en Coach

  1. Hallo Roger,

   Ik heb ook de voorkeur voor natuurlijke middelen hoor. De werking van de middelen kan per hond verschillen. Hier is helaas moeilijk een pijl op te trekken.
   Waar ik zelf de laatste tijd veel over heb gelezen, maar ook gezien heb is de werking van CBD olie.
   Misschien dat je je daar eens meer in kan verdiepen.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!