5 tips voor positieve verandering

Bijna iedereen wil wel wel werken aan een positieve verandering met zijn hond, toch? Iets meer vertrouwen winnen of dat de hond net even wat beter luistert wanneer je hem roept. 

Of je nou een groot doel hebt, of slechts een klein doel,, om de band met jouw hond te verbeteren. Er zijn een aantal dingen die je sowieso moet doen. Mis je één van deze dingen, dan kan ook dat laatste beetje verbetering een eeuwigheid duren. Laat staan dat je een hond hebt die bijvoorbeeld uitvalt. Want dan is de weg misschien nog wel veel langer.

Zorg dus dat je onderstaande 5 tips altijd toepast als je positieve verandering wilt creëren met jouw hond.

1. WEES CONSEQUENT.

Waar je ook mee aan de slag wilt gaan met je hond. Of het nu gaat om probleemgedrag veranderen naar gewenst gedrag of het apporteren verbeteren. Wil jij het maximale eruit halen, dan is het belangrijk dat je dit consequent traint. Uitgaande van minimaal 3 keer per week.
Let erop dat je de benadering naar je hond altijd consequent en specifiek uitvoert. Bijvoorbeeld: Je bent bezig om je hond te leren apporteren, alleen de ene keer wil je dat jouw hond gelijk de bal brengt en de andere keer mag hij eerst 5 andere dingen doen voordat hij de bal heeft terug gebracht.
Wees consequent in het aantal keren dat je dit per week wilt gaan oefenen met jouw hond. En wees daarbij ook consequent in de uitvoering en benadering hiervan.

2.LOOP MINIMAAL 2 X PER DAG MET JE HOND.

Voldoening geven aan de behoeftes van je hond werkt enorm band versterkend en zorgt voor positieve verandering.
Je hond lichamelijke uitdaging geven is daar 1 van. En doe je dit met een wandeling, dan pak je niet alleen een lichamelijke, maar ook een psychologische uitdaging. 
Tijdens een wandeling kan je natuurlijk op verschillende manieren voor lichamelijke- en psychologische uitdaging zorgen.
Geen enkele hond is het zelfde. Kijk dus goed naar wat jouw hond nodig heeft. 

Loop je vaker dan 2 keer per dag? Dan is dat natuurlijk altijd goed!
Een mooi gemiddelde is 3 tot 4 keer per dag uitlaten. 
Alleen net als honden zijn ook mensen verschillend met daarbij verschillende levensstijlen.
Kijk naar wat voor jullie haalbaar is en of dat voldoende is voor jouw hond.

3.ONTSPAN!

Stress is wat bij iedereen wel eens voorkomt. Denk hierbij aan; werk, file, relatie, school, vrienden en ga zo maar door. Hoewel het heel logisch is dat we het hebben, werkt het niet altijd in je voordeel. Honden voelen namelijk heel goed aan hoe hun baasje zich voelt. Als je dus aan de slag gaat met jouw hond, zorg er dan voor dat je niet met een gestrest gevoel aan de slag gaat.

Je kan een ander niet geven wat je zelf niet hebt of bent op dat moment. 
Verwacht je dat je hond rustig is in een bepaalde situatie, maar jij bent het niet?
Dan is de kans heel groot dat jouw hond dan ook niet rustig gaat worden. Verandering begint dus bij jezelf.

4.GENIET VAN HET PROCES.

Dit is echt enorm belangrijk. Verandering kost tijd. Of het nu gaat om iets kleins of een daadwerkelijke gedragsverandering. Je kunt het niet forceren.
Rehabilitatie is 2 stappen vooruit 1 stap terug.
Geniet,  en vier iedere kleine stap vooruit.
Ben je alleen maar gefocust op het einddoel, dan ga je een beste uitdaging krijgen.

Geniet daarom van het hele proces en wees bewust van de vooruitgang.  Als je consequent bezig bent, zet je elke dag stappen richting je doel en neem je de verantwoordelijkheid die je moet nemen. Geniet ervan en wees trots op jezelf.

5.ZORG VOOR EEN STOK ACHTER DE DEUR.

Dit is heel  belangrijk om te hebben. Heb je geen stok achter de deur en ´je begint gewoon maar wat´, dan hoef je ook niet iets spectaculairs te verwachten.

Kijk, dat je de keuze hebt gemaakt om te beginnen is uiteraard al hartstikke goed.. Ben je alleen niet gemotiveerd om echt serieus aan de slag te gaan, dan is de kans klein dat je consequent bezig gaat. Er komen namelijk moeilijke momenten gedurende het hele proces. Hoe belangrijker het doel voor jou is of hoe groter de stok achter de deur, hoe makkelijker je dan consequent aan de slag gaat en je jouw doel met je hond bereikt.

En nu aan de slag en zet hem op!

2 reacties

 1. Ha Nog steeds Heel Blij en Dankbaar
  Cheetha en Ik wandelen nu beter samen
  Maar leer nog elke dag en denk dan aan Jou worden
  Blijf Positief
  Denk Positief
  Je bent er bijna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!