Probleemgedrag kan verschillende oorzaken hebben.
Hieronder zal ik drie van de belangrijkste oorzaken noemen.
Door deze punten toe te passen kan jij voorkomen dat jouw hond probleemgedrag gaat vertonen.
1.Duidelijkheid en consequent zijn als leider.
Dit vinden veel mensen nog weleens moeilijk.
We weten allemaal wat we eigenlijk willen en verwachten van onze hond.
Maar om dit op een kenbare manier aan te geven kan soms lastig zijn.
Desalniettemin is het belangrijk om daar consequent in te zijn. Dit heeft een hond echt nodig.
Laat dus op een goeie manier zien wat je van jouw hond verwacht en hoe hij/zij zich moet gedragen.
Maar dan heb jij als leider ook direct de taak om ervoor te zorgen dat de hond dit ook blijft doen. Wees dus consequent.
Voorbeeld.
Als je wilt dat jouw hond rustig naast je mee loopt aan de riem moet je jouw hond laten zien dat je dit van hem verwacht.
Door de hond te laten zien wat je van hem verwacht weet de hond waar hij aan toe is.
Maar zorg er ook voor dat jij consequent bent.
Dit betekent dus dat met elke wandeling de hond op dezelfde manier met jou mee loopt.
Als jij dit niet doet dan geef jij onzekerheid en onduidelijkheid aan. En als de hond niet weet waar hij/zij aan toe is gaat de hond zelf dingen uitproberen om alles duidelijk te krijgen.
2.Jij voelt je onzeker, angstig of nerveus als leider.
Als jij je onzeker, angstig of nerveus voelt in het bijzijn van jouw hond laat jij zien dat jij niet weet wat jij wilt. Je vertoont dan een zwakke energie en geeft onbewust aan dat jij het niet meer weet. En als jij je angstig, onzeker of nerveus voelt neemt je hond de leiding over.
Een van de twee moet het toch doen.
Voorbeeld.
Stel je loopt over straat met jouw hond en plotseling kom jij iemand tegen met een hond die jou tegemoet loopt en jij wordt onzeker.
De hond voelt dan dat jouw gemoedstoestand verandert.
De hond associeert jouw gemoedstoestand (jouw gedragsverandering) met een situatie. In dit geval ‘mens en hond komen jou tegemoet’.
Als jij dan niet in staat bent om jouw hond te laten zien wat je van hem verwacht gaat de hond zelf gedrag uitproberen.
En wat het meest voorkomt is dan uitvallen aan de riem. Als dit voor de hond ook nog eens effect heeft (mens en hond lopen weg) en dit wordt vaak herhaald dan krijg je zelf-belonend gedrag. De hond beschermt jou en vertoont natuurlijk gedrag. Alleen is dit voor ons als mens probleemgedrag. Verander dus jouw gemoedstoestand en dan verander jij ook jouw hond.
3.Te veel energie of verveling.
Wanneer je bovengenoemde punten correct toepast en het nog niet lukt kijk dan eens goed naar je hond. De kans is dan groot dat je hond lichamelijk of psychisch niet genoeg uitdaging krijgt.
Wanneer dit het geval is gaat een hond zelf dingen uitproberen om van die overtollige energie af te komen. En dat kan bijvoorbeeld betekenen dat wanneer je thuiskomt die mooie schoenen kapot zijn of dat jouw hond trekt of uitvalt aan de riem.
Want als dit werkt voor de hond om zijn energie kwijt te raken of zijn verveling weg te nemen en hij /zij krijgt geen andere opties, dan zal de hond hier mee door gaan. Het werkt immers. En iedere keer als een hond hierbij zijn frustratie kwijt kan krijg je wederom een stukje zelf aangeleerd gedrag.
Wat je kan doen is bijvoorbeeld langer gaan lopen of fietsen met de hond (lichamelijk). Daarbij kan jij jouw hond ook uitdagen om bijvoorbeeld speurwerk te gaan doen of lekker op een bot te kauwen (psychisch).
Twijfel jij of jouw hond een lange wandeling of stukjes met de fiets aan kan? Raadpleeg dan eerst uw dierenarts.