10 tips om onderdanig of opwindingsplasjes van je hond te voorkomen

Wat zijn onderdanigheidsplasjes?

Onderdanigheidsplasjes zijn een oncontroleerbare instinctieve reactie in de aanwezigheid van een andere hond of mens die superieur of intimiderend overkomt naar de hond. Hoewel het zo kan lijken, heeft het verder niets te maken met het niet zindelijk zijn. Wel kan er een verschil worden opgemerkt wanneer de blaas meer leeg is dan vol. Vaak zien we deze plasjes terug wanneer wij of de visite de hond willen aaien of een riem om willen doen met alle goede bedoelingen.

Wat zijn opwindingsplasjes?

Opwindingsplasjes zijn meestal tijdelijk en met name puppy’s hebben dit slechts tijdelijk en groeien hier snel overheen. Onderdanigheidsplasjes zijn hierin een ander verhaal, maar ze zijn met de juiste training zeker te verhelpen. Honden lezen elkaar door lichaamstaal, alleen kunnen wij hondenbaasjes soms onbewust de verkeerde signalen doorgeven aan onze hond waardoor de onderdanigheidsplasjes tevoorschijn komen. Angst, gebrek aan zelfvertrouwen, gevoeligheid, verwarring en nerveus gedrag kan ervoor zorgen dat jonge maar ook oudere honden deze plasjes laten zien.

N.B Heb je een idee dat de plasjes ook een medische oorzaak kunnen hebben? Raadpleeg dan eerst je dierenarts!

Ga niet straffen!

Wat je dan ook absoluut niet moet gaan doen is dit gedrag gaan straffen. Het zal er namelijk alleen maar voor zorgen dat het steeds erger wordt. Het is namelijk belangrijk om te onthouden dat jouw lichaamstaal of manier van spreken onbewust de oorzaak kan zijn voor dit gedrag. Je wilt het dus niet erger maken dan dat het al is. Er zijn verschillende dingen die we kunnen doen om ervoor te zorgen dat het gedrag minder wordt of zelfs stopt. Het doel van de training zal dan ook moeten zijn dat je ervoor wilt zorgen dat de hond meer zelfvertrouwen krijgt en de hond afgeleid is en dus niet bezorgd of opgewonden is.

Hier zijn 10 tips om toe te passen:

  1. Probeer niet je hond gerust te stellen of te belonen.
    Blijf rustig en ontspannen en negeer verder zijn gedrag.
  1. Laat je hond geleidelijk wennen aan verschillende geluiden, mensen en andere honden.
    Doe dit niet te gehaast maar bouw dit geleidelijk op.
  1. Doe gehoorzaamheidstraining met je hond.
    Zorg ervoor dat je het leuk houdt en zorg ervoor dat het zijn zelfvertrouwen vergroot.
  1. Laat hem regelmatig uit. Zo zorg je ervoor dat zijn blaas niet vol is in spannende situaties.
    Dit verkleint de kans op onschuldig urine verlies.
  1. Als je hond in een bench zit loop er dan niet direct naar toe.
    Laat hem eerst rustig worden voordat je je hond eruit laat. Zeg verder ook niets tegen hem. Gebruik dus stilte.
  1. Als je hond wel plast, maak er dan geen punt van. Haal je hond rustig uit zijn kennel en laat hem naar buiten. Ruim zijn urine op wanneer je hond er niet bij is of je niet kan zien.
  1. Neem overal de tijd voor.
    Zorg dat je lichaamstaal rust en kalmte uitstraalt.
    Houd je stem volume rustig en neutraal en ga niet praten met een hoge piepstem.
  1. Straal geen bedreiging uit.
    Ga niet naar je hond staren en straal niet je ongenoegen uit naar je hond.
  1. Neem hem mee voor wandelingen waarin je je hond met mate blootstelt aan situaties waarbij je hond normaal gesproken zal gaan plassen.
  1. Vertel je visite, familie, vrienden etc dat ze je hond niet moeten aankijken, aanraken of aan mogen spreken. Compleet negeren werkt hierin vaak het beste.

Onderdanigheidsplasjes of opwindingsplasjes kunnen heel vervelend zijn. Maar belangrijk is om hierin rustig te blijven. Frustratie of irritatie tonen naar je hond zal het alleen maar erger maken.

Met een beetje planning, het aanpassen van je lichaamshouding en je gemoedstoestand kun je er al voor zorgen dat het gedrag een stuk minder wordt of zelfs verholpen is.
Merk je toch dat het probleem blijft bestaan?
Dan is het goed om een hondengedragsdeskundige met je mee te laten kijken. Vaak is er toch een duidelijke oorzaak waardoor de hond opwinding of onderdanigheidsplasjes laat zien. Alleen kunnen het punten zijn die jij als eigenaar misschien onbewust doet waardoor plasjes aanhouden.

4 reacties

    1. Het is inderdaad niet altijd makkelijk. Maar daarin kunnen wij mensen groeien en leren waardoor het stapsgewijs steeds beter gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *