Hondenschool

Een goede hondenschool of hondengedragstherapeut vinden voor je puppy of volwassen hond is niet altijd even makkelijk. Vaak kan je kiezen uit verschillende hondenscholen of deskundigen in de omgeving waar je woont. En vaak zal je al zien dat er verschillende methodes gehanteerd worden bij deze hondenscholen of gedragstherapeuten. En wat kies je dan?

Grote hondenschool, kleine hondenschool of hondengedragsdeskundige / therapeut.
Een groot verschil tussen de groepslessen bij hondenscholen en  hondengedragsdeskundige is uiteraard dat er bij één op één trainingen meer aandacht en tijd is voor jou en je hond. Je kan werken aan de punten waar jij specifiek tegenaan loopt, zonder dat je hoeft te wachten op de andere cursisten en hun oefeningen en trainingsvragen.

Zoals je merkt zal er niet een een standaard advies of tip komen waarin je weet waar je aan toe bent bij het kiezen van de juiste hulp.
Het is vooral belangrijk om te gaan kijken waar je eigen behoefte ligt samen met je hond.
Waar het bij hondenscholen vaak gaat om diverse cursussen m.b.t gehoorzaamheidstrainingen en het aanleren van trucjes in groepsverband, zal een goede hondengedragstherapeut hier vooral niet mee bezig zijn.

Een hondengedragstherapeut zal vooral kijken, naar het gedrag van de hond en de invloed van het gedrag van ons mensen op de hond.
Ook zal er compleet gekeken worden naar de  algehele situatie en zal er niet gericht gewerkt worden naar bijvoorbeeld 1 probleem.
Symptoom bestrijding zal dan ook niet plaats vinden, maar zal er gewerkt worden om de oorzaak van het probleem aan te pakken.
Alleen dan zal het probleem ook daadwerkelijk opgelost kunnen worden.

Ga bewust op zoek naar een gedragsdeskundige/ therapeut  die bij jou past. Lees op de website op welke manier hij/zij werkt, stuur een mail of bel de deskundige eens op. Is er een klik en kan je je vinden in de manier van trainen? Maak een bewuste keuze met wie je in zee wilt gaan. Samen bekijken jullie het gedrag vanuit verschillende invalshoeken, maken jullie een plan op maat en dan kan er ook gericht gewerkt worden naar de oplossing.

Nu werk je met de aanpak die jullie samen besproken hebben, eenduidig en consequent. Negeer de ongevraagde adviezen van mensen op straat, vrienden of familie. Laat ze weten dat je er samen met een professional aan werkt op een manier die bij jou en je hond past.