Hondenschool

Een goede hondenschool of hondengedragstherapeut vinden voor je puppy of volwassen hond is niet altijd even makkelijk. Vaak kan je kiezen uit verschillende hondenscholen, hondengedragstherapeuten of hondengedragsdeskundigen in de omgeving waar je woont. En vaak zal je al zien dat er verschillende methodes gehanteerd worden bij deze hondenscholen of gedragstherapeuten. En wat kies je dan?

Grote of kleine hondenschool of een hondengedragsdeskundige / therapeut.

Een groot verschil tussen de groepslessen bij hondenscholen en  hondengedragsdeskundige is uiteraard dat er bij één op één trainingen meer aandacht en tijd is voor jou en jouw hond. Je kan werken aan de punten waar jij specifiek tegenaan loopt, zonder dat je hoeft te wachten op de andere cursisten, hun oefeningen en trainingsvragen.

Zoals je merkt zal er niet een een standaard advies of tip komen waarin je weet waar je aan toe bent bij het kiezen van de juiste hulp.
Het is vooral belangrijk om te gaan kijken waar je eigen behoefte ligt samen met je hond.
Waar het bij een hondenschool vaak gaat om diverse cursussen m.b.t gehoorzaamheidstrainingen en het aanleren van trucjes in groepsverband, zal een goede hondengedragsdeskundige of hondengedragstherapeut hier vooral niet mee bezig zijn.

Een hondengedragstherapeut/deskundige zal vooral kijken, naar het gedrag van de hond en de invloed van het gedrag van ons mensen op de hond.
Ook zal er compleet gekeken worden naar de  algehele situatie en zal er niet gericht gewerkt worden naar bijvoorbeeld 1 probleem.
Symptoom bestrijding zal dan ook niet plaats vinden, maar zal er gewerkt worden om de oorzaak van het gedragsprobleem aan te pakken.
Alleen dan zal het probleem ook daadwerkelijk opgelost kunnen worden.

Ga bewust op zoek naar een gedragsdeskundige/ therapeut  die bij jou past. Lees op de website op welke manier hij/zij werkt, stuur een mail of bel de deskundige eens op. Is er een klik en kan je je vinden in de manier van trainen? Maak een bewuste keuze met wie je in zee wilt gaan. Samen bekijken jullie het gedrag vanuit verschillende invalshoeken, maken jullie een plan op maat en dan kan er ook gericht gewerkt worden naar de oplossing.

Nu werk je met de aanpak die jullie samen besproken hebben, eenduidig en consequent. Negeer de ongevraagde adviezen van mensen op straat, vrienden of familie. Laat ze weten dat je er samen met een professional aan werkt op een manier die het beste past bij jou en jouw hond.

Uiteraard kan het zijn dat een hondengedragsdeskundige of hondengedragstherapeut samenwerkt met een hondenschool. Dit hoeft alleen niet te betekenen dat je dan als nog in groepsverband aan de slag zult gaan op de hondenschool. In de meeste gevallen, afhankelijk van de situatie en het probleem waar je tegen aanloopt met je hond, zal de hondengedragstherapeut of hondengedragsdeskundige als nog 1 op 1 met jou gaan samenwerken bij jou thuis of op de hondenschool.

Wanneer je zeker wilt weten of je 1 op 1 begeleiding kan krijgen, vraag dit dan gerust na bij de betreffende hondenschool of hondengedragsdeskundige/therapeut. Vraag daarbij tevens na zijn of haar werkwijze zodat je een bewuste keuze kunt maken en kunt kiezen om wel of niet samen te werken met de deskundige.

Een goede hondenschool kan een goede aanvulling zijn. 

Hoewel het misschien niet altijd de beste keus is om te beginnen bij een hondenschool wanneer je probleemgedrag ervaart bij je hond, kan het natuurlijk wel een goede aanvulling zijn.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan hondengedragstherapie in combinatie met agility om ervoor te zorgen dat je hond wat zelfverzekerder wordt en op een leuke manier zijn energie kwijt kan. Daarbij kan een leuke cursus bij een goede hondenschool er ook voor zorgen dat de band met je hond nog sterker wordt. Twijfel je of een cursus bij een hondenschool een goede aanvulling kan zijn? Vraag dit dan na bij de hondengedragsdeskundige of hondengedragstherapeut waar je mee samen werkt. Hij of zij kan je dan adviseren of een training bij een hondenschool een goede aanvulling kan zijn.

Kunnen wij van hondweerinbalans jou ergens mee helpen?
Laat het ons dan weten!

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!