Gedragstherapie voor jouw hond

Gedragstherapie voor jouw hond is een goede oplossing om gedragsproblemen zoals angst, agressie, ongehoorzaamheid en verlatingsangst bij jouw hond te verhelpen. Gedragstherapie voor jouw hond is een praktisch en oplossingsgericht traject. Deze gedragstherapie is bedoeld om positieve verandering te bewerkstelligen bij meer intensieve gedragsproblematiek.

Met gedragstherapie krijg je inzicht in het gedrag van jouw hond en welke rol jou eigen gedrag vaak (onbewust) speelt in het probleemgedrag van de hond. Tevens ontvangt je bij dit gedragstherapietraject een plan van aanpak waarmee jezelf aan de slag kunt gaan met jouw hond. Afhankelijk van de omvang van het probleem omvat ons gedragstherapietraject meerdere afspraken van ongeveer 1 uur. Je krijgt daarnaast huiswerk toegestuurd en er zullen zo nodig extra aandachtspunten worden toegevoegd aan de dit gedragstherapietraject. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een persoonlijke link naar een besloten community vol met informatie en tips, een introductie middag van 3 uur en roedelopname van jouw hond wanneer dit gewenst is. De inhoud van een gedragstherapietraject kan dan ook per baas en hond verschillen. Dit omdat immers geen enkel baas en hond gelijk is. Daarbij zijn ook niet alle problemen hetzelfde en kan de intensiteit van het probleem verschillen. Een hondengedragstherapietraject is dan ook ten alle tijden maatwerk.

Bij welke gedragsproblemen kan gedragstherapie voor jouw hond allemaal noodzakelijk zijn?

Denk hierbij aan:

  • Trekken of uitvallen aan de lijn naar mensen of andere honden.
  • Opspringen tegen visite door jouw hond.
  • Onzeker of angstig gedrag naar mensen of honden.
  • Opdringerig of bezitterig gedrag.
  • Dominant of agressief gedrag.

Effectiviteit van gedragstherapie voor jouw hond

Het al of niet slagen van gedragstherapie voor jouw hond hangt af van verschillende factoren.
Allereerst is natuurlijk de deskundigheid en ervaring van een gedragsdeskundige en coach die gedragstherapie geeft enorm belangrijk. Daarnaast spelen de volgende factoren bij het al dan niet slagen van gedragstherapie voor jouw hond een rol:

  • Hoe snel leert de hond?
  • Hoe snel leert de eigenaar?
  • Hoe lang speelt het gedrag zich af?
  • Hoe intensief is het probleemgedrag bij uw hond aanwezig?
  • En worden alle aangereikte tips en adviezen toegepast door de eigenaar van de hond buiten de praktijksessies van de gedragstherapie om?

Soms verwachten mensen dat ik een magische toverstaf, hondenriem of snoepje heb waarbij het probleemgedrag van de hond door middel van gedragstherapie als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Helaas werkt het niet op deze manier en zal er gewoon hard gewerkt moeten worden om gedrag van baas en hond te veranderen tijdens de gedragstherapie.

Integriteit, discipline en toewijding is belangrijk om positieve verandering te verkrijgen.
Rehabilitatie (herstellen van de hond betreffende gedrag) is vaak 2 stappen vooruit en 1 stap terug. Dit komt omdat natuurlijk niet altijd alles mee zit en zowel hondeneigenaar als hond wel eens terug kan vallen in oude gewoontes (conditioneringen) en gedragingen. Door met hondengedragstherapie aan de slag te gaan met jouw hond en door jezelf 100% in te zetten vind er niet alleen verandering plaats op korte termijn, maar ook op lange termijn. Hier is de gedragstherapie van Hond Weer in Balans dan ook op gericht, een blijvende, positieve, verandering door middel van deze gedragstherapie.

Het gaat vaak niet alleen om de hond

Gedragstherapie gaat dus niet alleen om het veranderen van het gedrag van de hond. Ook het gedrag van de eigenaar zal in sommige situaties aangepast moeten worden. Denk hierbij aan angstig of onzeker gedrag van de eigenaar wat omgedraaid moet worden naar zelfverzekerd en assertief gedrag. Dit gedrag van de hondeneigenaar heeft immers vaak directe invloed op het gedrag van de hond.

Wanneer een hond uitvalt doet hij dit niet om de baas te zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond dit doet en de meest voorkomende reden is het beschermen van zijn baasje. De hond voelt het als zijn baasje zich onzeker voelt en probeert de link te leggen waarom het baasje zich zo voelt.
Gebeurt het vaak wanneer het baasje iemand anders aan ziet komen lopen met een hond? Dan heeft de hond al snel de link gelegd.
Omdat iemand die onzeker of angstig is niet kan leiden, gaat de hond een manier verzinnen om de situatie op te lossen. Eén van deze manieren is uitvallen naar de tegemoetkomende mens en hond. De tegemoetkomende hond met zijn baasje probeert hij dan weg te jagen en op deze manier de situatie op te lossen. Is het wegjagen gelukt? Heeft het gewerkt? Dan zal de hond dit gedrag gaan herhalen. En zo krijg je onbewust zelf aangeleerd gedrag ofwel een conditionering.
Het gedrag is een gewoonte geworden van jouw hond, diep ingesleten gedrag. Des te sterker deze conditionering is des te meer is er voor nodig om met gedragstherapie een lange termijn oplossing te kunnen bewerkstelligen.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat er op dat moment met deze gedragstherapie niet alleen aan de hond gewerkt zal moeten worden, maar dus ook aan de eigenaar van de hond. Want als de hondeneigenaar niet verandert zal de hond ook niet veranderen. Alleen wanneer de eigenaar van een hond niet meer onzeker of angstig is, kunnen we de hond leren en laten zien dat het ongewenste gedrag niet meer nodig is. We zorgen met gedragstherapie dat de hond weer kan vertrouwen op de eigenaar.

Heb je vragen over onze gedragstherapie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Wat doet gedragstherapie nog meer?

Er zitten veel verschillende voordelen aan gedragstherapie voor jouw hond.
Zo ben je niet alleen bezig met het werken aan het ongewenste gedrag voor jouw hond, maar ga je ook aan de slag met jezelf.

Zoals je misschien al gelezen hebt, ben je zelf als eigenaar enorm belangrijk onderdeel in het gedrag van je hond. Met gedragstherapie zal je dan ook merken dat je ook met jezelf aan de slag zult moeten gaan. Het is immers enorm belangrijk om zelf bepaalde aangeleerde gewoontes af te leren zodat het ongewenste gedrag van je hond niet meer voor zal komen.

Je gaat met gedragstherapie een persoonlijke groei doormaken. Zo word je bijvoorbeeld geleerd om in lastige situatie’s zelfverzekerd te handelen i.p.v onzeker. Er wordt tijdens een gedragstherapie dan ook gekeken waar de oorzaak vandaan komt van het gedrag van je hond en het gedrag van jezelf. Door de oorzaak aan te pakken en op te lossen zal er positieve verandering plaats vinden.

Daarbij zorgt gedragstherapie ervoor dat je band met je hond zal versterken. Je zult tijdens de gedragstherapie immers gezamenlijk groeien. Door samen positief te veranderen zal dit de band tussen hondeneigenaar en hond alleen maar versterken. Vertrouwen, respect en liefde is dan ook enorm belangrijk. Vertrouwen, respect en liefde zorgt voor loyaliteit.

Laat loyaliteit nou net 1 van de belangrijkste punten zijn voor een sterke band tussen hondeneigenaar en hond.

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas begin 2025 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!