Gedragstherapie hond

Gedragstherapie voor je hond is in de huidige tijd niet meer weg te denken.
Steeds meer mensen ervaren gedragsproblemen bij de hond en zien dan ook de voordelen van hondengedragstherapie.
Maar wat is nu precies gedragstherapie voor je hond en hoe gaat dat in zijn werk?
Daar lees je hier meer over.

Wat is gedragstherapie voor je hond?

Met gedragstherapie voor jouw hond gaan we samen met jou als eigenaar aan de slag met de probleemgedragingen van je hond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het trekken aan de lijn, uitvallen naar mensen en honden tijdens de wandeling, of het opspringen tegen visite.
Bovenstaande problemen en meerdere voorkomende gedragsproblemen kunnen wij dan samen met de eigenaar behandelen.
Hoe dit precies aangepakt wordt kan per eigenaar en hond verschillenen.
Immers is geen enkele eigenaar of hond gelijk. Daarbij kunnen ook de probleemgedragingen verschillen met daarbij de intensiteit van het probleem. Daarom werken wij ook met gedragstherapietrajecten op maat.
Hieronder vertellen wij er graag meer over.

Gedragstherapie voor je hond is maatwerk.

Hoewel veel problemen soms op elkaar lijken, zoals wanneer de hond trekt aan de lijn, kan de oplossing heel verschillend zijn. Dit omdat niet elke eigenaar en hond gelijk zijn. Ook de situatie, de intensiteit van het probleem en leervermogen van de hond kan verschillen. Zo speelt ook het ras, de motivatie van de hond en de oorzaak een rol.
Daarom werken wij dan ook met gedragstherapietrajecten op maat. Geen enkele eigenaar en hond is immers gelijk. 
Tevens kijken we bij onze trajecten ook naar extra aanvullingen bovenop de praktijksessies die van toepassing zijn. Dit kan bijvoorbeeld extra huiswerk, opdrachten of dag opname zijn. Uiteraard verschilt dit weer per hondeneigenaar en hond. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend telefonisch contact met ons op of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Wij werken niet alleen met de hond, maar ook met jou als eigenaar van de hond.

Wanneer we samen aan de slag gaan met de problemen waar jij met je hond tegenaan loopt, kijken we niet alleen naar de hond, maar ook naar jou als hondeneigenaar van de hond.
Jij als hondeneigenaar speelt namelijk een grote rol in het probleemgedrag van je hond. 
Wist jij dat honden prima aanvoelen hoe wij ons voelen? Honden zijn dan ook enorm goede spiegels en kunnen reageren op onze eigen gemoedstoestand.

Wanneer jij als hondeneigenaar zich bijvoorbeeld gestrest of onzeker voelt bij het tegenkomen van een andere hondeneigenaar en hond, kan je hond hierop reageren. Hoewel de reactie natuurlijk per hond kan verschillen, is bijvoorbeeld uitvalgedrag naar andere honden een veel voorkomend probleem. De hond valt dan ook niet uit omdat hij bijvoorbeeld de baas wil zijn. Maar doet een hond dit bijvoorbeeld omdat hij voelt dat jij onzeker wordt en daarbij het gevoel krijgt zelf de situatie op te moeten lossen. Een keuze kan dan ook zijn om de andere hondeneigenaar en hond weg te jagen door uit te vallen. Werkt dit voor de hond en kalmeer jij wanneer de situatie voorbij is. Dan kan de hond deze link gaan leggen en kan dit uiteindelijk belonend gaan werken voor je hond. Want de hond is op zijn manier omgegaan met de situatie en heeft ervoor gezorgd dat de rust weer terug kwam. Wanneer dit dan ook vaak herhaald wordt, creëert dit onbewust zelf aangeleerd gedrag. Gedragstherapie voor jou en jouw hond is dan raadzaam. Want bovenstaand is natuurlijk een voorbeeld. Maar je kan je misschien indenken dat er meerdere oorzaken kunnen zijn waarom een hond uit gaat vallen tijdens de wandeling.

Je krijgt 1 op 1 begeleiding.

Met een gedragstherapietraject gaan we samen 1 op 1 aan de slag. Wij gaan jou als je hond samen begeleiden. Stapsgewijs gaan we dan ook werken aan de problemen waar jij tegenaan loopt met je hond. Wij leren je welke invloed jouw gedrag (bewust of onbewust) heeft op het gedrag van je hond en hoe je dit kunt veranderen. Uiteraard kijken we ook naar de hond zelf en gaan we samen kijken hoe we je hond positief gedrag aan kunnen leren en negatief gedrag af kunnen leren. We kijken dan ook per situatie en hondeneigenaar en hond welke aanpak het beste past. Daarom is maatwerk belangrijk en bestaat er geen aanpak wat voor iedereen werkt.

Gedragstherapie kost tijd.

Gedragsproblemen bij je hond oplossen kost tijd. 
Er zijn helaas geen snelle oplossingen “quick fix” als het gaat om het ombuigen van probleemgedrag naar gewenst gedrag. Immers is het probleemgedrag ook niet zomaar ontstaan en vaak speelt het gedrag al een tijd.
Het probleemgedrag begint vaak met kleine punten of signalen en is voor de meeste hondeneigenaren pas zichtbaar als het uit de hand loopt. Probleemgedrag is in de meeste gevallen goed op te lossen, alleen is het aan te raden hier de tijd voor te nemen. Want je kan gedragsverandering niet afdwingen. Wel kan je hier stapsgewijs naar toe werken.
Ik ga dan ook niet alleen voor resultaat op korte termijn, maar voor resultaat op lange termijn.
Met gedragstherapie leer je tools, tips en tricks waar je de rest van je leven met je hond wat aan hebt.

Kunnen wij je helpen met het probleemgedrag van je hond? Dan horen wij het graag! Neem gerust gratis en vrijblijvend contact met ons op.