Gedragstherapie hond

Gedragstherapie voor je hond is de oplossing als het gedrag van je viervoeter dusdanig ongewenst is, dat het een impact heeft op het leven van jou en je gezin. Als probleemgedrag van je hond ‘normaal’ is geworden, kan dat voor vervelende problemen zorgen. Met gedragstherapie proberen we deze nare gewoontes van je hond te stoppen en om te zetten naar gewenst gedrag.  Weten of hondengedragstherapie ook de oplossing is voor het probleem gedrag van jouw hond? Neem geheel vrijblijvend contact op om te bespreken of hondengedragstherapie ook iets voor jou en jouw hond is.

Wanneer is gedragstherapie voor je hond nodig?

Tijdens de gedragstherapie gaan we samen met jou als hondeneigenaar aan de slag om te kijken hoe we het gedrag van je hond positief kunnen veranderen. Als hondeneigenaar speel je namelijk een belangrijke rol in het gedrag van je viervoeter. Wanneer jij bijvoorbeeld gestrest of onzeker overkomt als een andere hondeneigenaar met hond langs loopt, kan je hond hierop reageren, bijvoorbeeld door uit te vallen tegen de andere hond. Andere veel voorkomende gedragsproblemen bij honden zijn: 

  • Trekken aan de lijn tijdens de wandeling;
  • Opspringen tegen visite;
  • Overbeschermend gedrag;
  • Angstig of agressief gedrag van jouw hond.

Wat doet een hondengedragstherapeut van hondweerinbalans precies?

Hoewel gedragstherapie bij een hond absoluut maatwerk is, hanteren onze hondengedragstherapeuten in grote lijnen een methode die we ‘positief leiderschap’ noemen. Deze methode houdt in dat wanneer je hond duidelijk weet wat de regels en grenzen zijn, er ook duidelijkheid ontstaat. Deze duidelijkheid leidt weer tot ontspanning, zowel voor de hond als voor jou als hondeneigenaar. 

Bij gedragsproblemen van je hond is het gedrag vaak niet het onderliggende probleem. Het probleem heeft meestal een andere oorzaak, welke we door middel van 1-op-1-sessies met je hond én met jou proberen te achterhalen. Om de oorzaak vervolgens aan te pakken, werkt een hondengedragstherapeut van hondweerinbalans.nl met 3 punten:

  1. Positief gedrag veel belonen

Het is belangrijk om het gewenste gedrag zoveel mogelijk te belonen. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe je dit positieve gedrag moet belonen. Het is namelijk van belang hoe je jouw hond beloont, hoe je de beloning geeft en of de timing wel goed is. Tevens is het belangrijk dat je een beloning gebruikt welke de hond ook ervaart als beloning. 

Verkeerd timen van een beloning kan het probleemgedrag namelijk flink verslechteren!

  1. Negatief gedrag het liefst zoveel mogelijk negeren

Wanneer een hond probleemgedrag vertoont, wil je hier het liefst zo weinig mogelijk aandacht aan schenken. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. In de meeste gevallen werkt het negeren dan ook positief, de hond zal het probleemgedrag steeds minder laten zien.

Laat de hond het juiste gedrag vervolgens zien? Dan wil de hondengedragstherapeut dit uiteraard juist op een positieve manier belonen.

  1. Als negeren niet meer werkt, dan moeten we ingrijpen.

Het negeren van negatief gedrag is vaak het meest wenselijke, maar niet altijd mogelijk. Wanneer je hond aanslaat tegen visite, kun je dit bijvoorbeeld niet negeren. Het is dan van belang om in te grijpen en het negatieve gedrag te corrigeren. Een correctie mag echter nooit te maken hebben met het pijn doen van de hond. De hond moet niet gestraft worden, de hond moet worden bijgestuurd. Een dergelijke correctie heeft nooit te maken met pijn, frustratie of kwaadheid. Dit werkt alleen maar averechts. 

Bij een correctie moet je denken aan het inzetten van lichaamstaal, je stem of door het kort bijsturen van de lijn. Vertoont de hond na de correctie het positieve gedrag, dan moet dit uiteraard weer op de juiste manier worden beloond.

Hondengedragstherapie geschikt voor jouw hond?

Twijfel jij of je hond baat heeft bij hondengedragstherapie? Of wil jij graag meer weten wat een 1 op 1 traject inhoudt? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Neem contact met ons op en vertel gerust het probleem waar jij tegenaan loopt met je hond.

Samen bekijken wij of jij en je hond ook baat hebben bij hondengedragstherapie op maat.