Gedragstherapie voor uw hond

 

Gedragstherapie voor uw hond kan een goede oplossing zijn om gedragsproblemen zoals angst, agressie, ongehoorzaamheid en verlatingsangst bij uw hond te verhelpen. Gedragstherapie voor uw hond is een praktisch en oplossingsgericht traject. Deze therapie is bedoeld om een blijvend effect te bewerkstelligen bij meer complexe problematiek.
Met gedragstherapie krijgt u inzicht in het gedrag van uw hond en welke rol uw eigen gedrag vaak (onbewust) speelt in het probleemgedrag van de hond. Tevens ontvangt u bij dit gedragstherapie traject een plan van aanpak waarmee u zelf aan de slag kunt gaan met uw hond. Afhankelijk van de omvang van het probleem omvat ons gedragstherapietraject meerdere afspraken van ongeveer 1 uur. U krijgt daarnaast huiswerk toegestuurd en er zullen zo nodig extra aandachtspunten worden toegevoegd aan de dit therapie traject. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een persoonlijke link naar een community, een introductie middag van 3 uur en roedelopname van uw hond.

Bij welke gedragsproblemen kan gedragstherapie voor uw hond noodzakelijk zijn?
Denk hierbij aan:

– Trekken of uitvallen aan de lijn naar mensen of andere honden.
– Opspringen tegen visite door uw hond.
– Onzeker of angstig gedrag naar mensen of honden.
– Opdringerig of bezitterig gedrag.
– Dominant of agressief gedrag.

 

Effectiviteit van gedragstherapie voor uw hond

Het al of niet slagen van gedragstherapie voor uw hond hangt af van verschillende factoren.
Allereerst is natuurlijk de deskundigheid en ervaring van een gedragsdeskundige en coach die gedragstherapie geeft belangrijk. Daarnaast spelen de volgende factoren bij het al dan niet slagen van gedragstherapie voor uw hond een rol:

Hoe snel leert de hond?
Hoe snel leert de eigenaar?
Hoe lang speelt het gedrag zich af?
Hoe intensief is het gedrag bij uw hond aanwezig?
En worden alle aangereikte tips en adviezen toegepast door de eigenaar van de hond buiten de gedragstherapie om?

Soms verwachten mensen dat ik een magische toverstaf, riem of snoepje heb waarbij het probleemgedrag van de hond door middel van gedragstherapie als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Helaas werkt het niet op deze manier en zal er gewoon hard gewerkt moeten worden om gedrag van baas en hond te veranderen tijdens de gedragstherapie.
Integriteit, discipline en toewijding is belangrijk om positieve verandering te verkrijgen.
Rehabilitatie (herstellen van de hond betreffende gedrag) is vaak 2 stappen vooruit en 1 stap terug. Dit komt omdat natuurlijk niet altijd alles mee zit en zowel hondeneigenaar als hond wel eens terug kan vallen in oud gewoontes (conditioneringen) en gedragingen. Door met gedragstherapie aan de slag te gaan met uw hond en door uzelf 100% in te zetten vind er niet alleen verandering plaats op korte termijn, maar ook op lange termijn. Hier is de gedragstherapie van Hond Weer in Balans dan ook op gericht, een blijvende, positieve, verandering door middel van deze gedragstherapie.Gedragstherapie hond

 

Het gaat vaak niet alleen om de hond

Gedragstherapie gaat dus niet alleen om het veranderen van het gedrag van de hond. Ook het gedrag van de eigenaar zal in sommige situaties aangepast moeten worden. Denk hierbij aan angstig of onzeker gedrag van de eigenaar wat omgedraaid moet worden naar zelfverzekerd gedrag. Dit gedrag van de hondeneigenaar heeft immers vaak directe invloed op het gedrag van de hond.

Wanneer een hond uitvalt doet hij dit niet om de baas te zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond dit doet en de meest voorkomende reden is het beschermen van zijn baasje. De hond voelt het als zijn baasje zich onzeker voelt en probeert de link te leggen waarom het baasje zich zo voelt.
Gebeurt het vaak wanneer het baasje iemand anders aan ziet komen lopen met een hond dan heeft de hond al snel de link gelegd.
Omdat iemand die onzeker of angstig is niet kan leiden, gaat de hond een manier verzinnen om de situatie op te lossen. Eén van deze manieren is uitvallen naar de tegemoetkomende mens en hond. De tegemoetkomende hond met zijn baasje probeert hij dan weg te jagen en op deze manier de situatie op te lossen. Is het wegjagen gelukt? Heeft het gewerkt? Dan zal de hond dit gedrag gaan herhalen. En zo krijg je onbewust zelf aangeleerd gedrag ofwel een conditionering.
Het gedrag is een gewoonte geworden van uw hond, diep ingesleten gedrag. Des te sterker deze conditionering is des te meer is er voor nodig om met gedragstherapie een lange termijn oplossing te kunnen bewerkstelligen.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat er op dat moment met deze therapie niet alleen aan de hond gewerkt zal moeten worden, maar dus ook aan de eigenaar van de hond. Want als de hondeneigenaar niet verandert zal de hond ook niet veranderen. Alleen wanneer de eigenaar van een hond niet meer onzeker of angstig is, kunnen we de hond leren en laten zien dat het gedrag niet meer nodig is. We zorgen met gedragstherapie dat de hond weer kan vertrouwen op de eigenaar.
Heeft u vragen over onze gedragstherapie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.