Waarom honden onderdanigheidsplasjes laten zien.

Onderdanigheidsplasjes zijn onbeheersbare, instinctieve reactie’s van een hond op de aanwezigheid van een andere hond of mens, waarvan zij vinden dat hij superieur is of hen intimideert. Het is een onderbewuste reactie die niet kan worden gecontroleerd. Het kan vaak een reactie zijn op een specifieke actie, zoals een lijn op de hond leggen of gewoon naar beneden leunen om hem te aaien.

Een opwindingsplasje is anders, omdat een pup meestal uit deze reactie nog drukker zal worden.

Onderdanigheidsplasjes moeten echter vaak worden overwonnen door middel van training.
Honden lezen lichaamstaal buitengewoon goed. Wij als eigenaren geven soms de verkeerde signalen af. Dit resulteert in onderdanige gebaren, zoals plassen. Angst, gebrek aan vertrouwen, gevoeligheid, verwarring en nervositeit kunnen ook leiden tot onderdanigheidsplasjes bij oudere honden. Het kan ook worden veroorzaakt door ongepaste straf, hoewel
dit niet altijd het geval hoeft te zijn.
Je moet onderdanigheidsplasjes nooit straffen, want dit zal het alleen maar erger maken. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw reactie en lichaamstaal op het probleem het juist erger kunnen maken. Zorg er daarom voor dat je geen angst of gespannenheid voor jouw hond veroorzaakt.

Er zijn veel dingen die we kunnen doen om onderdanigheidsplasjes tot een minimum te beperken en uiteindelijk te stoppen. Het belangrijkste trainingsdoel is om zelfvertrouwen op te bouwen, en de aandacht van de hond naar andere acties af te leiden dan het plassen, wanneer het gaat om angst of spanning.

Lees ook 10 tips om opwindingsplasjes te voorkomen.

Hier volgen 15 tips om je hierbij te helpen.

*Probeer je hond niet gerust te stellen of zijn acties te versterken. Blijf stil maar ontspannen. Negeer zijn gedrag.
*Laat hem geleidelijk aan vertrouwd raken met geluiden, mensen en andere honden.
Haast je niet met het opbouwen van deze ervaringen. Bouw het geleidelijk op.
*Doe doeltreffende gehoorzaamheidstrainingen. Maak het leuk en bouw het zelfvertrouwen op.
*Gebruik een bench als je geen toezicht op hem kan houden. Plaats deze dicht bij de deur naar buiten. Op deze manier kan hij snel buiten zijn, zodat ongelukjes in huis voorkomen kunnen worden.
*Laat hem regelmatig uit om zijn behoefte te doen, zodat de druk in de blaas zich niet teveel opbouwt.
*Ga niet meteen naar zijn bench als je een kamer binnengaat. Laat hem eerst kalmeren, voordat je hem uit gaat laten.
*Als je naar de bench loopt om hem uit te laten, wees dan rustig. Praat niet tegen de hond.
*Als hij plast, zeg dan niks, loop met hem naar buiten en ruim de urine op zonder dat de hond dit ziet.
*Wanneer je buiten bent, roep hem dan niet naar je toe, maar loop langzaam met hem rond. Geef hem een ​​opdracht om te plassen en als hij dit doet dat prijs je dit met een kalme stem.
*Doe alles langzaam aan en werk eraan om je lichaamstaal kalm en onbezorgd te maken. Houd verbaal je volume laag.
*Wees niet bedreigend. Kijk niet naar hem en toon geen ongenoegen, hoe je je ook voelt.
*Besteed tijd met hem aan je zijde aan de lijn.
*Neem hem mee voor wandelingen waar hij geleidelijk kan worden blootgesteld aan de situaties die zijn plassen veroorzaken.
*Vraag vrienden om de hond niet aan te raken, niet met hem te praten, en geen oogcontact met hem te maken. Dit geldt voor binnen en buitenshuis
*Vermijd situaties en mensen die je niet kunt beheersen, totdat je hond leert zichzelf te beheersen en zelfvertrouwen te krijgen.

Onderdanigheidsplasjes kunnen vervelend zijn, maar het tonen van je frustratie aan je hond maakt het alleen maar erger. Met een beetje planning en aanpassing van je houding, kun je het probleem verkleinen en overwinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *