Resultaat krijgen

Zoals je weet vindt ik het belangrijk dat je let op je eigen gemoedstoestand en dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor je hond. Kalm, zelfverzekerd en assertief zijn is dan ook de belangrijkste gemoedstoestand die honden volgen. Maar vaak zijn mensen onbewust meer bezig met het probleemgedrag van hun hond, dan dat ze op zichzelf letten. En zoals je misschien al weet is het probleemgedrag van de hond niet het probleem, maar de uitkomst van een probleem.

Concentreer je op de oorzaak niet de symptoom

Waar ik mij mee bezighoud is geen symptoombestrijding, maar de oorzaak achterhalen. Veel mensen zijn zo gefocust op het probleemgedrag van de hond, waardoor ze geen oplossingen meer zien.

Er is eigenlijk een soort onzichtbare muur om hen heen gebouwd waardoor ze alleen nog maar problemen zien en geen oplossingen. Ze gaan dan van alles proberen maar niets ‘schijnt’ te werken. En dit is omdat mensen onbewust alleen maar met de hond bezig zijn. En niet met zichzelf.

Het is dus belangrijk dat je gaat kijken naar de oorzaak en niet naar het probleem zelf. Stel dat je hond uitvalt aan de riem, dan is het belangrijk dat je gaat kijken waarom je hond uitvalt aan de riem.

En niet dat je alleen maar bezig bent met het probleem uitvallen. Want als je de oorzaak achterhaald, dan heb je ook gelijk de oplossing.

In de meeste gevallen is uitvallen het probleem en is de oorzaak dat het baasje bijvoorbeeld gespannen, onzeker of gefrustreerd is. En deze drie gemoedstoestanden zullen honden niet volgen. Een hond voelt dat je het bent maar weet niet waarom je het bent. Hierdoor gaat de hond zelf een associatie maken met bijvoorbeeld het tegenkomen van andere honden en jouw gevoel. Om dit op te lossen is het dus belangrijk dat je gaat werken aan je eigen gemoedstoestand.

Leid jij mij of leid ik jou?

In de hondenwereld is het heel simpel, leid jij mij of leid ik jou. Dit heeft overigens niets te maken met het zijn van een dominante baas. Waar het om draait is, dat er iemand moet zijn die duidelijkheid, vertrouwen en respect geeft. Alleen als een hond weet waar hij aan toe is, zal hij rust ervaren. Vergelijk het  met jezelf, je krijgt een nieuwe functie maar weet niet wat er van je verwacht wordt. Je weet niet wat je taken zijn en je krijgt niets uitgelegd. Voel jij je hier dan fijn bij? Of wordt je hier ontspannen van? Nee, absoluut niet. Sterker nog, dit is vaak één van de redenen waarom mensen een burn-out krijgen. Maar wanneer jij weet wat er van je verwacht wordt, weet wat je wel en niet moet doen, geeft dit rust. Je weet immers waar je aan toe bent.

In de hondenwereld is dit dus niet anders. Aan jou dus de taak om ervoor te zorgen dat je de leider wordt die je hond nodig heeft om evenwichtig opgevoed te worden. En om je hond in balans te krijgen of te houden zul je eerst zelf in balans moeten zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!