Mijn hond valt uit aan de lijn.

Een hond die uitvalt aan de lijn naar andere honden is een veel voorkomend probleem die mensen ervaren tijdens de wandeling.
Het uitvallen kent dan ook verschillende vormen.
Denk bijvoorbeeld aan:

 • Uitvallen naar andere honden
 • Uitvallen naar katten
 • Uitvallen naar andere mensen
 • Uitvallen naar fietsers
 • Uitvallen naar auto’s
 • Uitvallen naar trekkers of vrachtwagens
 • Veel blaffen en grommen

  Het is dan ook aan te raden om hulp te zoeken wanneer je dit probleem ervaart, want het is namelijk belangrijk om te kijken waar dit gedrag vandaan komt.
  Uitvallen op zich is niet het probleem, maar de uitkomst van een probleem. Wanneer je zelf achter de oorzaak kan komen is dat natuurlijk altijd goed. Alleen is het vaak raadzaam om hier hulp bij te zoeken. Maar om je toch op weg te helpen geef ik je hieronder een paar tips.

1.Krijgt de hond genoeg beweging?


Er zijn veel oorzaken waardoor de hond de neiging heeft om uit te vallen naar andere mensen of dieren. Één van deze oorzaken kan zijn dat de hond te veel opgekropte energie heeft.
Als je hond namelijk niet genoeg beweging krijgt en daardoor zijn energie niet goed kwijt kan, dan stapelt de energie zich op. Hierdoor krijg je te maken met overtollige energie wat zich om gaat zetten in frustratie. Deze frustratie moet de hond ergens in kwijt.
Uitvallen is een manier om deze energie te lozen. Werkt dit gedrag voor de hond en wordt er geen gezondere manier geboden voor de hond om zijn energie kwijt te raken?
Dan zal het uitvalgedrag zich gaan herhalen. Kijk dus goed naar de bewegingsbehoefte van de hond en pas hier je wandelschema op aan.
Daarbij kan een hond die vol zit met energie zich niet goed concentreren en is sneller overprikkeld. Dit onder andere omdat de hond zich niet goed kan ontspannen.

 

2. Jij als baas voelt je onzeker of angstig.


Honden zijn enorme goede spiegels en voelen ons feilloos aan. Indien nodig, zal de hond zijn gedrag hierop aanpassen.


Voorbeeld:

Wanneer jij op straat loopt en je voelt je ontspannen, zal de hond rustig met je meelopen. Maar word jij gespannen bij het tegenkomen van een andere persoon met een hond?Dan voelt de hond jouw spanning ook. Hij weet niet waarom jij dat hebt, maar hij weet wel dat jij het hebt. Instinctief zal de hond hier dan ook op reageren. Niet door de baas te spelen. Dit is namelijk vaak een misvatting. Maar hij doet het om jouw te beschermen.
De hond weet niet waarom jij gespannen bent, maar gaat dit wel linken aan een situatie. In dit geval dus de andere persoon met de hond. Jouw hond kan dan het gevoel krijgen de situatie te moeten controleren en jou te beschermen door de andere persoon en hond weg te jagen.
Want als je gespannen bent, kan jij jouw hond niet beschermen en leiden. Dus neemt de hond deze taak over, want iemand moet met de situatie omgaan. Bovenstaande is natuurlijk een voorbeeld en kunnen er natuurlijk veel meer redenen zijn waarom een hond uitvalt. Maar mijn tip naar jou toe is: check jezelf eens in de situatie waarin je hond uitvalt. Bekijk daarna of je hier iets aan kunt veranderen. Je wilt immersten alle tijden kalm en assertief zijn, zodat je hond jou kan vertrouwen.

 

3. Ontwijk niet iedereen.


Veelgehoord advies die je vaak leest en hoort is: loop weg van de tegemoetkomende persoon met de hond. Hoewel het aan de ene kant heel begrijpelijk is, omdat je dan de situatie kunt ontlopen, los je er helaas niet veel mee op. Het klopt dat je geen uitvallende hond hebt als je de situatie op tijd kunt ontlopen. Echter verandert het niets aan je eigen gemoedstoestand en het probleemgedrag van de hond. Wat we dan ook vaak in de praktijk te horen krijgen, is dat het ontlopen van de situatie mensen vaak alleen nog maar onzekerder of angstiger maakt. Daarbij ervaren mensen ook dat het probleemgedrag van de hond steeds erger wordt.
Daarbij hoef je natuurlijk niet strak voorbij de andere persoon met zijn hond te lopen. Pak hierbij gerust wat extra ruimte als dit lukt. Let verder ook op of de situatie veilig is. Komt er iemand jou tegemoet die een agressieve hond heeft die hij niet onder controle heeft? En is daarbij de kans groot dat het helemaal misgaat als jullie elkaar willen passeren? Dan hoef je die natuurlijk niet voorbij te lopen, maar mag je gerust een andere weg inslaan. Let er alleen wel op hoe je dit doet. Vlucht je weg? Of kies je ervoor om rustig een andere weg in te slaan? Vlucht dus niet weg van de situatie.

Schakel hulp in bij uitvallen aan de lijn

Schakel een hondengedragsdeskundige in die jou kan begeleiden bij het uitvallen aan de lijn. De hondengedragsdeskundige zal je leren hoe je toch op een normale wijze iemand met een hond kan passeren zonder dat je hond uitvalt. Er komt namelijk veel bij kijken als het gaat om het uitvallen te stoppen en om mensen met honden normaal te kunnen passeren. Een goede hondengedragsdeskundige kijkt niet alleen naar je hond, maar ook naar jou als persoon. Want zoals je weet is de combinatie baas en hond begeleiden het belangrijkste. Tevens kijkt een hondengedragsdeskundige naar de oorzaak van het uitvallen zodat je samen gericht naar de oplossing kan werken.
Kan ik je helpen bij je uitvallende hond? Dan hoor ik het graag!

2 reacties

 1. Ga nu eens voor jezelf na hoe jij handelt als je hond reactief is naar een andere hond? Laat je de hond de situatie zelf oplossen of begeleid je hem er doorheen? Wordt je boos en verlies je zelf de controle of blijf je rustig en beheerst? Als je zelf pas reageert als de hond in actie komt, kun je het uitvallen niet meer voorkomen.

  1. Hallo Novalee,

   Goed omschreven. Prima aanvulling op onze blog.

   Met vriendelijke groet,

   Eddy Eelsing
   Hondengedragsdeskundige en coach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *