Hond sloopt alles

Hond-sloopt-alles

Sloopt jouw hond alles? Dat is erg vervelend en zeker iets om direct mee aan de slag te gaan. Hoe ga je om met dit sloopgedrag van jouw hond, wat is de oorzaak van dit sloopgedrag en hoe leer je dit af? 

Belangrijk is om te beginnen bij de basis.

Om probleemgedrag van een hond af te leren moet je altijd kijken naar de oorzaak van het probleemgedrag. Wanneer jij enkel het probleem afleert zal een hond ander probleemgedrag gaan vertonen ter vervanging. 

Laten we gaan kijken wat mogelijke oorzaken zijn van sloopgedrag.

Oorzaak 1. Hond verveelt zich

De voornaamste oorzaak van sloopgedrag is verveling. Het lijkt heel simpel, maar een hond heeft voldoende fysieke en mentale uitdaging op een dag nodig. Anders gaat een hond zich vervelen.

Misschien is verveling ook wel de oorzaak van het sloopgedrag van jouw hond. Denk eens na over jouw eigen dag-indeling. Wat voor activiteiten doe jij allemaal? Denk dan aan:

  • Werk binnenshuis / werk buitenshuis
  • Boodschappen
  • Kinderen
  • Hobbies
  • Tijd van opstaan
  • Tijd van slapen
  • Etc.

Hoeveel tijd heb jij effectief over voor jouw hond? En hoeveel tijd schenk jij daarvan daadwerkelijk aan jouw hond? 

Er zijn verschillende manieren om jouw hond uit te dagen. Een leuk voorbeeld is het laten meerennen van jouw hond aan de fiets. 

Oorzaak 2. Overtollige energie

De tweede oorzaak die ik graag behandel is overtollige energie. Deze oorzaak valt samen met de eerste oorzaak. Echter hoeft verveling niet altijd te ontstaan uit overtollige energie. 

Overtollige energie kan namelijk ook de reden zijn waarom jouw hond alles begint te slopen. Een hond bouwt namelijk frustratie op, wanneer die dat nergens kwijt kan zal die dat gaan botvieren op iets wat niet de bedoeling is. Zoals zijn speeltjes, de tafelpoot of zijn bench. 

Wanneer een hond merkt dat hij door dingen te slopen zijn energie kwijt kan dan zal hij dit gedrag gaan herhalen. Hij zal hier dus ook niet mee stoppen tenzij hij op een andere manier wordt uitgedaagd en zijn energie kwijt kan.

Des te minder frustratie van opgekropte energie en verveling, des te minder de hond de drang voelt om spullen kapot te kauwen. 

Als hondeneigenaar heb jij dus de taak om jouw hond uit te dagen zodat hij zijn energie kwijt kan op een betere manier. Op het moment dat jij aan die behoefte voldoet zal jouw hond niet meer de drang voelen om iets kapot te gaan bijten. 

Oorzaak 3. Een medische aandoening

Het kan voorkomen dat een hond niet uit verveling of overtollige energie dingen gaat slopen. Het kan ook zijn dat jouw hond sloopgedrag vertoont doordat hij/zij een medische aandoening heeft. 

Een hond probeert op deze manier aandacht van zijn baasje te vragen. Het herkennen kan erg lastig zijn. Wanneer jouw hond opeens dit gedrag begint te vertonen is het van belang om te kijken wanneer de hond dit doet. 

Als dit opeens begint kan het duiden op een medische aandoening. Kijk goed naar het moment van het sloopgedrag. Kun je daar iets uit afleiden?

Ook gaat een medische aandoening en het vragen van aandacht door sloopgedrag vaak gepaard met piepen en/of blaffen. Dit betekent vaak dat jouw hond met jou wil communiceren dat hij ergens last van heeft.

Houd dit dus goed in de gaten. Vermoed je dat het om een medische aandoening gaat, raadpleeg dan zeker jouw dierenarts. Je kunt beter één bezoek te veel brengen dan één te weinig. 

Een puppy verkent de wereld met zijn mond

Wanneer jij nog een puppy hebt kun je het gedrag van jouw hond onterecht aanduiden als sloopgedrag. Een puppy verkent namelijk alles met zijn mond. Het kapot knagen van spullen in huis heeft dan weinig te maken met sloopgedrag. 

Dit gedrag is dus vaak nog niet problematisch. Je moet er echter wel bovenop zitten. Zorg dat je werkt vanuit onze 3 kernpunten.

  1. Positief gedrag belonen;
  2. Negatief gedrag negeren;
  3. Corrigeren wanneer je niet meer kunt negeren.

Mijn hond sloopt alles wanneer die alleen thuis is

Wanneer jouw hond alleen spullen sloopt wanneer die alleen thuis is kan dit duiden op, zoals dat wordt genoemd, verlatingsangst. Over verlatingsangst hebben wij een ander artikel geschreven.

Verlatingsangst uit zich in verschillende probleemgedragingen. Lees ons artikel over verlatingsangst om direct aan de slag te gaan met de probleemgedragingen die daaruit voortkomen.

Sloopgedrag hond afleren

Voor het afleren van sloopgedrag bestaat helaas geen eenvoudig stappenplan. Het is niet dat een relatief groot deel van de eigenaren dit gedrag wel eens heeft meegemaakt. 

Om het sloopgedrag af te leren moet allereerst de oorzaak van het sloopgedrag aan het licht worden gebracht. Deze oorzaak moet namelijk worden verholpen, het probleem zelf is daar slechts het gevolg van.

Vaak is de oorzaak van probleemgedrag te vinden in het gedrag van de eigenaar. Daarom is het ook van belang om zelf een goede leider voor jouw hond te zijn. Ik heb een gratis gids geschreven waarmee jij dit voor jouw hond kan worden.

Begin met het afleren van probleemgedrag door vandaag nog een goede leider voor jouw hond te worden.