Extra beweging voor mens en hond.

Als je zelf sportief bent en een hond hebt die een hoog of heel hoog energieniveau heeft is dit een hele goeie combinatie. Ben je zelf niet echt sportief? Misschien veranderd dit wel een beetje na het lezen van mijn bericht.

Als je een hond hebt met een hoog of heel hoog energieniveau dan is de kans zeer groot dat jouw hond extra lichamelijke en mentale uitdaging nodig heeft. Een lange wandeling kan dan in sommige gevallen niet altijd de lading compleet dekken. Maar in combinatie met een extra activiteit of er 1 te vervangen door een lange wandeling kan dit de doorslag geven.
Hieronder zal ik je 3 manieren geven om de hond fysiek extra uitdaging te geven.

Hardlopen

Hardlopen met jouw hond is een prima activiteit om te gaan ondernemen met jouw hond.
Dit zal voor de hond niet alleen lichamelijk maar ook mentaal een uitdaging zijn.
Er zijn verschillende manieren om dit uit te voeren zoals door middel van canicross.
Maar hier zal ik je mijn manier vertellen en hoe ik het aanpak. Tevens ben ik er van overtuigd dat dit 1 van de beste manieren is om jouw hond extra uitdaging te geven.

Zoals je weet is het belangrijk om jouw hond altijd naast je te laten lopen. Dit geldt voor hardlopen net zo! (tenzij je aan canicross doet uiteraard) En daar zal in het begin ook de uitdaging zitten. Meestal als je even gaat rennen worden honden dol enthousiast en het liefst rennen ze dan ook als een speer voor je uit. Dit is dus niet de bedoeling. Leer jouw hond dus dat hij ook tijdens het hardlopen altijd naast je blijft rennen. Gaat dit zo goed dan kan je dit ook proberen:

Laat de riem steeds meer vieren tot het moment dat je de riem niet meer vast hoeft te houden. Op die manier bouw je ook langzaam extra vertrouwen op en roep je jouw hond weer mee als hij toch besluit iets anders te gaan doen. Los van de riem is leuk, maar het hoeft niet.
Uiteraard mag de hond wel voor je uitrennen of snuffelen wanneer jij aangeeft dat dit kan en dit veilig is.
Zo leer jij je hond dat de activiteit niet alleen hardlopen is, maar ook bestaat uit aandacht voor je hebben en rustig meelopen.
Laat wel eerst jouw hond zijn behoefte doen. Zo weet je zeker dat jij jouw ronde in een keer kan doen zonder de onderbrekingen.

Jouw hond naast de fiets laten rennen

Dit is een manier waarin je net wat meer tempo kan maken dan met hardlopen.
Fietsen kan dan ook een perfecte manier zijn om een aantal km af te leggen in minder tijd.
Dit kan dus een hele goeie vervanger zijn voor een lange wandeling! Het is wel belangrijk dat je de hond de kans geeft om zijn behoefte te doen. Zelf doe ik dit altijd voor de activiteit. Zo weet ik zeker dat we gewoon een ronde kunnen maken zonder iedere keer onderbroken te worden door de nodige behoeftes.

Hierbij geldt ook dat de hond naast je moet lopen aan de fiets. Wil jouw hond in het begin graag even trekken dan mag je, als je dat zelf wilt, toe laten dat de hond even trekt. Maar houdt dit dan wel kort.
Daarna is het de bedoeling dat de hond gewoon naast je loopt.(draf)
Gaat dit super goed dan mag je ook kijken hoe dit los van de riem gaat net zoals met hardlopen.
Hier geldt ook dat een hond best mag snuffelen en spelen, maar wanneer jij dit aan geeft en het veilig is.
Maar wederom is dit geen must maar een leuke bijkomstigheid.

Bootcamp fan

Als je super sportief bent en tijdens het hardlopen ook soms even wat krachtoefeningen wilt doen dan kan je jouw hond hier zeker in betrekken. Zelf doe ik dit ook vaak!
Je begint dan eerst met een paar kilometer hardlopen. Als je dan bent opgewarmd kun je jouw krachtoefeningen gaan doen. De uitdaging voor jouw hond wordt dan ook dat je hem op een plek laat liggen en daar net zo lang laat wachten tot jij klaar bent met jouw oefeningen. De uitdaging zal bij jou ook liggen om de hond om te laten blijven zitten of liggen wanneer er voorbijgangers passeren.
Ben jij klaar met jouw oefeningen dan beloon jij jouw hond en neem je hem weer mee.
De hond mag tijdens het hardlopen netjes naast je rennen tenzij jij anders aangeeft uiteraard.
Als je van te voren jouw hond even kort uitlaat om zijn behoefte te doen dan weet je zeker dat je gewoon jouw routine uit kan voeren.
Dit kan dus een hele goeie vervanger zijn voor een lange wandeling.

Extra tips

-Doe een vervangende activiteit voor een lange wandeling niet vaker dan 1 keer per dag.
-Doe dit ook niet vaker dan 4 keer in de week.
-Let hierbij heel goed op jouw hond en kijk wat hij lichamelijk aan kan.
-Twijfel je of jouw hond hier geschikt voor is neem dan contact op met je dierenarts.
-Neem bij lange afstanden altijd water mee voor jezelf en jouw hond.
-Bij temperaturen van 16 graden of meer raad ik de activiteiten af!
-Zorg ervoor dat je altijd dezelfde afstand aflegt met jouw hond! Anders verhoog je zijn conditie en mag je steeds meer km’s afleggen.
-Zorg ervoor dat jullie beidden plezier beleven aan een activiteit!
-Begin altijd rustig aan met hardlopen en fietsen. Bouw het op! Start bijvoorbeeld met een half uur hardlopen of 20 minuten fietsen. Kijk vanuit daar hoeveel je hond aan kan en bouw de afstand dan geleidelijk op. (De tijden zijn richtlijnen)
-De hond mag niet halverwege al helemaal moe zijn, want dat betekend dat je te ver bent gegaan met jouw hond. Thuis mag hij natuurlijk wel moe zijn.
-Doe deze activiteiten niet wanneer je hond jonger is dan 1 jaar en met mee lopen aan de fiets 1,5 jaar.
-Twijfel je of jouw hond misschien te oud is hiervoor? Dat kan, vraag eventueel advies van je dierenarts.

Zoals ik al aangaf zijn bovenstaande punten richtlijnen. Deze punten zijn manieren wat goed werkt voor mij en mijn honden. Het is dus EEN manier en niet DE manier. Graag wil ik je motiveren en inspireren om lekker actief bezig te zijn met je hond. Doe dit op een manier wat goed werkt voor jou en jouw hond. Want, kom je fysiek in beweging dan kom je ook mentaal in beweging. Fysiek en mentaal in beweging zijn is goed voor mens als voor de hond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtlijst!

Door de enorme drukte hebben we pas eind oktober 2024 weer plek voor nieuwe afspraken.

Bent u opzoek naar tips? Bekijk dan gerust onze kennisbank!